TikTok Uygulaması Çocukların Hayatını Tehlikeye Atan Akımlara Katılmasına Neden Oluyor

TikTok uygulaması, çocukların yaşamlarını tehlikeye atan trendlere katılmalarına zemin hazırlıyor. Bu popüler platform, gençlerin ilgisini çeken birçok akıma ev sahipliği yapıyor; ancak bazıları oldukça riskli. Çocuklar, tehlikeli sonuçlara yol açabilecek bu akımlara katılmak için adeta yarışıyorlar. Gelin bu konuyu biraz daha yakından inceleyelim!

TikTok meydan okumaları; yeni bir dans adımını öğrenmek, taze bir tarif denemek ya da en son filtreleri keşfetmek gibi eğlenceli ve zararsız aktiviteler için faydalı olabilir.

Fakat, ölümcül sonuçlara yol açabilen meydan okumaların da platformda yaygınlaşmaya başlaması özellikle genç kesim için büyük bir tehlike unsuru olarak görülüyor.

Bloomberg Businessweek'in paylaştığı verilere göre, 2022'nin Kasım ayına kadar geçen 18 aylık süreçte bu tür tehlikeli meydan okumalarla bağlantılı olarak en az 20 çocuğun hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Tehlikeli olarak adlandırdığımız bu meydan okumalara baktığımızda bayılana kadar nefesini tutup adrenalinle bilinci yeniden kazanmak ve bunun videosunu çekmek ve fazlaca ilaç alarak halüsinasyon görmek gibi akımlar olduğunu görüyoruz. Bu meydan okumalar yetişkinler için ne kadar saçma görünse de ne yazık ki gençlerin ilgisini çekebiliyor.

Peki gençler hayatlarını bir sosyal medya uygulaması için neden tehlikeye atıyor?

Dr. Pamela Rutledge, bu konu hakkında Medya Psikolojisi Araştırmaları Merkezi Müdürü olarak görev yaptığı Kaliforniya'daki Fielding Graduate Üniversitesi'nde bir açıklama yaptı.

Rutledge, çocukların sosyal çevreye uyum sağlama ve arkadaş baskısına direnme zorunluluğu nedeniyle bu tür meydan okumalarla karşılaştığını belirtti.

Ayrıca bu durumların çocukları sosyal ve popüler olma, diğer insanlarla ilişki kurma gibi durumları sağlayan daha büyük bir olgunun parçası olarak hissettirdiğini de açıkladı.

Bu durum maalesef ki yeni ortaya çıkmıyor!

Syracuse Üniversitesi'nde iletişim profesörü olan Makana Chock, çocuklar ve yetişkinlerin, arkadaş baskısı sonucu riskli eylemlerde bulunmasının yeni bir durum olmadığını belirtiyor.

Ancak sosyal medyanın doğası gereği çevreden uzak olması bu durumu daha da karmaşık hale getiriyor. Örneğin bir birey, arkadaşlarının yanında riskli bir hareket yaparken durum kontrolden çıkarsa yardım talep edebilir.

Fakat sosyal medya üzerinde gerçekleştirilen meydan okumalar genellikle yalnız başına ve daha sonra paylaşmak amacıyla kaydediliyor. Bu durum, riskli eylemlerin potansiyel sonuçlarını daha da tehlikeli hale getirebiliyor.

Bu durumda unutulmaması gereken biyolojik bir faktör de var: Beyin, rasyonel düşünme ve risk hesaplama görevlerinden sorumlu olan prefrontal korteks bölümü, kişinin 20'li yaşlarının ortalarına dek gelişimini sürdürüyor.

Rutledge'ın belirttiği gibi bu durum çocuklar ve gençlerin nedensellik ilişkisini tam anlamıyla kavrayamama durumunu ve dürtülerini yönetme konusunda zorluk çekmelerini de açıklıyor aslında.

TikTok, algoritmasının tehlikeli meydan okumalara katılan çocukların ölümüne yol açtığı iddiasıyla bazı aileler tarafından mahkemeye verilmeye bile başlandı.

Bu iddiaları takip eden Sosyal Medya Mağdurları Hukuk Merkezi'nden avukat Matthew Bergman, çocukların can güvenliği ile ilgili konularda milyonda bir dahi olsa ölüm riskinin kabul edilemez olduğunu ifade ediyor.

Bu durum, sosyal medya platformlarının sorumluluklarını ve algoritmalarının olası etkilerini bir kez daha gündeme getiriyor.

ABD merkezli şirket, altı aileye hukuki temsil sağlıyor ve bu altı ailenin beşi çocuklarını trajik şekilde yitirmiş ailelerden oluşuyor.

Bu ailelerden biri, 2021 Şubat'ında dokuz yaşındaki Arriani Jaileen Arroyo'nun ailesi. Arriani, hayatını elektrikle şoklama eylemini gerçekleştirirken kaybediyor.

Ailesi, evladının bu eylemi TikTok'taki "sizin için" bölümünde rastladığı bir meydan okuma sonucu gerçekleştirdiğini belirtiyor.

Bergman, Arriani'nin bu içeriği kendisinin aramadığını, platformun algoritması sayesinde otomatik olarak karşısına çıktığını ifade ediyor.

Bergman, TikTok'un daha sıkı denetimler yaparak tehlike arz eden içerikleri ortadan kaldırmasını ve çocukların bu tür zararlı içeriklerin hedefi olmaması adına algoritmasını yeniden düzenlemesini talep ediyor.

TikTok'un bir temsilcisi ise BBC'ye yaptığı açıklamada şu cümleler ile kendilerini açıklıyor;

"Tehlikeli eylemleri TikTok platformunda kesinlikle yasakladığımızı belirtmek isteriz. Tehlikeli içerikleri engellemek adına içerikleri kaldırma, arama yönlendirmeleri, uyarı etiketleri uygulama ve uzmanlarla işbirliği içinde kaynakları oluşturma gibi önlemler için büyük yatırımlar yapıyoruz"

Siz TikTok'un tehlikeleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Aileleri Tarafından İstismara Uğrayan 'Münchausen Sendromlu' Çocukların Hikayeleri Kanınızı Donduracak!
Asgari Ücretin Altında Kalan Emekliler Fakirlikte Zirvede Yer Aldı
Müzik Zevkine Göre Hangi Fakültenin Sana Uygun Olduğunu Söylüyoruz!

Popüler İçerikler

Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
YORUMLAR
16.07.2023

Çisem çakıra destek olmak için üyelik açtım faydalı içerikler ve akımlar var tıptan siyasete ekonomiden bilime kadar nasıl kullandığına bağlı tecrübe ettim… Tiktokla alakalı değil bu maalesef çocuğun kendisiyle ailesiyle ve yetiştirilme tarzıyla alakalı.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ