Tepki Çeken Uygulama: Japonya’da Bir Mağaza Çalışanlarından Regl Dönemlerinde Rozet Takmasını İstedi

Japonya’da kadın çalışanlarından regl dönemlerinde rozet takmalarını isteyen bir mağaza, gelen tepkiler üzerine uygulamayı rafa kaldırdı. 

Sputnik'in Reuters'a dayandırdığı habere göre Osaka kentinde bulunan Daimaru Umeda adlı mağaza, diğer çalışanların ve müşterilerin ‘bağ kurabilmesi, anlayışlı davranması’ gerekçesiyle, regl dönemindeki kadın çalışanlarından bir rozet takmalarını istedi.

Rozette Japonya’da popüler olan ‘Seiri Chan’ adı verilen bir manga karakteri kullanıldı.

‘Bayan Regl’ olarak adlandırılabilecek bu karakter, adet döneminin vücut bulmuş bir halini temsil ediyor ve manganın kadın kahramanını ayda bir kez ziyaret ediyor.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Yönetici: Çok şikâyet aldık

Ancak cinsiyetçi bulunan uygulama hem çalışanların hem de kamuoyunun tepkisini çekti. Bunun üzerine mağaza yönetimi, uygulamayı ‘gözden geçireceklerini’ duyurdu.

Reuters’a konuşan adını vermeyen bir erkek yönetici, 

“Halktan çok fazla şikâyet aldık. Bazıları bunun taciz olduğunu söyledi, ki niyetimiz kesinlikle bu değildi. Şu anda planımızı yeniden inceliyoruz” dedi.

Yönetici ayrıca rozet takmanın zorunlu bir uygulama olmadığını belirtti.

Kadınlara yönelik ayrımcı uygulamalar artıyor

Geleneksel bir toplum olan Japonya’da cinsiyet rollerine dair zamanla değişen değerler, iş ve yaşam dengesinin farklılaşması ve işgücünün daralmasıyla, işyerlerinde bu tarz ayrımcı uygulamalar daha görünür hale geliyor.

Daha önce de bazı şirketler kadın çalışanlarından ‘gözlük takmamalarını’ istemişti.

Buna da  ‘soğuk intiba bırakıyor, makyaj belli olmuyor’ gibi gerekçeler gösterilmişti.

Bu yıl yapılan bir araştırma, Japonya’daki her 10 şirketten birinde kadınların topuklu ayakkabı giymesinin zorunlu olduğunu ortaya koymuştu. 

Japon kadınlar bu zorunluluğa karşı ayaklanmıştı.

Popüler İçerikler

Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
28.11.2019

Bilemedim sanki iyi niyetle yapılmış gibime geldi. Bi yandan belki gerçekten işe yarar, o dönemlerde müşteriler ya da çalışma arkadaşları kadın çalışanların üzerine gitmez, en azından bazı tavırlarını mazur görür ya da japonya gibi yobaz toplumlarda regli bi tabu bi ayıp olmaktan böyle görünmekten çıkararak normalleştirir. Bi yandan da ayrımcı bi uygulama tabii. Çektiğiniz sıkıntıyı kimsenin gözüne sokma hakkınız yok. Bunu ifşa etmek zorunda değilsiniz. Kaldı ki bu kimsenin umrunda da değil. Bu durumdan ötürü kimseden bi ayrım, bi ayrıcalık bekleme lüksünüz de yok. Herkes eşit şartlarda çalışmalı. Ben de yakama "depresyon" kartı takıyım o zaman. Bana da biraz anlayış göstersinler. Ya da migren kartı takayım migren nöbetlerimde kimse bana ilişmesin.

Pasif Kullanıcı
28.11.2019

Ya şu regl ile ne alıp veremediğiniz var? Öyle anlatıldığı gibi abartılı bipolar depresif duygu değişiklikleri falan yaşamıyor kimse. Ayrıca sancısı da genelde ilk iki gün sürer o da dayanılmayacak kadar değil. (Doğuştan vajina girişi sorunlu değilse onlar da zaten her ay sağlık ocağına iğne yaptırmaya gider zerre ağrı hissetmez)

28.11.2019

iyi ne güzel tuncelideki regli izni gereksiz o zaman.

28.11.2019

Gına geldi adet muhabbetinden aq

TÜM YORUMLARI OKU (16)