Yapılan bir araştırmaya göre, koronavirüse yakalananların yüzde 41 kendisini dışlanmış hissettiği söylerken, yüzde 13’ü ise test sonucunu çevresinden gizliyor.
Yapılan bir araştırmaya göre, koronavirüse yakalananların yüzde 41 kendisini dışlanmış hissettiği söylerken, yüzde 13’ü ise test sonucunu çevresinden gizliyor.
Independent Türkçe'nin haberine göre, ADAMOR Toplum Araştırmaları Merkezi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının toplumda oluşturduğu sonuçlara ilişkin yapılan bir araştırma yayımladı.
5 ile 20 Aralık 2020 tarihleri arasında 75 ilden 1.210 kişiyle gerçekleştirilen araştırmaya göre, ankete katılanların yüzde 56,7’si virüs testi yaptırdıklarını, yüzde 43,3’ü ise test yaptırmadıklarını kaydetti.
Test yaptırıp test sonucu negatif çıkanların oranı yüzde 25,3 iken test sonucu pozitif çıkanların oranı da yüzde 31,4 olarak tespit edildi.
Araştırmada, Kovid-19 test sonucu pozitif çıkan katılımcıların yüzde 44,3’ü virüsün nereden bulaştığı hakkında bilgi sahibi olmadıklarını belirtirken, virüsün evde birlikte yaşadığı kişiden veya kişilerden geçtiğini düşünenlerin oranı yüzde 23,5 ile en fazla verilen yanıt olarak dikkat çekti.
Ankete katılanların yüzde 33’ü ailelerinden ya da yakın çevrelerinden en az bir kişinin hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini, katılımcıların yüzde 66,7’si ailelerinden ya da yakın çevrelerinden Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybeden biri olmadığını aktardı.
Araştırmaya göre, Kovid-19 tanısı konulan katılımcıların yüzde 41,6’sı kendilerini karantina sürecinde ve sonrasında toplum tarafından dışlanmış hissediyor.
Virüse yakalanan katılımcıların yüzde 86,3’ü test sonucunun pozitif olduğu bilgisini temasta bulundukları ve çevrelerindeki kişilerle tümüyle paylaştıklarını belirtirken, yüzde 13,7’si test sonuçlarını çevrelerindekilerle tümüyle paylaşmadıklarını aktardı.
Kesinlikle çok büyük bir ihmal. Asıl hasta olduğunuzu duyurun ki sizinle temasa geçen insanlar hem kendilerini hem de çevresini korumaya alabilsinler. Örneğin biriyle temasa girdiniz ve sonra virüsü öğrenip izole oldunuz. O kişi sessiz sedasız virüsü geçiyor olabilir. Bu dönemde de bilgisi dışında olduğu için yaymaya başlıyor olabilir. Öncelikli ailesini hasta edebilir. Ailesi de kendi temas ettiklerine yayabilir. Ee noldu? Döngünün başındaki insan herkese yaydı. Ölen ölür de kalan sahalar bizim mi kalır? Bu saklayan insanlar belki haberiniz olmadan yüzlerce kişinin ölümüne sebep oluyorsunuz. Ceza hükmünüz olmasa da katil oluyorsunuz hepiniz. Hadi kısırlığınızdan, bekaretinizden utandınız anladık da bunu söylemeyide mi ayıp bulmaya başladınız yoksa? Unutmayın ki bu hastalıkda 1 kişiyle başladı. Azıcık vicdan artık. Asıl ayıp bu yapılandır.
virüs pozitifken izole olmayıp tedaviyi reddederek dışarılarda gezmek kasten adam öldürmeye teşebbüsdür bence cezalandırılmalı
Saçma sapan karantinaya gireceğime evde kendimi izole ederim