THY Kaldırdı, Borsada Kazandırdı: İsrail'e Boykotun Başrolündeki Coca Cola Aslında Kimin?

İsrail'in Filistinlilere yönelik katliamında batı dünyasının umursamazlığı, insani sınırların zorlanması, vicdanın artık bölgeyi terk etmesi içimizi acıtmaya devam ediyor. 7 Ekim'den bu yana yapılanları dehşetle izlerken, bir yandan da özellikle Türkiye'de İsrail'e destek veren markalara yönelik olduğu söylenen bir boykot izleniyor. Bu boykotun başrolünde olan Coca-Cola nedense her boykotta ilk akla gelen markalardan oluyor. Peki Coca-Cola'nın İsraille bağlantısı olduğu iddialarının gerçeklik boyutu ne?

İsrail'in Filistin'de yaptıkları katliam ve soykırım boyutuna ulaşırken, dünyada da tepkiler sürüyor.

Coca-Cola dünyanın en ünlü içecek markalarından biri. Tek bir içecek de değil birçok gazlı, gazsız içeceği üreten ve satan şirket, dünyada boykot edilecek şirketler sıralamasında her daim de ilk sıralarda geliyor.

Coca-Cola'nın önemli üretim merkezlerinden birinin de olduğu Pakistan'da da gösterilerin başrolündeydi.

İsrail Bayrağı Bile Yemişlerdi! Pakistanlılar İsrail'i Protesto Etmek İçin Coca-Cola Satın Alıp Döktüler

Bu arada Coca-Cola'yı İsraillilerin de sevdiğini söyleyemeyiz. Yeri geliyor helal olup olmadığı tartışılırken, yeri geliyor Netanyahu hükümetinin yargı kararlarına yönelik gündeme geliyor.

Kaynak: Haaretz

Bir süredir Türkiye'de de boykot listesinde ilk sıralarda olan markalardan olan Coca-Cola'nın bu süreçte 2023 3. çeyrek bilançosundaki yüksek kârı da boykottan etkilenmediği olarak anlaşıldı.

Aslen bilançonun etkisiyle geçen hafta Borsa'da en çok yükselen hisse olan Coca-Cola,

Borsa, Dolar ve Altın Haftayı Nasıl Geçirdi? 30 Ekim-3 Kasım Haftasında En Çok Kazandıran Yatırımlar

Prof. Dr. Özgür Demirtaş'ın da radarındaydı.

Özgür Demirtaş, Coca-Cola Hisselerindeki Yükselişi Paylaştı: Protestolar Sosyal Medyada Gündem Oldu

Belediyeler, şirketler son günlerde peş peşe açıklama yaparken, son olarak Türk Hava Yolları da CIP salonlarının ardından dinlenme salonlarında da İsrail menşeili ürünlerin satılmayacağını duyurdu.

Bu duyuruyla THY'nin Pepsi, Coca Cola ve Cappy ürünlerini kaldırarak yerine yerli markalı içecekler koydu. Ancak THY henüz uçaklardaki ürünlere yönelik bir karar almadı.

Peki Coca-Cola İsrail'e destek veriyor mu? Şirket aslında kimin? Tüm bu soruların cevabını aradık.

Borsa İstanbul'da işlem gören CCOLA, Türkiye'deki yapılanmasının ana ortağı Anadolu Grubu, ayrıca Togg'u üreten "babayiğit"lerden olarak milli otomobilimizde yüzde 23 oranında payı bulunuyor.

Coca-Cola, dünyada da halka açık bir şirket ve en büyük 10 yatırımcısı da önemli banka ve fonlar: Şirketin yüzde 46'sı en büyük 25 hissedarın elinde.

money.cnn.com

Şirketin yönetim kurulunda sitesinde yer alan kişilerin finans sektörü ağırlıklı olduğu görülüyor. Yönetim kurulundaki kişiler çoğunlukla ABD'li olurken, ulusal kimliklerine bakıldığında İngiliz, İspanyol, Hollandalı da var ama İsrailli kimse görünmüyor.

www.coca-colacompany.com

"Coca cola israil malı mı?" sorusuna sitede gelen cevap, "Hayır. Coca-Cola Şirketi, 130 yıl önce ABD’de kurulmuş olan, tamamı halka açık uluslararası bir şirket. İsrail' de faaliyet gösterdiğimiz ülkelerden sadece biri." olurken,

Aynı şekilde sorulan başka bir İsrail sorusuna gelen cevap da bu şekilde oluyor. Türkiye, Pakistan, Türkmenistan, Azerbaycan gibi birçok olduğu şekilde İsrail'de de şirket faaliyet gösterdiğini iletiyor.

merakettim.coca-colaturkiye.com

Özetle Coca-Cola'nın İsraille alakası Türkiye ile olduğu kadar.

twitter.com

Türkiye'deki satışlar Türkiye'yi daha çok etkiliyor belki de.

twitter.com

Boykot konusunda sizin yorumunuz nedir?

twitter.com

Popüler İçerikler

Doğukan Güngör, "Kızılcık Şerbeti Bitsin" İddialarına Son Noktayı Koydu!
İdeal Evlilik Yaşı Tartışması Aldı Başını Gitti "Çağımız 30 Yaşından Önceki Evliliği Taşıyamaz"
Özel Okulda Silahla Vurulmuştu: Hastaneye Kaldırılan Okul Müdürü Hayatını Kaybetti
YORUMLAR
06.11.2023

amerikanin arkasindaki bir cok sirketin ve finansin basinda israilliler ve israil var. coco cola amerikada kurulabilir ama israilliler zaten amerikanin ve bir cok avrupa ulkelerinin can damarlarindaki sirketlerin sahipleri, eminim Amerikadaki Coco Cola hisseleri yada ardindaki finans kurumlarinin israil baglantisi fazlasiyla vardir. Ayrica yahudiler Hitlerden sonra kendilerini gizlemeyi ilke edinmis, bu konuda sessiz kalip kazanmaya devam etmis mahluklardir. Evet basarili olan herkes kazanmali bunda gozumuz yok ama bu kazanci insan yok etmeye yonelik alt yapi icin planlayip uyguluyor ve baskalarinin ulkesine goz dikerek yurutuyorlarsa, boykotuda her turlu ticaretten silinmeyide hak ediyorlardir.

06.11.2023

işte ya..yüce rabbim herkese akıl veriyor vermesine de bu bilal gibiler ondan nasiplenmemiş.yazmak için yazıyor işte onu da nasıl yapıyorsa artık.bilalcim,bak şurdan..git

06.11.2023

e artık bı toggda yakarsınız

06.11.2023

götü yiyen yapsa da reis neler yapıyor onlara bir görsek :)

06.11.2023

Velevki %100 İsrail şirketi olsun, Sen para verip o kolayı alıyorsun ve yere döküyorsun, senin verdiğin para İsrail’in kasasına giriyor mu, giriyor. Senin verdiğin paradan Filistinlilere atılan bombanın parası ödeniyor mu, ödeniyor! Sen O kola’yı aldıktan sonra ister dök ister iç İsrail için ikisi de aynı!

07.11.2023

ikisi aynı olabilir ama gtlerine sokarlarsa israili tam protesto etmiş olurlar enişte... Lütfen, kesin bilgi, yayalım. Şişeyi önce çalkalayıp sonra kapağını açıyoruz ve gtümüze sokunca israil 10 kerbela gücünde protesto edilmiş sayılır. Her kim ki israili bu şekilde protesto eder, şüphesiz ki o rabbinin sevgili kuludur...

TÜM YORUMLARI OKU (62)