Themiskyra Neresidir?

Klasik ve Yunan mitolojisinde adı sıkça geçen kentlerden biri olan Themiskyra, önemli ulusların anayurdu olarak bilinmektedir. Özellikle kadın savaşçılardan oluşan bir topluluk olan Amazonların, yaşam alanı olarak kabul edilir. Hatta bölgede bulunan dağlar, bazı yabancı kaynaklarda Amazon dağları olarak geçmektedir. Daha sonra bu bölgeye sırasıyla Gaşkalar, Hititler, Frigler, Kimmerler, Yunanlılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar ele geçirmiş ve egemenlik kurmuşlardır. Peki, Themiskyra neresidir? İşte detaylar...

Dünya üzerinde pek çok tarihi şehir bulunmaktadır. Bu şehirler, pek çok kavme ev sahipliği yapmış ve çeşitli efsanelere konu olmuştur. Bunlardan biri de Themiskyra olarak bilinen yerdir. Özellikle Herakles efsanelerinde adı sık geçen yerlerden biridir. Kentin tarihi yaklaşık olarak MÖ 1000'li yıllara dayanır. İsmini ise Roma tanrısı olan Terminus'tan veya Thermodon'dan aldığı düşülmektedir. Geçmişten günümüze kadar bölgede pek çok kazı çalışması yapılmıştır. Bu çalışmalar ise halen daha devam etmektedir. Themiskyra şehri hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Themiskyra Neresidir?

Antik yunan şehirlerinden biri olan Themiskyra, Thermodon kıyısında bulunan ovanın üzerinde yer alır. Thermodon, günümüzde Terme Çayı olarak bilinir. Bu çay, Samsun bölgesindeki Karaorman çayından doğar ve Salıpazarı ilçesinde bulunan derelerden beslenir. Terme Çayı, güneydoğu veya kuzeybatı yönünde akar. Samsun'un doğusunda yer alan ve Terme ilçesini ikiye bölen bu çay, daha sonra Karadeniz'e dökülür. Karadeniz ile Terme Çayı'nın kavuştuğu yerde ise Terme limanı oluşur.

Bu çay, Çarşamba Ovası'nın doğusunda bulunan Terme halkının tarlalarında kullanılır. Mısır ve pirinç üretimine katkısı oldukça fazladır. İlçenin su ihtiyacı bu çay tarafından sağlanır. Aynı zamanda Terme çayı ile ilgili söylentilerde oldukça fazladır. Antik Yunan tarihçileri, MÖ 1200'li yıllarda çayın kıyısında, Amazon kadınlarının yaşadığını ileri sürmüşlerdir. Amazon kadınlarının geldiği topraklar olan Themiskyra şehrinin, Terme ilçesinin yakınlarında kurulduğu düşünülmektedir. Terme Çayı'nın aşağısında kalan kısım ise Amazon kraliçelerinin başkenti olmuştur. Bu başkente Temiskor adı verilmiştir. Terme bölgesinde kurdukları bağımsız bir devlet ile Karadeniz'de ve Poti bölgesinde hakimiyet sağlamışlardır.

Amazonlar, bu bölge üzerinde pek çok adetlerini uygulamıştır. Ay Tanrıçası Semele'ye, şükranlarını göstermek için büyük şenlikler yapılmıştır. Günümüzde de Terme ilçesinde Amazon kadınları adına festivaller düzenlenmektedir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Dünya'nın İlk Başkenti Neresidir?
Roma İmparatorluğu'nun Sınırları Nerelere Ulaştı?
Sümer Şehir Devletlerine Ne Ad Verilir?
Dunkirk Nerede?
Türkler Orta Asya'dan Neden Göç Etti?
Fenike Nerededir? Fenike Haritası...
Stalingrad Nerede? Stalingrad Bugün Haritada Nerede?
Hangi Ülkenin Üç Tane Başkenti Vardır?

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi