Ticaret Bakanlığı Açıkladı: Yumurtaya Zam mı Geldi? Yumurta Fiyatları Ne Kadar Oldu?

Gıda ürünlerine peş peşe gelen zamlar sonrası vatandaşların isyanlarına sessiz kalınmadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın KDV indirimi yapılacağına dair açıklamalarından sonra indirim beklentileri bir nebze karşılandı. Vatandaşlar sık sık marketlerdeki etiket fiyatlarını kontrol eder hale geldi. Mutfakta her alanda kullanılan yumurtanın etiket fiyatına KDV indirimi yansımaması ise dikkatleri çekti. Ticaret Bakanlığı konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Peki yumurta fiyatları ne kadar oldu? İşte detaylar...

Döviz kurunun yükselmesi ile birlikte marketteki temel gıda ürün fiyatlarının hızla artışı vatandaşın cebini yakmaya başlamıştı. Önü alınamayan zamlı fiyatlar sonrası tüketiciler isyanlarını dile getirdi. Gelen şikayetlere kayıtsız kalmayan yetkililer ürünlere KDV indirimi yansıtılacağını belirtti. Vatandaşlar etiket fiyatlarını kıyaslarken yumurtada bir değişiklik olmadığını görünce durum tartışmaya yol açtı. Ticaret Bakanlığı konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Peki yumurta fiyatları ne kadar oldu? İşte detaylar...

Yumurta Fiyatları Ne Kadar Oldu?

Ticaret Bakanlığı son olarak yumurta fiyatlarında artışa gidildiği iddialarına yönelik soruşturma için müfettişlerini görevlendirdiğini bildirmişti. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

'13 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar' ile toptan-perakende ayrımı kaldırılarak tüm gıda teslimlerinde (ÖTV'ye tabi ürünlerden indirimli oranda KDV uygulananlar hariç) KDV oranının yüzde 8'den yüzde 1'e indirildi.

Ayrıca açıklamada düzenleme öncesinde bazı firmalarca yumurta satış fiyatlarında artışa gidilerek KDV indiriminin vatandaşlara olumlu etkisini ortadan kaldırmak maksadıyla kötü niyetli eylemlerde bulunulduğu hakkında şikayetlerin kamuoyuna yansıdığına işaret edildi.

Yine durumu incelemek üzere müfettişlerin görevlendirildiğinin belirtildiği açıklamada, 'Bu itibarla, söz konusu iddianın üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler nezdinde incelenmesi ve varsa kötü niyetli uygulamaların tespit edilerek cezalandırılması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla bakanlığımız müfettişleri görevlendirilmiştir'

Yumurta Fiyatlarına Zam mı Geldi?

Yumurta fiyatlarına geçtiğimiz Cuma günü yapılan zam, KDV indiriminin etkisiz kalmasına sebep oldu. 30'lu 'L' boy yumurtanın kolisi cuma günü yapılan zam sonrası markette 36,5 TL'den 46 TL'ye yükseldi. %7'lik KDV indirimine rağmen 42,90 TL ile raflarda yerini aldı.

Üreticiler 3 Şubat’ta yumurtayı 95 kuruştan satarken, yemin kilogram maliyeti 5 lira 21 kuruştu. 15 Şubat itibarıyla yemin kilogram maliyeti 5 lira 67 kuruşa çıkınca, üretici 1,10 kuruşa yükseltti.

Maliyetler Arttı

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon yapılan zamlara dair, “Tavuk yeminde kullanılan soya, ayçiçeği ve yağlı soya küspesinin fiyatının artmasından dolayı üreticiler maliyette zarardan çıkış için zam yapmak durumda kaldı. Üreticiler geçen haftalarda maliyetin altında satıyordu ve artık maliyet kıskacına girildiğinden dolayı zarardan çıkmak için geçen perşembe günü yeni fiyatlar belirlendi. Cuma günü raflara yansıyan yeni fiyat üreticinin zarardan çıkması için gerekliydi ve marketlerin kâr marjını da üstüne koyarak tüketicilere yansıtıldı” ifadelerine yer verdi.

Popüler İçerikler

Ediz Ün İstifa Etti: CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Edirne Milletvekili Ediz Ün'ün İstifasını İstemişti
Fenerbahçe'nin İptal Edilen Golünün Ardından Mourinho'dan İlginç Bir Tepki Geldi
Bazı Okul Müdürleri Devlet Okullarını Ticarethaneye Çevirdi: Dışardan Ekip Getirip Kulüp Açıyorlar!