Tesadüfen Teşhis Konuluyor! Böbrek Kanseri Önlenebilir mi?

Günümüzde böbrek kanseri olan hastaların yaklaşık yarısı tesadüfen teşhis alıyor. Görülme sıklığı giderek artan böbrek kanseri, özellikle de ileriki yaş grubunu tehdit ediyor. Sigara kullanımı, birçok kanser türünde olduğu gibi böbrek kanserinde de riski artırırken, yaşlanma, hipertansiyon ve bazı kalıtsal hastalıklar da böbrek kanserinin ortaya çıkmasını tetikliyor. Prof. Dr. İrfan Çiçin ise böbrek kanserinin 50 yıl öncesine oranla görülme sıklığının belirgin bir şekilde arttığının altını çizdi.

'Günümüzde en sık böbrek kanserine rastlıyoruz'

Prof. Dr. İrfan Çiçin ve Doç. Dr. Çağlayan Geredeli böbrek kanserine ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu. 

Özellikle ileri yaş grubunda oldukça sık saptanan bir kanser türü olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çiçin, 50 yıl öncesine oranla görülme sıklığının belirgin bir şekilde arttığının altını çizdi. Prof. Dr. Çiçin, “Günümüzde en sık böbrek kanserine rastlıyoruz. Erkeklerde, kadınlara oranla böbrek kanseri daha sık görülmekte olup, bu oran 3/2 olarak saptanmıştır. Bunların yanında hastalığın görülme riskinin yaşla birlikte arttığını da söyleyebiliriz” dedi.

'Yeni ilaçlar ve yeni kombinasyon tedavileri umut vericidir'

Günümüzde böbrek kanseri olan hastaların yaklaşık yarısı tesadüfen teşhis alıyor. Böbrek kanserinin genellikle erken evrelerde belirti veya semptom göstermediğinin altını çizen Doç. Dr. Çağlayan Geredeli ise, hastalarda zamanla görülebilen bulguları şöyle sıraladı: 

''İdrarınızda pembe, kırmızı veya kola renginde görünebilen kan,

Sırtınızda veya yanınızda geçmeyen ağrı,

İştah kaybı,

Açıklanamayan kilo kaybı,

Yorgunluk,

Ateş,

İzah edilemeyen kansızlık (anemi),

Kanda sedimentasyon ve/veya CRP yükselmesi.'' 

Böbrek kanserinde çok sayıda tedavi seçeneği olduğunu belirten Doç. Dr. Geredeli, ''Böbrek kanseri tedavi seçeneklerini ve başarısını daha da artırmıştır. Yeni ilaçlar ve yeni kombinasyon tedavileri umut vericidir” dedi. 

Tüm diğer kanserler gibi, böbrek kanserlerinde de tanı sırasındaki evrenin hastalığın gidişatı açısından önemli olduğunun altını çizen Doç. Dr. Geredeli, kanserin henüz böbrek dışına yayılmadığı erken evrede konulduğunda hastaların yüzde 93’ünün 5 yıl sonra yaşamaya devam ettiğini de belirtti.

Popüler İçerikler

Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış
Derbiyi İzlemek İçin Nişan Atan Fenerbahçe Taraftarı Viral Oldu
Gürgen Öz, Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e Gelen Eleştirileri Dilan Polat Üzerinden Değerlendirdi!