Terapistlerin, Terapi Hakkında Bilmenizi İstedikleri 10 Temel Madde

Son yıllarda artan stresimiz sebebiyle en sık başvurduğumuz tedavi yöntemlerinden biri terapi olmuş durumda. İşte işin uzmanı olan terapistlerin, terapi hakkında bilmenizi istediği 10 madde:

1. Terapiye gitmek için bir mental hastalığınızın olmasına gerek yok (şizofreni, bipolar vs.)

Bu maddeyi zaten çoğumuz biliyoruz yine de hatırlatma fayda var. İş hayatınızda yaşadığınız bir sıkıntı, sosyal ilişkilerinizde başa çıkmakta zorlandığınız, varoluşsal kaygılarınız hatta aşk acısı bile terapiye gelmek için yeterli bir sebeptir.

2. Size tavsiye vermek terapistinizin işi değil

Terapinin ilk amacı kendinizi daha iyi tanımaya, duygularınızı ve davranışlarınızı anlamlandırmanıza yardımcı olmaktır. Hiçbir terapist size “işinden ayrıl, eşinden boşan” gibi hayatınızda önemli rol oynayan noktalardaki kararlar için tavsiye vermeyecektir. Uzun lafın kısası terapistin amacı; sizin için bazı kör kalan noktaları “aynalamaya” yardımcı olmaktır.

3. Terapistiniz Türk kahvesi eşliğinde arkadaşlarıyla sizi konuşmuyor

Belki de çoğu insanın ortak kaygılarından birisi de budur “terapistim benim hakkımda eşe dosta konuşacak mı”. Terapist danışan gizliliği olmazsa olmaz kurallardan biridir bu yüzden konuşmayacak. Ayrıca unutmayın ki her terapistin de kendi hayatında arkadaşlarıyla paylaşmak istedikleri konular var.

4. Dürüst olun

Terapistinize güvenin ve unutmayın ki o size destek olmak için orada, sizi yargılamak için değil.

5. Terapideyken konuşmaktan çekindiğiniz konularda rahat olun 

  Çekindiğiniz bu konular aslında konuşulması gereken en önemli konular olabilir. 

6. Terapi düşündüğünüz kadar uzun sürmek zorunda değil 

Bazen insanlar terapiye gitmenin 5-10 yıl gibi bir süre alacağı yanılgısına kapılıyor. Ama gerçekte durum pek de öyle değil, terapinin uzunluğu ve sıklığı tamamen bireye bağlı.

7. Terapiye ara vermek geri dönüşü olmayan bir yol değil

Çoğu insan terapiye ara vermek, bırakmak zorunda kaldığı zaman bir daha geri dönemeyeceğini, tekrardan terapistle iletişime geçme konusunda zorluk çekebileceklerini düşünüyorlar. Fakat durum hiç de böyle değil. Terapi sonlu bir durum olmadığı gibi sonsuz bir durum da değildir 😊 

8. Beklentilerinize ulaşmak zaman alabilir

Her kişinin adımlarının ritimleri farklıdır, yukarıda da bahsettiğimiz gibi terapistin amacı danışanın ritmine ayak uydurmaktır. Terapi her zaman mutlu hissettirmeyi de hedeflemez. Hatta bazı görüşmelerden sonra kendinizi çok kötü bile hissedebilirsiniz. Fakat bunlar tüm bu ritmin notalarıdır.

9. Bütün terapistler ve danışanlar uyumlu değil

Her terapistle her danışan birbiriyle uyumlu olmak zorunda gibi bir kural yok. Her terapistin danışanla terapötik ilişkisi birbirinden farklıdır. Terapist uygun gördüğünde başka bir terapiste yönlendirebilir. Danışan da kendisi için uygun olduğunu hissetmediği terapistini bunu terapide konuşarak değiştirebilir. 

10. Sürücü koltuğunda siz oturuyorsunuz, terapistiniz değil

İşin aslı terapistler daha çok size yardımcı olmaya çalışan GPS gibidirler. Asıl yolda ilerleyecek olan, sürücü olan sizlersiniz. Bu yüzdende sizin de terapiye katılıyor ve terapistinizle birlikte bu süreci ilerletiyor olmanız lazım.

Instagram

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Wanda Nara ile Yasak Aşk Yaşadığı Öne Sürülen Keita Balde Sivasspor'dan Gönderildi
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!