Antik yunan şehirlerinden biri olan Themiskyra, Thermodon kıyısında bulunan ovanın üzerinde yer alır. Thermodon, günümüzde Terme Çayı olarak bilinir. Bu çay, Samsun bölgesindeki Karaorman çayından doğar ve Salıpazarı ilçesinde bulunan derelerden beslenir. Terme Çayı, güneydoğu veya kuzeybatı yönünde akar. Samsun'un doğusunda yer alan ve Terme ilçesini ikiye bölen bu çay, daha sonra Karadeniz'e dökülür. Karadeniz ile Terme Çayı'nın kavuştuğu yerde ise Terme limanı oluşur.
Bu çay, Çarşamba Ovası'nın doğusunda bulunan Terme halkının tarlalarında kullanılır. Mısır ve pirinç üretimine katkısı oldukça fazladır. İlçenin su ihtiyacı bu çay tarafından sağlanır. Aynı zamanda Terme çayı ile ilgili söylentilerde oldukça fazladır. Antik Yunan tarihçileri, MÖ 1200'li yıllarda çayın kıyısında, Amazon kadınlarının yaşadığını ileri sürmüşlerdir. Amazon kadınlarının geldiği topraklar olan Themiskyra şehrinin, Terme ilçesinin yakınlarında kurulduğu düşünülmektedir. Terme Çayı'nın aşağısında kalan kısım ise Amazon kraliçelerinin başkenti olmuştur. Bu başkente Temiskor adı verilmiştir. Terme bölgesinde kurdukları bağımsız bir devlet ile Karadeniz'de ve Poti bölgesinde hakimiyet sağlamışlardır.
Amazonlar, bu bölge üzerinde pek çok adetlerini uygulamıştır. Ay Tanrıçası Semele'ye, şükranlarını göstermek için büyük şenlikler yapılmıştır. Günümüzde de Terme ilçesinde Amazon kadınları adına festivaller düzenlenmektedir.