Türkiye Futbol Federasyonu, Süper Lig'de futbolcuların uygunluğu ve yerli futbolcu teşvik sistemini karara bağladı. Alınan kararlar gelecek sezonun birinci transfer ve tescil döneminden itibaren başlayacak ve en az 4 sezon uygulanacak.
TFF Yönetim Kurulu'nun aldığı karar gereği kulüpler istedikleri sayıda profesyonel futbolcu ile sözleşme imzalayıp, tescil ettirebilecek ancak A takım listesinde en fazla 28 futbolcu bulunacak.
A Takım listesinde yer alacak en az 14 futbolcunun, Türkiye A Milli Futbol Takımı'nda oynama uygunluğuna sahip futbolcu olması gerekecek. Gelecek sezonun birinci transfer ve tescil döneminin başlangıcından önce başka ülke A milli futbol takımlarını tercih etmiş futbolcular açısından Türkiye A Milli Futbol Takımı'nda oynama uygunluğu şartı aranmayacak. Türk vatandaşlığına sonradan geçen yabancılar ise Türkiye A Milli Takımı'nın en az bir resmi müsabakasında oynadıktan sonra bu kapsamda listeye yazılabilecek.
Söz konusu 14 futbolcudan en az 2'sinin (bu sayı 2016-2017 sezonunda 3, 2017-2018 sezonundan itibaren 4 olarak uygulanacak) 15'inci yaş gününe denk gelen sezon ile 21. yaş gününe denk gelen sezonlarda kesintili veya kesintisiz en az 3 sezon veya 36 ay kendi kulübünde tescilli olması zorunlu olacak.
Bahsedilen 14 futbolcudan en az 4'ünün ayrıca 15. yaş gününe denk gelen sezon ile 21. yaş gününe denk gelen sezonlarda kesintili veya kesintisiz en az 3 sezon veya 36 ay TFF'ye tescilli kulüplerde tescilli olması zorunlu kılınacak.
Kulüpler A takım listesinde en fazla 3 kaleci bulunduracak. Bu kalecilerden en az birinin Türkiye A Milli Takımı'nda oynama uygunluğu zorunluluğu bulunacak.
Kulüplerin yukarıda belirlenen kriterlere uygun futbolcuları bildirmemesi durumunda, A Takım listesi bildirilmeyen futbolcu sayısı kadar eksik oluşturulacak ve kulüplere ilave disiplin yaptırımları uygulanacak.
Türkiye A Milli Futbol Takımı'nda oynama uygunluğuna sahip futbolcuların, son listelerin TFF'ye ibrazından sonra bu uygunluğunu kaybetmesi halinde, takip eden ilk transfer ve tescil döneminin başında bu kapsamda oynama uygunluğunu kaybedecek. Transfer ve tescil dönemleri içerisinde Türkiye A Milli Futbol Takımı'nda oynama uygunluğunu kaybeden futbolcular ise listedeki Türkiye A Milli Futbol Takımı'nda oynama uygunluğuna sahip futbolcu statüsünden çıkarılacak.
Genç futbolcular müsabaka isim listesi
Kulüpler belirlenen esaslar çerçevesinde resmi müsabakalara iştirak edecek profesyonel futbolcularının listesini federasyona ibraz etmek zorunda olacak.
TFF'nin açıkladığı yeni sistemin 5. maddesine göre, takımlar 18 kişilik maç kadrosunda A Milli Takım'da oynamaya uygun en az 7 futbolcuya yer vermek zorunda. Bu 7 futbolcudan birisinin de kaleci olma zorunluluğu getirilirken, takımlar yerli kaleciyi kadroya almaması durumunda sahaya 17 kişilik kadroyla çıkacak.
Süper Lig kulüplerinin 21 yaş altı takımında yerli statüsünde oynayan futbolcular, sezon başında 28 kişilik kadroda olmasına gerek kalmadan A takım maç kadrosuna alınabilecek. Bu futbolcuların, gelecek sezon için 1994 ve sonrası, 2016-2017 için 1995 ve sonrası, 2017-2018 sezonu içinse 1996 ve sonrası doğumlu olması gerekiyor.
TFF, diğer kurul ve mahkemeler, FIFA ve UEFA'nın yargı kurulları, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) tarafından verilen kararlar dahil olmak üzere, vergi daireleriyle Sosyal Güvenlik Kurumu'na kesinleşmiş borçlarını ödememesi veya yapılandırmaması durumunda, kulüplere transfer yasağı getirilecek.
Yerli futbolcu teşvik sistemi
TFF, yeni uygulama içinde önemli bir yer tutan yerli futbolcu teşvik sisteminin ayrıntılarını da paylaştı.
2015-2016 sezonu birinci transfer ve tescil döneminin başlangıcından itibaren Türkiye A Milli Futbol Takımı'nda oynama uygunluğu bulunmayan futbolcu transfer eden kulüplerden, Yerli Futbolcu Teşvik Fonu'nda biriktirilmek üzere ücretler alınacağı aktarılacak.
15 ve üzeri futbolcu
14 futbolcuya ödenen fon payına ilaveten her bir futbolcu başına 1.000.000 TL ödenir.
Geçici transferlerde fon payının futbolcuyu geçici olarak tescil ettiren kulüp tarafından ödeneceği ve Türkiye A Milli Futbol Takımı'nda oynama uygunluğu bulunmayan kaleciler iki futbolcuymuş gibi sayılacağı vurgulanırken, şu ifadelere yer verildi:
'İkinci transfer ve tescil döneminde, birinci transfer ve tescil dönemi sonundaki Türkiye A Milli Futbol Takımı'nda oynama uygunluğu olmayan futbolcu sayısının artması halinde, artan oyuncu sayısı dikkate alınmak suretiyle, yatırılması gereken fon bedelleri arasındaki farklar ikinci transfer ve tescil döneminin bitimini takip eden 5 gün içerisinde kulüp tarafından TFF'ye yatırılır.'
Ayrıca, birinci transfer ve tescil dönemi sonunda Türkiye A Milli Futbol Takımı'nda oynama uygunluğu bulunmayan futbolcu sayısı artmayan kulüplerin ise kontenjan boşaltmak suretiyle yeni oyuncu transfer etseler dahi fon bedeli ödemeyecekleri kaydedildi.
Teşvik sistemi dağıtım kriterleri
TFF, yeni uygulamayla birlikte teşvik sisteminin dağıtım kriterlerini duyururken, tahsil edilen fonun yüzde 75'inin Spor Toto Süper Lig Geri Ödeme Payı, yüzde 5'inin Millilik Geri Ödeme Payı ve yüzde 20'sinin de TFF Gençlik Gelişim Programları Payı olarak paylaştırılacağını açıkladı.
Süper Lig Geri Ödeme Payı'nın hesaplanmasıyla ilgili olarak, Süper Lig müsabakalarında Türkiye A Milli Futbol Takımı'nda oynama uygunluğu bulunan futbolcuları oynatan kulüplere verilecek puanların sistemi hakkında, şu maddeler paylaşıldı:
'a- İlk onbirde başlayan her bir futbolcu için 10 puan,
b- Sonradan oyuna giren her bir futbolcu için 4 puan,
c- 18 kişilik müsabaka isim listesinde olup oyuna girmeyen her bir futbolcu için 2 puan verilir.
d- a,b, c maddelerindeki puanlar, futbolcunun kaleci olması halinde 1,5, genç futbolcu olması halinde 2 ile çarpılır.
e- Bir müsabakaya denk gelen puanı 75 ile 124 puan arasında ise bahsi geçen kulübe ekstra 75 puan, 125 ve üzeri ise bahsi geçen kulübe ekstra 100 puan verilir.
f- Birinci transfer ve tescil dönemi sonunda toplanan fon gelirinin Süper Lig Geri Ödeme Payı'na ayrılan kısmının ikinci transfer ve tescil dönemi sonu itibariyle oynanan Spor Toto Süper Lig resmi müsabaka sayısı oranındaki bölümü ilk devre müsabakalarında, bakiyesi ikinci devre müsabakaları için bloke edilmek suretiyle kulüplere geri ödenecektir.
g- İkinci transfer ve tescil dönemi sonunda toplanan fon geliri ile birinci transfer ve tescil döneminde toplanan fon gelirinin bloke edilen Süper Lig Geri Ödeme Payı'na ayrılan kısmı 2015-2016 sezonu ikinci devre müsabakaları dikkate alınmak suretiyle hesaplanarak kulüplere geri ödenir.
h- Herhangi bir sebeple ertelenen veya yeniden oynanmasına karar verilen müsabakaların olması halinde, müsabakanın asıl oynanması gereken haftaya denk gelen hesaplama ve ödemeler söz konusu maçlar oynanıncaya kadar yapılmaz.'
Toplanacak fonun 2015-2016 sezonu ilk yarısında ve ikinci yarısında oynanacak Spor Toto Süper Lig hafta sayısına bölünerek, bir haftada dağıtılacak teşvik miktarının belirleneceği, bu tutarın da tüm kulüplerin bir hafta içerisinde topladıkları puanlara bölünmek suretiyle, 1 puanın karşılığının hesaplanacağı kaydedilirken, 'Bir kulübün toplam puanı ile 1 puanın karşılığı çarpılmak suretiyle o müsabakaya ilişkin kulübün hak ettiği teşvik miktarı hesaplanır. Ödemeler her ayın sonunda yapılır' denildi.
Yapılan puanlamadaki rakamların, FIFA Dünya Kupası final müsabakalarında 2'yle, UEFA Avrupa Şampiyonası final müsabakalarında ise 1,5 ile çarpılacağı aktarılırken, şöyle denildi:
'Her iki transfer dönemi sonunda bu fonda toplanan tutar, sezon sonunda yukarıdaki kriterlere göre oluşan puanların toplamına bölünmek suretiyle 1 puana denk gelen tutar tespit edilir. Kulübün toplam puanı ile 1 puana denk gelen rakam çarpılmak suretiyle, ödenecek teşvik tutarı belirlenir. Kulüplerin yukarıdaki puanları hak edebilmesi için, futbolcunun milli takıma gittiği tarihlerde ilgili kulübün tescilli futbolcusu olması zorunludur. İki sezon arasında oynanan milli maçlar takip eden sezonda oynanmış kabul edilir.'
- AA