Tıbbın Yeni Devrimi: Bebeği Ana Rahminden Çıkarıp Ameliyat Ettikten Sonra Ana Rahmine Geri Yerleştirdiler!

İngiltere'de hamile bir kadın bebeğinin gelişimsel sorunlarına dair muayene edilirken ortadaki problemin hayati olduğu ve bebeğin ana rahminden çıkarıp ameliyat edilmesi gerektiği söylendi. Verilen zorlu kararın ardından yapılan operasyon hem devrimsel bir olaya hem de adeta bir yeniden doğuşa sahne oldu.

Gebeliğinin 24. haftasında olan Bethan Simpson bebeğinin bir omurga rahatsızlığı olan spina bifida yaşadığını öğrendi.

Rahatsızlığın temel göstergesi omuriliği örten omurgayla birlikte derinin de kapanmamış olması. Spinal bifida yaşayan bebek, sırtında bir açıklıkla doğar ve sinirlerinden emirlerin geçmesinde bir güçlük yaşanır. Şayet bu teşhisin ardından doğum yapılmış olsaydı bebeklik ve hatta yetişkinlik çağında da sürebilecek yürüme bozukluklarıyla karşılaşılacaktı.

Riskler arasında olası bir felç bile vardı. Tek çözüm ameliyat olarak tespit edildi.

Aile başlarda bu operasyona sıcak bakmasa da gebeliğin bu durumda sürdürülmesinin sağlıklı olmayacağı belirtildiğinde bu yeni yönteme güvenme kararı almış.

Diğer ihtimal annenin sağlığını da riske atabileceği için hamileliğin sonlandırılması olarak anlatıldığında başka bir değerli hayat için bencilce bir karar almak istememelerini anlamak zor değil.

University College London ve saygın hastanelerde görev yapan doktorlar bu problemin çözümü için ameliyatın nasıl gerçekleşmesi gerektiğini tartışmaya başladılar.

Bu noktada Belçika'da benzer çalışmaları yürüten araştırmacılarla da iletişime geçtiler ve uygun yöntemi tespit ettikten sonra vakit kaybetmeden bebeği ana rahminden çıkardılar, zorlu ameliyatı gerçekleştirdiler ve ardından ana rahmine geri yerleştirdiler. Bir mucize gibi geliyor kulağa değil mi?

Aslında öyle, çünkü bebek şu an sağlıklı ve doğum tam zamanında gerçekleşecek!

Doğuştan gelen hastalıklar arasında en sık görüneni 'spinal bifida' diğer ismiyle açık omurga her yıl binlerce bebekte teşhis ediliyor.

Genellikle folik asit eksikliğiyle ortaya çıkan bu rahatsızlık Türkiye Spinal Bifida Derneği'nin verilerine göre gebelerin %60'ında eksik bulunmuş. Doğum sonrası ve bu gelişmenin ardından doğumdan önce tedaviler mümkün olsa da kontrollerin önemini göz ardı etmemek gerek.

Doktorlar ameliyat sonrası durumun ciddiyetini ve ameliyatın önemini tıbbi olarak da açıkladılar.

'Nöral tüp' olarak adlandırılan omurilik sistemi bebeğin beyin ve omurga gelişiminden sorumlu ve bu rahatsızlık nöral tüpün çalışmasını, görevini sonlandırdıktan sonra devreden çıkmasını engelliyor.

İşte bu zorlu ameliyat temelde bebeğin omurgasını etkileyen bu rahatsızlığı başarıyla sona erdirdi. Bebeğin ameliyatı ve yeniden ana rahmine yerleştirilmesine dayalı bu operasyon, İngiltere'de benzer rahatsızlığa sahip ailelere sunulduğunda büyük bir kısmı hamileliğin sonlandırılmasını tercih etmişti.

Bu umut verici başarının ardından aileler için riskli görünen tedavi seçeneği daha da göz önünde olacağa benziyor.

Bebeği artık tarihin parçası olarak özel bir yere sahip olsa da benzer bir durumda ne yapacağımızı bize anlatan anne Bethan'ın sözüne kulak vermek gerek.

O da bizim gibi, hiçbirimiz ondan daha üstün değiliz, hepimiz kadar O'nun da yaşamaya hakkı var.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR
12.02.2019

8 aylık hamileyim. Çok bişey kalmadı doğumuma. Henüz 6. ayımdayken doktorum sezaryen yapacağımı söyledi. Bende tıbbi bilgi eksikliğimden dolayı bebeğimde sorun var sandım. Sonra öğrendik ki, normal doğumun belirli bir saati yok. keyfine düşkün doktorumuz aylar öncesinden karar vermiş kesip biçmeye. Şu an doktorumu değiştirdim. Günüm gelene kadar sezaryene mecbur kalıp kalmayacağım belli değil.

12.02.2019

sezaryen doğuma doktora devlet ciddi ödemeler yapıyor.

14.02.2019

bizde de sağlam doğanı sakat ederler. geçenlerde genç kız yaşamını yitirdi, naz yapıyor diye müdahele edilmeyince.

15.02.2019

Belçika veya İngiltere'de hiç mi hata yapılmıyor sanıyorsun? Buraya gelip bilmiş bilmiş bizde de diye yorum yazmak acizliktir.

12.02.2019

büyük cesaret, tebrikler

TÜM YORUMLARI OKU (21)