Ticaret Bakanlığı'ndan Influencer'lara Ceza Yağdı: Sebebi Gizli Reklamlar

Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu, sosyal medya platformları üzerinden yapılan reklamları detaylı bir şekilde bir süredir takip ediyor.

İncelemelerle ilgili kurulan Reklam Özdenetim Kurulu bu konuyla son günlerde hayli yoğun. Kurul, bu yılın ilk 6 ayında influencerlara toplamda 39 durdurma cezası ve 11 durdurma ile idari para cezası verilmesine karar verdi.

Mevzuata aykırı paylaşımlarda, haksızlık içeriği, paylaşımın tekrarı, takipçi sayısına bağlı etki alanının büyüklüğü ve influencerların paylaşımdan elde ettiği menfaat ile ekonomik durumu gibi unsurlar göz önünde bulundurularak, Kurul hem durdurma hem de idari para cezalarını bir arada uyguladı.

16 Influencer'ın tabi tutulduğu cezalnın detayları da açıklandı. Geçen yıl 5 influencera toplam 1 milyon 352 bin 808 lira idari para cezası uygulandı.

Bu yılın ilk 6 ayında ise 11 influencera 5 milyon 35 bin 994 lira idari para cezası verilmesine karar verildi. Böylece, 1,5 yıllık dönemde toplam 6 milyon 388 bin 802 lira para cezası kesilmiş oldu.

Bunun yanı sıra, bazı paylaşımlarda sağlık beyanı içeren ifadeler bulunması, klinik, hastane veya doktor gibi sağlık hizmetlerine yönlendirmeler yapılması da incelenen alanlardan oldu.

Reklamı yasak ürünlerin tanıtılması, kozmetik ürün tanımını aşan ifadeler kullanılması ve takviye edici gıda reklamında mevzuata aykırı ifadelerin yer alması gibi gerekçelerle de bazı influencerlara idari yaptırımlar uygulanmasına karar verildi.

İlginizi Çekebilir

Teoman'ın Mültecilerle İlgili Yaptığı Açıklamaya Özgür Demirtaş'tan Sert Yanıt
Dolardan Sonra Euro da Tarihi Zirveyi Gördü: 1 Euro 38 TL
Okullar Açılıyor, Velileri Kırtasiye Masraflarından Sonra Beslenme Çantasını Doldurmak da Zorlayacak

Popüler İçerikler

JASAT Tutanağı Ortaya Çıktı: Narin'in Cesedini Gizli Tutmak İçin 6 Farklı Yöntem Kullanmışlar!
Miss Turkey 2024'te İlk 20'ye Giremeyen İpek Kuşçu'nun "Ben Hep Güzeldim" Açıklaması Tartışma Yarattı!
Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
YORUMLAR
26.08.2024

hangileri olduğunu da bilsek içimiz daha çok rahat ederdi

26.08.2024

kolay kazanan kesim değil, burada devletin her seye ceza yazıp asıl suçluları salmasi söz konusu. millet ulaşamadığı ciğere mundar diyor resmen. acun a bak bakalım vergi kaçırma kara para aklama neden soruşturma açılmıyor? güçleri bunlara yetiyor garip geliyor bana. bizden her zaman fazla kazanan birileri var ama bu onların emeksiz çalıştığını vs göstermez. gerçekten çok çalışanlar da var.

26.08.2024

Devlet sadece bazılarına adil ve bu çok büyük bir problem.

26.08.2024

influencer değilim ama vergi kaçıranlara dokunmayıp, bu insanlara yüklenmek biraz saçmalık değil mi. Biraz nerden para koparsak kardır gibi olmuş, daha 2 gün önce okudum, bir şirkete vergi indirimi, vergi affı vs haberini. Birine bir şey yapılıyorsa, diğerine de yapılsın.

TÜM YORUMLARI OKU (14)