Bilim insanları, 'The Last of Us' isimli oyun/dizide bulunan ve bulaştıklarını saldırganlaştıran bir mantar türünün gerçek olup olamayacağını araştırmaya başladılar. Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.
Bilim insanları, 'The Last of Us' isimli oyun/dizide bulunan ve bulaştıklarını saldırganlaştıran bir mantar türünün gerçek olup olamayacağını araştırmaya başladılar. Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.
'The Last of Us'ta tasvir edilen gibi toplumsal bir kıyametin eşiğinde olmasak da, araştırmacılar patojenik mantarların ısınan bir iklimde vücudumuzun içindeki ısıya daha iyi dayanacak şekilde nasıl evrimleşebileceğini gösterdiler. Bizi bu tehditlere karşı koruma işinin çoğunu vücut ısımızın yaptığı düşünülürse, bu patojenlerin sürekli olarak daha sıcak hale gelen bir gezegene uyum sağladıkça hastalık açısından daha büyük bir tehlike haline gelebileceği oldukça muhtemeldir.
'Her zaman mantar sporlarını soluyoruz ve bağışıklık sistemlerimiz onlarla savaşacak donanıma sahip' şeklinde devam ediyor Gusa. Ekip, Cryptococcus deneoformans adlı patojenik bir mantarı ayrıntılı olarak inceledi ve bir örneğin sıcaklığını laboratuvar koşullarında 30 °C'den 37 °C'ye çıkardı. Bu ısı stresleri, mantarların genetik yapısını önemli ölçüde değiştirdi. Spesifik olarak, 'sıçrayan genler' arasında daha fazla hareket vardı. Bu yer değiştirebilir elementler doğrudan protein üretmezken, diğer genlerin çalışma şeklini etkileyebilirler.
Genlerde ve genomda gerçekleşen bu değişimler, genlerin kodlanma şeklini değiştirebilir ve muhtemelen ilaç direncini başlatabilir. Bu artan aktivitenin nihai sonucunun ne olabileceği hala tam olarak belli değil. Yer değiştirebilir elemanların aktivitesinin daha da belirgin olduğu fareler üzerinde başka testler yapıldı. Araştırmacılar, bağışıklık yanıtı ve diğer süreçleriyle mantarın bir hayvanda bulunmasının değişimi artırabileceğini düşünüyor.
Gusa, 'Bu hareketli unsurların bir enfeksiyon sırasında adaptasyona katkıda bulunma olasılığı yüksek. Bu daha da hızlı gerçekleşebilir çünkü ısı stresi meydana gelen mutasyonların sayısını hızlandırır' şeklinde devam ediyor. Bununla birlikte henüz bir yeraltı sığınağı inşa etmenin zamanı gelmedi: Bu araştırma henüz başlangıç aşamasında ve insan deneylerini içermiyor. Ayrıca mantar sporları genellikle virüslerden daha büyüktür, bu nedenle yüz maskesi gibi önlemler bunlara karşı daha etkili olacaktır. Araştırmanın gösterdiği şey, artan ısının C. deneoformans'ta daha hızlı genetik değişikliklere yol açtığıdır. Buradan çıkarılacak sonuç, dünyanın dört bir yanındaki sıcaklıklar yükseldikçe, tehlikeli mantarların düşündüğümüzden daha hızlı evrimleşiyor olabileceğidir.
Bunun gibi enfeksiyonlar zaten her yıl yüzbinlerce insanı öldürüyor ancak şu anda sadece ciddi şekilde bağışıklığı baskılanmış kişiler risk altında. Bu durum bir gün değişmeye başlayabilir ve Gusa, 'The Last of Us'ta benzer bir tema olduğunu kabul ediyor. Gusa, 'İşte bu tam olarak bahsettiğim türden bir şey - zombi kısmı hariç! Mantar hastalıkları, büyük ölçüde bağışıklık sistemleri zayıf olan insanların sayısındaki artış nedeniyle artıyor' şeklinde sözlerini bitiriyor.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!