TİHEK'den Emsal Karar: Hamileyi İşe Almayana Ceza!

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, iş başvurusu onaylandıktan sonra hamile olduğunu söyleyen kadını, işe almaktan vazgeçen şirkete ‘ayrımcılık’ yaptığı gerekçesiyle para cezası verdi. N.B., kendisine yapılan ayrımcı muamelenin hukuka aykırı olduğunu, hamile olduğu öğrenildikten sonra işe alınmaktan vazgeçildiğinin belli olduğunu dile getirdi.

Ayrımcı muamele hukuka aykırı

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na (TİHEK) yapılan başvuru ile ortaya çıkan olay şöyle gelişti: N.B. isimli genç kadın, aylarca hazırlık yaptıktan sonra ülke genelinde onlarca mağazası bulunan özel bir şirkete müracaat etti. İşe alımı onaylanan N.B., evrakları hazırladığı gün hamile olduğunu öğrendi.

Genç kadın, kendisini arayan şirket yetkilisine hamile olduğunu söyleyince işler bir anda sarpa sardı. Maruz kaldığı hareketin ayrımcılık olduğunu öne süren N.B., TİHEK'in yolunu tuttu. Kendisine yapılan ayrımcı muamelenin hukuka aykırı olduğunu, hamile olduğu öğrenildikten sonra işe alınmaktan vazgeçildiğinin belli olduğunu dile getirdi. Kurum, muhatap şirketin savunmasını da aldı.

'Ayrımcılık teşkil ettiği açıktır'

Şirket, başvuranın hamileliği gerekçesiyle işe alınmadığı iddialarını reddetti. İnsan kaynakları yönetimince yapılan değerlendirmeyle başvuranın istenen kriterlere uygun olmadığının anlaşıldığını, ilgili pozisyon için yeni bir personel istihdamına gidilmediğini, başka bir şubeden personel nakliyle ihtiyacın karşılandığını ileri sürdü. Tarafların iddialarını inceleyen TİHEK, emsal nitelikte bir karara imza attı.

Kararda, 'Somut olayda, başvuranın hamileliği gerekçesiyle işe alınmaması çerçevesinde cinsiyet temelinde doğrudan ayrımcılık iddiası mevcuttur. Başvuran, hamileliği konusunda muhatap firmayı bilgilendirmesinden sonra firmanın iş başvurusuna olumsuz dönüş yaptığını ifade etmektedir.

1963 TL idari para cezası

6701 sayılı Kanun'un 6'ncı maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca 'İşveren veya işveren tarafından yetkilendirilmiş kişinin, istihdam başvurusunu gebelik, annelik ve çocuk bakımı gerekçeleriyle reddedemeyeceği' hüküm altına alınmıştır. Bir işverenin, gebelik söz konusu olduğunda, hamile bir kadın üzerinde, objektif ve makul bir gerekçeye sahip olmayan ve meşru bir amaç gütmeyen olumsuz bir farklı muamelede bulunmasının ayrımcılık teşkil ettiği açıktır.

Başvuruda cinsiyet temelinde ayrımcılık yasağı ihlali yapıldığına, muhatap şirket hakkında 1963 TL idari para cezası uygulanmasına oybirliği ile karar verilmiştir' denildi.

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR
02.10.2022

siz gerizekalı mısınız? adam kadını işe aldı kadının hamileliğinin hangi ayında olduğunu bilmiyoruz. sonra yok doğum izni yok süt izni. onun yerine başkasını istihdam eder kadın da çocuğuna bakar bir müddet. sonra kadın müsait bir duruma gelince iş arar. tihek müthiş duyar kasmışsın

02.10.2022

asıl siz salak mısınız az biraz beyniniz olsa, gelişmiş ülkelerde doğum iznini 6 ay anneye 6 ay babaya verdiklerini bilirdiniz.gelişmemiş ülkenin gelişmemiş fikirlerini doğru gibi satıyorsunuz hala...

02.10.2022

kafadan 6 ay çalışmayacağını bildiği elemanı işe almamanın suç olması ayrı saçma 1963tl ceza ayrı saçma. göstermelik iş yapılmış ya da gerçekten bu ülkede denetleme mekanizması çok beceriksiz

02.10.2022

gerçekten çok caydırıcı olmuş

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ