The Economist Yazdı: 'Dindar Nesil Yetiştirme Girişimi Ters Tepti, Gençler Dinden Uzaklaşıyor'

Diyanet'in geçtiğimiz haftalarda eşcinseller ile ilgili yaptığı açıklamalar sonrası başlayan tartışmalar İngiliz The Economist dergisinde yer aldı. Dergi 'İktidarın dindar nesil yetiştirme girişimi ters tepti, genç Türkler dine sırt çeviriyor.' yorumunu yaptı.

Ankara Barosu'nun Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ı nefret suçu işlemekle itham etmesi sonrası 'Diyanet İşleri Başkanına yapılan saldırı devlete yapılmış bir saldırıdır' diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barolar ve tabip odaları başta olmak üzere yapılarının yeniden belirlenmesi ve Meclis'e sunulması çağrısında bulundu.

Diyanet'in açıklaması sonrası başlayan tartışmalar The Economist dergisinde de kendine yer buldu.

Euronews'in aktardığı bilgiye göre, 'Türkiye homofobiye karşı çıkanları soruşturuyor' başlıklı yazısında The Economist, kutsal kitapta yazılanlara bakıldığında Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın dayandığı bir nokta bulunduğunu, Kur'an'da eşcinselliğin iyi görülmediğini yazdı. 

Birçok ülkede eşcinselliğin yasak olduğunu ve hatta bazı ülkelerde bunun ölüm cezasına çarptırıldığı belirtilen haberde, Türkiye'de ise seküler anayasası nedeniyle bunun suç olmadığı hatırlatıldı.

Dergi ayrıca Türkiye'de LGBT gruplarına yönelik toplumda olumsuz bakış açısının olduğunu yazdı.

'2012 yılında yapılan bir araştırmada Türklerin yüzde 85'inin eşcinsel bir komşu istemedikleri ortaya çıkmıştı. Daha yeni bir araştırmaya göre bu oran yüzde 47'e düştü. Toplumdaki bakış açısı yumuşarken, yetkililer nezdindeki bakış açısı sertleşiyor.'

10 yıl önce Türkiye'nin Avrupa Birliği ile iyi ilişkilere sahip olduğu dönemde Başbakan Erdoğan hükümetinin, cinsiyete dayalı eşitsizliği ve ayrımcılığı yasaklayan sözleşmeyi imzaladığını ve hemen ardından İstanbul'da dev bir Onur Yürüyüşü'nün düzenlendiğini yazan The Economist, bugün o günkü atmosferin ruh halini anlatan çok az şeyin kaldığını, Onur Yürüyüşü'nün yasaklandığını yazdı.

'Gençler dinden uzaklaşıyor...'

The Economist, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'dindar nesil' yetiştirme girişiminin arzu edilen etkiyi yapmadı. Yapılan çalışmalar gençlerin dinden uzaklaştığını gösteriyor. Belki bu yüzden iktidar ve Diyanet daha sıkı politikalar uygulamaya karara verdi.' yorumunu yaptı.

The Economist, haberde, Brookings Enstitüsü'nden Ömer Taşpınar'ın 'farklı bir İslam yorumuna müsaade edilmediği' ifadelerine yer verdi.

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
YORUMLAR
10.05.2020

bütün ateistler birleşse, diyanetin islama verdiği zararı veremezdi.bırakın insanlar nasıl rahat ediyorsa öyle yaşasın.yok türban devlette olmaz yok lgbtiler yaşamasın, bu boş şeyler yüzünden ülke günden güne geriye gidiyor.Umarım sonraki hükümet laiklik kavramı gercekten iyi anlar ve uygular

10.05.2020

Komutan logarın dediği gibi dünyalılardan tiksiniyorum özellikle dinciler hatta sadece dinciler hangi din olduğu önemli değil yobazlık beni çıldırtıyor yobazların dübürüne koyam

Pasif Kullanıcı
10.05.2020

Umarım da böyle olur. Teknoloji ilerledikçe insanlar doğrulara daha kolay ulaşıyor. 21. yy da bireyler artık daha az tutucu ve daha az ırkçı. Belirli bir etnik etrafında ya da din etrafında toplanmak eskisi kadar gerekli değil. Toplumları yönlendirmek için eskisi kadar kullanılamıyor. Türkiye henüz bu durumu kabul edebilecek toplum yapısına sahip değil. Şuan sadece kaçınılmazı geciktiriyorlar.

10.05.2020

Evet, din siyaseti güden insanlar propagandalarına bayrağı, dili ve milleti de katınca diğer görüşlerdeki insanları da ulusal değerlerden soğutuyorlar. Bunun yanında, dinin ılımlı yaşanmasına karşı propaganda yapıldıkça; dini adetleri ve tutumları eleştiren insanlar dinle bağlantısı olmayan ama başka radikal fikirleri savunan yapılara da kayıyorlar.

TÜM YORUMLARI OKU (164)