ekonomim.com’dan İmam Güneş’e konuşan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, yüksek enflasyondan yakındı. Gültepe, enflasyon nedeniyle fiyatlandırma yapamadıklarını söyledi.
Merkez Bankası’nın faizi tek haneli rakama indirmesinin finansmana erişim açışından olumlu bulan Gültepe, bunun kendileri için döviz kurunun da artması karşılığında anlamı olacağını belirtti.
Gültepe 'Politika faizi 9’a düştü. İhracatçı olarak yüzde 5 olmasını tercih ederiz. Finansmana ulaşmak istiyoruz, dolayısıyla kredinin ucuz olması lazım. Faiz düşük olduğunda normalde dövizin de yukarıda olması gerekiyor. Finansmana ulaşabilirsek düşük faiz işimize geliyor. Faizlerin bu açıdan inmesini doğru buluyorum ama kurun bu seviyede kalmasını doğru bulmuyorum' dedi.
'Fiyat tutturma noktasında kurların bizi destekleyecek noktaya gelmesini bekliyoruz' diyen Gültepe 'Rekabet edeceğimiz bir ortamın oluşmasını istiyoruz. Enflasyon 3 artıyorsa kurlar da 3 artmalı. Biz de maliyetimizi bilerek fiyatımızı belirleyebilelim' ifadelerini kullandı.
Asgari ücretin artışlarının günlük hayata yansımasının alım gücünün düşmesi olduğunu söyleyen Gültepe, “Türkiye’de asgari ücretin 300-350 dolar arasında olması lazım. Maliyet 500 dolar olursa karşılayamayız. Asgari ücreti sürekli arıtmakla bir noktaya gelemeyiz. Fiyat artışlarının da durması lazım. Zam yapıyorsunuz çalışan yine mutsuz. Çünkü sokağın, pazarın reaksiyonu farklı. Yüzde 30-40 zam yapsan da pazarda yüzde 70-80 zam oluyor. Denetimin sağlanması lazım. Çalışanlar diyor ki ‘Zam olmasın ama fiyat da artmasın' dedi.
şuanki durumda zam olmasın fiyatta artmasın gibi bir durum yok malesef. insanların insan gibi yaşayabilmesi için şuan herşeyi sabit tutup asgari ücreti en az 15 bin falan yapmaları gerek. bir ayakkabı 1000 1500 lira, mont vs. keza aynı şekilde. Araba ev olayına girmiyorum bile..
Şuan için fiyatları geri çekme diye birsey olmaz, fiyatlar sabitlense bile dediğiniz rakamlarda 5-6 bin TL arasi asgari ücret ile ne yesin ne içsin nasıl yaşasın.. evet fiyatlar sabitlensin ama once bu fiyatlarla başa çıkabileceği "yaşayabilecegi" bir oran belirlenmeli... aynı anda hem mantıklı mantıksız olduğunuz içinde kutlarım ayrıca beyin bir gidiyor bir geliyor sanırım...
Birkaç ayda dağılan ekonomi, akılcı bir ekonomik politikayla 2 yılda ancak toparlanır. Bu da üretim maliyetleri (elektrik, doğal gaz, benzin, hammadde) düşürülerek ya da daha fazla artmasına engel olarak mümkün olabilir. Bunlarda dolara bağlıdır. Yani doların en az 2 yıl boyunca artmaması gereklidir, ki bu da samanın bile ithal edildiği koşullarda mümkün değildir.