Termal Turizmi Zamanı: Türkiye’nin En İyi Kaplıcaları ve Faydaları

Yaz turizminin yavaş yavaş kapandığı bu dönemde sağlık turizmi denilince akla gelen yerlerden olan kaplıcaları ele alıyoruz sevgili okur. Dört bir yanından şifalı suların adeta fışkırdığı ülkemizde gelin birlikte 'en şifalı kaplıca hangisi?' 'en iyi kaplıcalar hangi şehirde hangi hastalıklara iyi geliyor?' gelin birlikte inceleyelim.

1. Ilıca Kaplıcaları - Çeşme

En popüler yaz tatili beldesi olan Çeşme sadece yaz turizm olarak değil aynı zamanda termal turizme katkı sağlayan bir ilçe. İlçe merkezine 5 kilometre uzakta olan Ilıca Kaplıcaları deniz kıyısında olduğu için Ilıca Kaplıcaları’nı tercih ettiğinde hem termal sularda şifa buluyorsunuz hem de Ege’nin masmavi sularının tadını çıkarabiliyorsunuz. Klorür, sodyum ve florür açısından zengin olan termal suların sıcaklığı en düşük 42, en yüksek 55 dereceyi buluyor. Ilıca Kaplıcaları’nın suları metabolizmayı güçlendirdiği, sindirim sistemini düzenlediği ve romatizma ağrılarına iyi geldiği biliniyor.

2. Pamukkale - Denizli

Ülkemizin en turistik yerlerinden biri olan Pamukkale Travertenleri aynı zamanda ünlü termal kaynak olduğunu biliyor musunuz? UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Pamukkale Travertenleri’nden çıkan suyun sıcaklığı yaklaşık 33 derece ile 36 derece arasında değişmekte. Kaplıcanın suyu antik çağlardan beri birçok hastalığa özellikle kalp ve damar rahatsızlıklar, cilt problemleri ve romatizmaya bağlı hastalıkların tedavisi şifa verdiğine inanılıyor. Ayrıca astım problemi yaşayanlar için de önerilmekte.

3. Çermik Kaplıcası - Diyarbakır

Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde bulunan Çermik Kaplıcaları, bu bölgenin şifa kaynağı olarak bilinir. Bu kaplıcalardaki suyun diğer kaplıcalardaki sulardan farkı iyot ve bromür açısından zengin olması. Radyoaktif özelliğe de sahip olan Çermik Kaplıcası suyunun iltihaplı romatizma, çocuk felci, cilt rahatsızlıkları ve kadın hastalıkları için şifa olduğu söylenmekte. Ayrıca burada bulunan Belkıs Hamamı ile ilgili bir inanışa göre, çocuk sahibi olmak isteyen kadınların bu hamamın suyunda yıkanırsa çocuk sahibi oluğu söylenir. Bu nedenle de hamama daha çok kadın ziyaretçiler gelmekte.

4. Armutlu Kaplıcası - Yalova

Ülkemizde kaplıcalar şehir  olarak bilinen Yalova genelinde termal sular oldukça şifalı ama şehirdeki en popüler kaplıcalar arasında ilk sırada Armutlu Kaplıcası yer alıyor. Armutlu ilçe merkezine 4 kilometre uzaklığı bulunan kaplıca, ülkemizde ilk kaplıca tesislerinin kurulduğu yerlerden birisi aslında. Atatürk’ün de ziyaret ettiği bölgede ilk banyonun Bizans döneminden kalma olduğu düşünülüyor. Bölge sit alanı olarak korunmakta ve İstanbul, Ankara’ya yakın olduğu için sık sık tercih ediliyor. Armutlu Kaplıcası’nın suyu, hipetermal ve hipotonik özellikte bir maden suyu. Suyunun sıcaklığı 57 derece ile 73 derece arasında olan kaplıca başta romatizma olmak üzere kas rahatsızlıkları, kadın hastalıkları için de oldukça yararlı. Yaraların daha kısada iyileşmesi, karaciğeri düzenlenmesi, safra kesesi ve böbrekte oluşan taşlar, mide ve bağırsak rahatsızlıkları gibi birçok faydası da bulunan kaplıcaya kanser, verem ve kalp hastalıkları olanlar için uygun değil.

5. Hamamboğazı Kaplıcası - Uşak

Uşak’ın Banaz ilçesinde bulunan Hamamboğazı Kaplıcaları, çevresi çam ormanlarıyla çevrili olması aynı zamanda şifa bulmaya gelenler doğayla da iç içe olup huzur dolu bir tatil yapmış oluyorlar. Hamamboğazı Kaplıcaları’nda ‘Gazoz’, ‘Sarı Kız’ ve 'Kara Kız' olarak adlandırılan 3 farklı su çeşidi bulunuyor. Gazoz olarak adlandırılan suların kükürt ve demir oranı, Sarı Kız adlı sular kükürt oranı yüksek ve Kara Kız adlı sular daha sıcak oluyor. Mide, karaciğer ve bağırsak problemlerinin tedavisi için şifa bulunan sular romatizmaya da iyi geldiği biliniyor.

6. Termal Kaplıca - Yalova

Bölgenin geçmişi Roma ve Bizans dönemlerine kadar uzandığı için oldukça çok popüler olan Termal Kaplıcaları’nın suyu kalsiyum, sülfat ve florür bakımından oldukça zengin. Termal Kaplıcaları’ndan çıkan suların ağrı eşiğini yükselttiği de söylenenler arasında. Banyo kürü ve içme kürü için kullanılabilen su kireçlenme sorununa da tedavi olarak kullanılan su mide ve bağırsak rahatsızlığı ve safra kesesi sıkıntılarında içme kürü olarak kullanılması öneriliyor.

7. Diyadin Kaplıcaları - Ağrı

Ağrı’nın Diyadin adlı ilçesine 5 kilometre uzaklıkta bulunan kaplıca, Doğu Anadolu’nun termal turizm açısından öne çıkan yerlerinden bir diğeri. Ağrı’da görülen düşük hava sıcaklıkları nedeniyle yerli halk ve dışarıdan gelen ziyaretçiler Diyadin Kaplıcaları’nda şifa bulmaya buraya geliyor. Bikarbonat, klorür, sülfat ve kalsiyum açısından zengin olan termal sularıyla kemik ve kireçlenme problemleri için tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Bunun yanında cilt problemleri, kadın hastalıkları ve metabolizma bozukluğuna da şifa oluyor.

8. Oylat Kaplıcası - Bursa

Ülkemizin bir diğer meşhur kaplıcası olan Oylat Kaplıcası, Bursa’nın İnegöl ilçesinde bulunuyor. İlçe merkezine 27 kilometre uzaklıkta olan Oylat Kaplıcası, yemyeşil bir doğanın ortasında bulunmasıyla da ziyaretçilerini büyülüyor. Bölgede bulunan Bursa termal oteller arasından seçim yaptığınızda kaplıcanın sularında şifa bulduktan sonra orman içinde yürüyüş yapabilirsiniz. Ayrıca Oylat Şelalesi ve Oylat Mağarası’nı ziyaret etmeyi unutmayın. Oylat Kaplıcası’nın sık tercih edilme sebebi halk arasında bu suların ölüm döşeğindeki birini bile iyileştirebileceğine dair bir inancın olması. Bu inanış Bizans İmparatorluğu döneminde çaresi bulunmayan bir hastalıkla boğuşan kızın bu kaplıcada her gün yıkanarak ölümden döndüğünü için yıllardır söylenmekte.

9. Gönen Kaplıcası - Balıkesir

Balıkesir’in Gönen ilçesinde bulunan kaplıcanın suları 3000 yılı aşkın süredir şifa kaynağı olarak kullanılmakta. Kaplıcanın suyu içerdiği minerallerle dünyanın en kaliteli suyu olarak tescillenmiş olup kaplıcada sodyum sülfat ve sodyum bikarbonat yoğunluğu çok yüksektir. Buradaki suyun sıcaklığı 60 ile 94 derece arasında değişiklik gösteriyor bu yüzden sıcaklığı oldukça fazla olduğu için kaplıcadaki sular soğutuluyor. İçildiğinde mide rahatsızlıkları, hazımsızlık ve bağırsak problemlerine iyi geldiği bilinen, banyo yapıldığında ise romatizma sorunları, ortopedik rahatsızlıklar, kas kasılmaları, idrar yolu hastalıkları, sinir sıkışması gibi problemlere şifa olduğu bilinenler arasında…

10. Kızılcahamam - Ankara

Termal turizm açısından önemli şehirlerinden olan Ankara Kızılcahamam şehir merkezinden yaklaşık 1 saat uzaklıkta. Kızılcahamam Kaplıcaları’nın tarihi Roma ve Selçuklular dönemlerine kadar uzanmakta olup Büyük Kaplıca ve Küçük Kaplıca olarak ikiye ayrılıyor. Kızılcahamam Kaplıcaları her mevsim çok sayıda turist ağırlamakta. Kızılcahamam Kaplıcaları’nın suyu 36 ile 50 derece arasında değişen bu sıcak su romatizma, karaciğer problemleri, kalp rahatsızlıkları ve kadın hastalıkları gibi birçok sağlık sıkıntısına iyi geldiği biliniyor. Bu rahatsızlıkların yanı sıra mide ve bağırsak sorunları, sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasına yardım etme gibi özellikleri olan  sular cilt rahatsızlıklarının tedavisi için de öneriliyor. Kızılcahamam aynı zamanda maden suyuyla da meşhur.

11. Tuzla Kaplıcası - İstanbul

İstanbul’dan daha hızlı bir şekilde kaplıcalara ulaşmak isteyenler için Tuzla Kaplıcaları tercih sebebi. Burası sadece kaplıca seyahati yapmak isteyen İstanbulluların değil, yabancı turistlerin de sıklıkla tercih ettiği bir kaplıca. Tuzla Kaplıcaları’nın suyu sodyum oranı yüksek olduğu için astım ve nefes darlığı sorunu yaşayanlar için şifa kaynağı olarak görülmekte. Ayrıca metabolizmanın korunması ve cilt rahatsızlıklarının iyileştirmesi gibi etkileri de bulunuyor.

12. Afyon Gazlıgöl Kaplıcası - Afyon

Afyon Gazlıgöl Kaplıcaları Türkiye'nin en büyük ikinci kaplıca gölü olma ünvanına sahip. Kaplıcanın tarihi, Roma dönemine kadar uzanıyor. Özellikle yaz aylarında doğal güzelliği, tertemiz havası ve sıcak suyuyla termal kaplıca sağlık turizmini sevenlerin uğrak adresi haline geliyor. İçerdiği mineraller nedeniyle sağlık turizmi açısından oldukça önemli bir yeri olan kaplıcanın suyu özellikle cilt problemleri, romatizma, sinir hastalıkları ve solunum yolu enfeksiyonları gibi birçok rahatsızlığı tedavi etmek için kullanılmasının yanı sıra kısırlık sorununa iyi geldiği biliniyor.

13. Karacasu Kaplıcası - Bolu

Karadeniz bölgesinin en güzel noktalarından biri olan Bolu sadece kış turizmi değil termal turizm açısından da önemli bir şehrimiz. Şehir merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan Karacasu Kaplıcaları, yemyeşil doğanın içinde termal sularda şifa bulmak isteyenleri misafir ediyor. Karacasu Kaplıcaları’nda Sağlık Bakanlığı’na ait Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi de bulunduğu için buraya tedavi olmaya gelenler de bir hayli fazla… Karacasu Kaplıcaları’nın suları, 42 ile 44 derece arasında sıcaklıkta olup termomineral içermesi nedeniyle su içme kürü olarak da hastalıkların tedavisinde kullanılmakta. Lezzetli bir su olduğu için bölgede  şişelenmiş hali de satılıyor. Kaplıca beyin ve sinir hastalığı sonrasında oluşan hareketsizliği tedavi etmek konusunda önerilmekte. Kaplıca ayrıca romatizma, kemik rahatsızlıkları, stres bozukluğu, idrar yolları, böbrek hastalıkları gibi hastalıkların tedavisi için ziyaret ediliyor.

14. Karahayıt Kaplıcası - Denizli

Karahayıt Kaplıcası görünüm olarak bildiğiniz diğer travertenlerden travertenlerden baya farklı. Karahayıt Kaplıcası’ndan çıkan su kırmızı renge sahip  olduğu için burada kırmızı renkte travertenler oluşmuş. Ayrıca bölgenin toprağının rengi de kırmızı olması burası diğer kaplıcalardan farklı olarak zengin kırmızı çamur havuzlarına sahip olmasına sebep olmuş. Üç farklı kaynağı olan Karahayıt Kaplıcası’nın suyunun kırmızı renkte olmasının sebebi suyunda bulunan demir oranının yüksek olması. Kaplıcanın suları ayrıca bikarbonat, kalsiyum, sülfat ve karbondioksit açısından da çok zengin. Öne çıkan şifası ise ameliyat geçirmiş kişilerin hızla iyileşmesine yardımcı olması. Bunun dışında romatizma, siyatik, fıtık gibi rahatsızlıklar ve uyuz, kaşıntı, sivilce sıkıntıları gibi cilt hastalıklarına iyi geldiği biliniyor.

15. Kervansaray Kaplıcası - Afyon

Kervansaray Kaplıcaları Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde bulunuyor. İpek Yolu üzerinde bulunan ve Osmanlı döneminde konaklama amacıyla kullanılan tarihi bir kervansarayın restore edilmesiyle bu yapı termal turizmin sayılı yerlerinden biri haline getirilmiş. Kaplıcanın suyu 34-60 derece arasında değişen sıcaklığa sahip olup, yılın her döneminde hizmet vermekte. Kervansaray Kaplıcaları modern ve rahat edeceğiniz tesisleri, doğal güzellikleri ve tarihi atmosferi yerli ve yabancı turistleri kendine çeken sağlık turizm destinasyonu haline getiriyor. Tesiste açık ve kapalı termal havuzlar, sauna, hamam, masaj salonları ve birçok dinlenme alanı mevcut.

16. Kükürtlü Kaplıcaları - Bursa

Bursa’daki en eski kaplıcalardan biri olan Kükürtlü Kaplıcaları, iki bölümden oluşuyor. Kadın ve erkek olarak ikiye ayrılan kaplıcalanın erkekler hamamı Sultan I. Murad Hüdavendigar döneminde, kadınlar hamamı ise Sultan II. Bayezid döneminde yaptırılmış. Kaplıcalar şifa verirken aynı zamanda sizi tarihi bir yolculuğa da çıkarıyor. Kükürt açısından zengin ve radyoaktif özellikte suya sahip olan kaplıca yedi farklı kaynaktan besleniyor. Hem banyo yapmak için kullanılabilen hem de içilen bu suların sıcaklığı 54 derece ile 84 derece arasında değişiklik gösteriyor. Kükürt içeriği sayesinde damar tıkanıklığı gibi damar kaynaklı sorunların ve kronik iltihaplı rahatsızlıkların tedavisi için önerilmekte.

17. Sultaniye Kaplıcaları - Muğla

Sultaniye Kaplıcaları Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde bulunuyor. Kaplıca sıcaklığı 30-32 derece arasında değişen şifalı sulara sahip. Gut, bel ağrısı ve egzama gibi rahatsızlıklara iyi geldiği bilinen kaplıca, tarihi M. Ö 100 yılına kadar uzanan geçmişiyle de dikkat çekmekte. Kaplıcanın Kaunoslular tarafından kullanılıp, bizanslılar tarafından geliştirildiği bilinenler arasında.. Bölge yıllar içinde çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve termal su kaynağı olarak kullanılan bu bölge günümüzde birçok hastalığa iyi geldiği bilinmekte.

18. Çiftehan Kaplıcası - Niğde

Niğde ilinin Bor ilçesi sınırlarında yer alan kaplıca Aladağlar Milli Parkı'nın bir parçası olup parkın güneybatı ucunda bulunuyor. 40 derece su sıcaklığına sahip olan kaplıcanın suyu yüksek mineralli olması nedeniyle cilt rahatsızlıkları, romatizma, bel ağrısı ve stres gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde iyi gelmekte. Kaplıca ayrıca doğal peyzajı ve güzel manzaralarıyla ziyaretçilere doğayla iç içe bir deneyim sunuyor. Ziyaretçilere piknik alanları, yürüyüş parkurları ve doğal güzelliklerin tadını hazır gelmişken çıkarabilirsiniz.

19. Sandıklı Kaplıcası - Afyon

Afyon’un en ünlü kaplıcası olan  Sandıklı Kaplıcası sadece yerli turistler tarafından değil tüm dünyadan binlerce yabancı turist tarafından da ziyaret ediliyor. Afyonkarahisar ile Antalya arasında bulunan Sandıklı Kaplıcaları, tarih boyunca birçok insana şifa olmuş. Yüksek kükürt oranına sahip olduğu için gençlik ve güzellik iksiri olarak tanımlanan suyu sayesinde ülkemizdeki kaplıcalar arasındaki en şifalı kaplıca olduğu düşünülüyor. 42 ile 53 derece arasında değişen sıcaklıklarıyla Sandıklı Kaplıcası; felç geçirmiş kişilerin tedavisi, faranjit, deri rahatsızlıkları, böbrek taşı dökülmesi, kireçlenmenin önlenmesi, solunum yolu problemleri ve kadın hastalıkları için de önerilmekte. Bu kaplıcanın ülkemizdeki diğer kaplıcalardan farkı ise çamur banyoları. Dünya çapında meşhur olan bu çamur banyoları, ortopedik sıkıntılar yaşayanlar için tavsiye ediliyor.

20. Yoncalı Kaplıcaları - Denizli

Yoncalı Kaplıcaları Denizli’nin bir diğer kaplıcası olan Karahayıt Kaplıcasından 7 km uzaklıkta. Kaplıcanın su sıcaklığı 46-48 derece arasında değişiyor. Kaplıca, içerisinde bulunan kapalı ve açık yüzme havuzları, spa ve wellness merkezi, sauna, hamam ve masaj gibi aktiviteleri ile de konuklarına keyifli bir sağlık tatili imkanı sunuyor. Ayrıca Yoncalı Kaplıcaları bölgesinde yer alan doğal güzellikler ve trekking rotaları da turistlerin ilgisini çekiyor.

21. Kütahya Ilıcası - Kütahya

Romalılar döneminden bu yana kaplıca olarak kullanılan Kütahya Ilıcasının suyu cilt rahatsızlıkları, romatizma, solunum yolu hastalıkları, damar sertliği, mide ve bağırsak rahatsızlıkları gibi birçok sağlık sorununa iyi gelmesiyle meşhur. Kaplıcanın suları ortalama 57 derece civarında. Kaplıca tesisleri arasında açık ve kapalı yüzme havuzları, Türk hamamı, sauna, fitness merkezi, masaj ve terapi odaları, çamur banyosu gibi birçok seçenek mevcut. Kütahya Ilıcası şehir merkezine 5 km uzaklıkta…

22. Kozaklı Kaplıcası - Nevşehir

Kapadokya’ya yakın olan Kozaklı Kaplıcası ülkemizin popüler kaplıca merkezlerinden. Su sıcaklığı 27°C-93°C arasında değişen Kozaklı’nın termal suları birçok hastalığa iyi gelmesiyle biliniyor. Anti depresif hastalıklar, gut, obezite, kireçlenme, mide rahatsızlıkları, böbrek ve idrar hastalıklarına iyi geldiği bilinen Kozaklı’daki kaplıca suyu yalnızca rahatsızlıklara iyi gelmiyor, saçları ve tırnakları güçlendirirken cildi de yeniliyor.

23. Kangal Balıklı Kaplıcası - Sivas

Kangal Balıklı Kaplıcası, ülkemizde deri hastalıklarından; Sedef Hastalığı (Psoriasis) ve romatizmal hastalıkların tedavisinde ün yapmış bir kaplıca. Bu kaplıcamızın önemi; suyun kimyasal özelliklerinden ve içinde yaşayan balıkların bir arada olmasıyla alakalı. Kaplıca suyunun sıcaklığı ve kimyasal içeriği nedeniyle çeşitli hastalıkları tedavi edici olması yöre halkı tarafından bilinmekte olup, bu tedavi özelliğinin tüm ülke ve dünya geneline ulaşmasını sağlanmakta. Yurt içi ve yurt dışından pek çok cilt hastası kaplıcaya gelerek belirli sürelerle havuza girip 'Balık-Su' tedavisi gördükten sonra iyileştiklerini ifade etmişler.

Popüler İçerikler

Köylü Fenomenlerin İçerik Kavgası Tartışma Yarattı
CHP'li Belediye Başkanı Burcu Köksal Canlı Yayında Atatürk İlkelerini Sayamadı
Hakim Sosyal Medya Hesabından Duyurdu: 17 Yaşında 70 Suç Kaydı Var
YORUMLAR
25.09.2023

Dünyanın tescilli 1. Termal suyu Ankara haymanadadir bu haberi hapan arkadaslar ezbere haber deil arastirarak yapın Haymana kaplicalari tescilli dünya 1.sidir hak yemeyin

27.09.2023

Samsun Havza kaplıcalarıda vardır özellikle Mustafa Kemal Atatürk'ün bizzat kurtuluş savaşını başlattığı ve kaplıcasına girdiği Samsun Havzayıda eklemeniz bu tarihi yeri tanıtmaya vesile olur.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ