The Cranberries’in Vokalisti, Görkemli Sesiyle Bir Müzik Efsanesi: Dolores O’Riordan!

90'lı yılların alternatif rock sahnesinde adeta bir 'Queen B.' olan Dolores O'Riordan gerek The Cranberries ile gerek solo çalışmalarıyla müzik dünyasına unutulmaz işler bıraktı. 2018'de aramızdan ayrıldığında tüm sevenlerini yasa boğdu. Muhteşem yetenekli bu müzisyeni ve sanatçıyı biraz yakından tanıyalım...

Güçlü sesiyle Dolores O'Riordan'ı İrlandalı ünlü rock grubu Cranberries ile tanıyoruz. Tam 13 yıl boyunca grubun solisti ve şarkı yazarıydı.

Müzik dünyasında The Cranberries gibi bir efsane var olduysa çoğunluğuyla onun sayesindeydi. 46 yıllık ömründe müzikseverlere harika işler bıraktı. Hadi gelin bu müzik efsanesini biraz yakından tanıyalım...

Tam adıyla Dolores Mary Eileen O'Riordan, 1971 yılında İrlanda'da doğdu.

Katolik orta sınıf bir aileye mensuptu. Öyle ki ismi de Katolik inancında kutsallığı olan ve Bakire Meryem'e atfedilen 'Lady of the Seven Dolours (Yedi Acının Leydisi)' sıfatından geliyor. Böyle bir ortamda profesyonel müzik hayatına da ilk kez kilise korolarında solistlik yaparak başladı.

Fakat müziğe ilgisi çok daha öncelerine, neredeyse bebekliğine kadar gidiyor. Geleneksel İrlanda müziğiyle ilgiliydi daha çok küçük yaşlarındayken.

10 yaşındayken amcasının kendisini götürdüğü yerel barlarda sahne alıp şarkılar söyleyen Dolores, 12 yaşındayken piyano dersleri almaya başlıyor, 17 yaşındayken ise gitar çalmaya başlıyor. Neredeyse zamanının çoğunu tutkunu olduğu müziğe ayırıyor.

Laurel Hill Coláiste Ortaokulu yılları boyunca her sene yerel şarkı yarışmasına katılıp her seneyi de birincilikle tamamlayan Dolores'in 20 adet madalyası var o yıllardan.

Ayrıca bu sıralarda bir de akordeon öğrenmeye başladı.

18 yaşına geldiğinde evden ayrıldı, neredeyse açlıktan öleceğini düşündüğü bu zamanlarda yolu Cranberries ile kesişti.

Kendisi müzik yapmak istemesine rağmen ailesi üniversiteye gitmesi konusunda ısrar edince çareyi evden ayrılmakta bulmuş O'Riordan. Müthiş parasız geçen bugünlerde 1990'nın ortalarında Mike Hogan, Noel Hogan, Fergal Lawler ve Niall Quinn'in kurduğu 'Cranberry Saw Us' adlı gruba grup üyelerinin ağzını açık bırakacak bir performans ile katıldı. Grubun adı sonradan hepimizin bildiği üzere The Cranberries olarak değiştirildi.

Gruba katıldığında hâlâ Laurel Hill Coláiste'te öğrenci olan O'Riordan, okuldaki başarısına ve mezun olmasına son bir sınav kala müzik aşkı uğruna okulu bıraktı.

Bu arada da The Cranberries; demo kayıtlar hazırladı, şarkılar çıkardı ve müzik sektörü içerisine girebilmek için plak şirketleriyle görüşmeye başladı.

1993'te nihayetinde grubun ilk albümü "Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?" yayımlandı ve çok kısa sürede uluslararası bir başarı kazandı.

Elbette bunda Dolores'in o göz ardı edilemez, muhteşem sesinin büyük etkisi vardı. Albümün özellikle 'Dreams' ve 'Linger' adlı şarkıları müzik listelerini alt üst etmişti. Dolores, iki şarkının da ortak yazarıydı ve bu dönemde sadece 22 yaşındaydı.

Linger, grubun en popüler şarkılarından biri... 👇

Bu tarihten itibaren The Cranberries ile uçsuz bucaksız başarı denizine daldı Dolores. Yazdığı şarkılarla, performanslarıyla hep çok sevildi, hep harika işlere imza attı.

Zombie, Ode to My Family, I Can't Be with You, Ridiculous Thoughts; bunlardan sadece birkaç tanesiydi.

Çok sayıda solo projelerde de yer alan Dolores, ilk solo albümünü "Are You Listening?" adıyla 2007 yılında çıkardı.

Albüm güzel bir başarı yakaladı. O'Riordan geniş bir dünya turnesine çıktı.

Ordinary Day, bu albümün ilk single çalışmasıydı. 👇

2009'da ise ikinci ve son stüdyo albümü olan "No Baggage"ı çıkardı.

Yine başarılı bir sonuca ulaşan bu albüm sonrası O'Riordan'ın hem sağlığı hem de kişisel yaşamında büyük hasarlar olmaya başladı. 2014'te eşinden boşandı, tutuklandı, psikiyatri kliniğinde yattı. 2017 yılında ise  alkol zehirlenmesine bağlı boğulma sonucu hayatını kaybetti.

Dolores O'Riordan - In the Garden

Dolores O'Riordan - The Journey

Dolores O'Riordan - When We Were Young

BONUS: The Cranberries - NPR Music Tiny Desk Concert

Popüler İçerikler

Gürgen Öz, Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e Gelen Eleştirileri Dilan Polat Üzerinden Değerlendirdi!
Gündem Olan Görüntü: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş 'Kelime-i Şehadet'i Yanlış Okudu İddiası
Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti