Terzilik 101: Terzi Nedir? Terzi Ne İş Yapar? Terzi Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?

Kendinizi rahatlatmak için bir aktivite arıyorsanız, alışveriş en büyük terapilerden biri olabilir. Biz tabii ki profesyonellerden destek almanızı savunuyoruz fakat bazen insan kendi kendine tartışarak çözüm bulabiliyor. Alışveriş yaparken insan gerçekten farklı pencerelerden bakabiliyor yaşadığı olaylara. Alışveriş dediğimiz şey o kadar geniş bir skalaya sahip ki! Biz bugün giyim alışverişinden bahsediyoruz. Bir gömlek, bir pantolon alıyorsunuz sonra bir bakmışsınız paça boyu kısalmalı, gömleğin düğmeleri değişmeli... Bu durumda yardım aldığımız meslek grubu ise terziler! Peki terziler ne iş yapar? Ne kadar maaş alır? Gelin terziler hakkında biraz bilgi edinelim!

Terzi Ne Demek?

Terzi, bir kıyafeti ya da aksesuarı tek başına tasarlayıp, üretme kabiliyetine sahip zanaatkardır. Terziler, günümüzde birçok kıyafet ya da aksesuarın fabrikalar tarafından üretilmesi sebebiyle genellikle onarıma yönelmişlerdir. Fakat özel dikimevleri ve bazı lüks markalar, dikim için özel terzi çalıştırır.

Terziler Ne İş Yapar? Görev Ve Sorumlulukları Nelerdir?

Terzi, müşterilerin talepleri doğrultusunda dikim ya da onarım yapmakla görevlidir. Dünyanın en eski zanaatları arasında yer alan terzilik, ülke ve dünya modasını takip etmeyi gerektirir. Bunun dışında terzilerin görev ve sorumlulukları şöyledir;

  • Müşterilerle etkin iletişim kurmak ve müşteri memnuniyetini üst düzeyde tutmak,

  • Özel isteklere uygun olarak tasarımlar geliştirmek,

  • Müşterileri kumaş ve giyim konusunda yönlendirmek.,

Nasıl Terzi Olunur? Terzi Olmak İçin Alınması Gereken Eğitimler Nelerdir?

Temelinde usta çırak ilişkisi ile devam eden terzilikte, terzi olmak isteyen birçok kişi, öncelikle bir terzinin yanında çırak olarak işe başlar. ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın verdiği ustalık, kalfalık gibi belgelere sahip olmak için sınavlara tabii tutulur. Terzi olmak için bir diğer yol ise liselerin giyim teknolojileri, moda tasarımı gibi bölümlerini okumaktır. Bugün, terziler çoğunlukla kendi dükkanlarında çalışmaktadır. Ancak bunun dışında, özel tasarım yapan markalar da terziler ile çalışarak dikim yaptırmaktadır. Son dönemde giyim sektörü fabrikalaşmaya dönüştüğü için terziler onarım yapmak için gidilen bir meslek grubu olmuştur.

Terzide Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Terziler, kıyafetleri müşterilerin talepleri doğrultusunda onarmak ya da dikmek zorundadır. Bu nedenle de iyi bir dinleyici olmaları gerekir. Bunun dışında terzilerden beklenen nitelikler şöyle sıralanır;

  • Renk uyumu gibi konularda bilgili olmak,

  • Modayı dikkatle takip etmek ve müşterilere bu doğrultuda danışmanlık yapmak,

  • Askerlik hizmetini tamamlamış ya da muaf olmak.

Terziler En Çok Hangi Üniversitelerden Mezun?

Usta-çırak ilişkisi ile devam eden bir meslek grubu olsa da terzi olmak için yüksek öğrenim görmek imkansız değil. Sektörde çalışan terzilerimizin en çok mezun oldukları üniversiteler sırası ile şöyle; Anadolu Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Dumlupınar Üniversitesi.

Terziler Hangi Sektörlerde Çalışabilir?

İlk akla gelen kendi dükkanları  olduğu olsa da, terziler tekstil, turizm, ev eşyaları, mobilya & aksesuar ve hizmet sektörlerinde kendilerine yer bulabilirler.

Terziler Ne Kadar Maaş Alır?

Terziler için aylık maaş ödemesi en düşük 4.250 TL, en yüksek 9.350 TL ve ortalama maaş ise 5.000 TL olarak hesaplanmıştır.

İlginizi çekebilir! 👇

Fotoğrafçı Olmak İçin Bilmeniz Gerekenler! Fotoğrafçı Ne İş Yapar, Ne Kadar Maaş Alır?
Acil Tıp Teknisyenliği (ATT) Nedir? Acil Tıp Teknisyeni Ne İş Yapar, Ne Kadar Maaş Alır?

Popüler İçerikler

Üç Milyon Emekliyi Bekleyen Tehlike: 2025'te 12 Bin 500 TL Maaş Almaya Devam Edebilirler!
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!