İş dünyasında geniş bir kullanım alanına sahip olan yapay zekânın yakın gelecekte dijital teknolojiyi iki boyutlu ekrandan çıkarması ve bireyi kapsayan üç boyutlu fiziksel ortama getirmesi bekleniyor.
Genel bir çerçeveden bakacak olursak teknoloji çağında her sektörde olduğu gibi ticaret ve pazarlama alanında da büyük bir dönüşüm yaşanıyor. Bu dönüşümün başrolünde ise kesinlikle yapay zekâ var.
Yapay zekâ, işletmelerin verimliliğini arttırmak, müşteri deneyimini geliştirmek ve rekabet avantajı elde etmek için güçlü bir araç olarak kullanılıyor.
Sektördeki pazar payı artışına bakıldığı zaman yapay zekânın; satışlar hakkında daha iyi gelecek tahminleri yapmasına, daha iyi müşteri desteği sağlamasına ve yeniden pazarlama sürecine yardımcı olduğu aşikâr. Ancak bununla da sınırlı değil.
E-Ticaret başta geliyor
Özellikle e-ticaret, yapay zekâ uygulamalarının en çok aktif olduğu alanlardan birisi. Şirketler; müşterilerine satış yapabilmek adına yapay zekânın birçok yeteneğinden faydalanma imkânı yakalıyor.
Başta büyük şirketlerin tekelinde olan bu uygulamalar son birkaç yıl içinde daha çok yaygınlaştı. Müşteriyle etkileşimler, duygusal tonlama analizleriyle değerlendirilerek, iş yükünü azaltıyor ve hızlı geri dönüşler vadediyor. Bu da şirketlerin uzun bir emek ve sermaye harcadığı büyük bir soruna çözüm olarak sunuluyor; müşteri memnuniyeti.
Örneğin algoritmalar sayesinde müşteri davranışları analiz edilerek, alışveriş alışkanlıklarına göre kişisel öneriler sunulabiliyor. Böylece müşterilerin ihtiyaçları daha kolay karşılanırken, satışlar artıyor ve çift taraflı bir memnuniyet söz konusu oluyor.
Yapay zekâ sayesinde müşteriler daha iyi bir satın alma deneyimi yaşama imkânı bulurken; satıcılar da müşterilerle daha iyi etkileşim kurma, kaynakları optimize etme ve küresel pazarda öne çıkma avantajı elde eder hale geliyor.