Ticaret Bakanlığı Yasakladı: Google’da İşletme ve Tesis Yorumları Artık Olmayacak

Ticaret Bakanlığı’nın bünyesinde bulunan Reklam Kurulu’nun düzenlediği toplantıda vatandaşları ilgilendiren önemli kararlar alındı. Kurul, Google üzerinden yapılan yorumları, ürünü kullanan kişiler dışında yapılan yorumların yanıltıcı olacağı gerekçesiyle yasakladı. Artık Google üzerinde tesislerin veya işletmelerin yorumları yer almayacak.

Vatandaşların bir ürün alırken veya konaklayacağı otel ile tesisi seçerken en çok baktığı yerlerin başında Google yorumları geliyordu.

Ticaret Bakanlığı, ürünler ve tesisler için internette yapılan yorumların yanıltıcı olabileceğine karar verdi. Kurulun 14 Şubat'taki toplantısında karara bağladığı 205 dosyadan 183'ünün mevzuata aykırı bulunduğu, bir dosya hakkında da tedbiren durdurma kararı verildiği belirtildi.

Kurulun son toplantısından işletmelere 30 milyon lira da para cezası kesildi.

Toplantıda vatandaşları ilgilendiren önemli kararlar da alındı. Tüketicilerin satın aldıkları mal veya hizmetlere ilişkin olarak tecrübelerini yansıttıkları yorum ve derecelendirme uygulamalarının, özellikle bu alanlara ulaşmanın kolay olduğu internet üzerinden gerçekleştirilen alışverişlerde, diğer tüketicilerin tercihlerini ve satın alma kararlarını etkileyen en önemli kriterlerden biri durumuna geldiğine işaret edildi.

Ticaret Bakanlığı’nın Google yorumlarıyla ilgili yaptığı açıklama şu şekilde;

Google sistemi üzerinden tesiste konaklamamış veya bu tesislerden herhangi bir hizmet almayan kullanıcıların da yorum yapabilmesi ve tesisten hizmet aldığını iddia eden kullanıcıların ise bu hizmetleri aldığının kanıtlanamaması nedeniyle doğrulama ve ispat yükümlülüğünün karşılanmasının mümkün olmaması nedeniyle, Google, blog sayfaları gibi nitelikte salt kullanıcıların deneyimlerini yansıttıkları platformlar üzerinden yayınlanan yorumların, mal ve hizmet satışında bulunan internet sitelerinde, konuya ilişkin uyarılara yer verilip verilmemesine bakılmaksızın, yayınlanmasının bir haksız ticari uygulama olduğu değerlendirilerek, durdurma cezasının yanı sıra idari para cezası uygulanmasına karar vermiştir”

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

AKP’de Kongre Zamanı: Yeni MKYK Belli Olacak
Yeni Af Geliyor İddiası: Denetimli Serbestlik Kapsamı Genişleyecek
Türklerin ve Elon Musk'ın Almanya Seçimlerinde Desteklediği Parti: Aşırı Sağcı AfD Partisi
İçeriğin Devamı İçin Tıklayın

Popüler İçerikler

Oyuncu Erdem Yener'in "Kadınları Erkekleştirmeyin" Çıkışı Sosyal Medyada Tepki Çekti!
KAP’a Resmi Açıklama Yapıldı: Ahlatçı Holding, Yozgat’ta 4 Milyar Dolar Değerinde 41 Tondan Fazla Altın Buldu
Bilim İnsanları Açıkladı: Mars, Bilinenden Çok Daha Uzun Süre Yaşanabilir Olabilir
YORUMLAR
23.02.2025

Bu adamlar çözüm üretmesin abi. Saçmalıyorlar

23.02.2025

ne gibi masala sacmalik olan kismini soyle ?

23.02.2025

begenmedigim hizmetin kötü oldugu yeri niye yazamiyacakmisim

23.02.2025

yahu bu kadar sığ düşünmeyin

23.02.2025

her gün oturup milletin zararına ne yapsak diye düşünüyorlar

TÜM YORUMLARI OKU (50)