Temizlik Rehberi: Gündelik Hayatımızda En Sık Kullandığımız Mobilyaları Ne Sıklıkla ve Nasıl Temizlemeliyiz?

Beğenerek aldığınız, evinize ve ofisinize şıklık katan mobilyaları temiz tutmak bir hayli uğraş gerektirebilir. Üstelik mobilyaların kalitesini bozmadan her zaman yeni gözükmesi için temizlik sıklığı ve temizliği ne şekilde yaptığınız da çok önemli. Peki, en sık kullandığınız mobilyaların nasıl ve ne sıklıkla temizlenmesi gerektiği hakkında neler biliyorsunuz? Öyleyse sizi bazı ipuçlarıyla baş başa bırakalım.

Ahşap masalarda toz ve neme dikkat.

Ahşap masalar söz konusuysa toz ve neme dikkat etmekte fayda var. Tozlanan ahşap masaları hafif nemli fiber bir bezle silebilir ve hemen ardından kuru bir bezle nemini alabilirsiniz. Uzun süre tozlu kalan ahşap masaların gözeneklerine tozlar birikerek solgun bir görünüme sebep olabilir. Eğer ahşap masanızı ıslak ve nemli bırakırsanız zamanla renginde solma, kararma ve masanın zemininde döküntüler de meydana gelebilir. Dolayısıyla ıslak bir masaya hemen müdahale etmelisiniz. Ahşap masanızı lekelere ve toza karşı gün aşırı silebilirsiniz. Eğer masa örtüsü kullanıyorsanız bu süre tabii ki uzayabilir.

Koltuk temizliğinde önemli olan kumaş türü.

Deri, kadife ve süet koltukların her birinin temizliği farklı şekilde yapılır. Deri koltukları temizlerken suyu az kullanmanız ve temizlik sonrasında koltukların yeterince kuru olmasına dikkat etmeniz gerekir. Deri koltuktaki lekeler için yumuşak bir bez kullanmalısınız ancak bu sırada ağartıcı temizleyicilerden uzak durmanız gerektiğini söylemeden geçmeyelim. Lekeleri ovarak ve sürterek silmek yerine bezi lekeli bölgeye hafifçe bastırarak silmeyi deneyin. Kadife koltukları temizlerken de nazik olmalısınız. Silme işlemi kadife tüylerle aynı yönde olmalı ki yüzeyde eskimeler meydana gelmesin. Kaliteli bir temizleyiciyi lekeli yüzeye püskürttükten sonra koltuğu bir bez yardımıyla silebilirsiniz. Süet koltuk temizliği diğer kumaş türlerine göre daha zor olabilir. Süet koltuktaki lekelere alkol püskürterek o bölgeleri kuru bir fırça ile hafifçe ovalayın ve ardından süngerle silin. Koltuklarda ekstra bir lekelenme durumu yoksa bu mobilyaları yılda iki kez silmeniz yeterli olur.

TV ünitesini temizlerken küçük detayları gözden kaçırmayın.

TV ünitesi çok fazla toz tutmasından dolayı temizlemesi zor ve süreklilik gerektiren bir mobilya. TV ünitesi genellikle televizyon haricinde farklı küçük objeleri de barındırdığı için küçük detaylar burada çok önemli. Temizlik sırasında öncelikle her ihtimale karşı televizyonu kapatmalısınız. Ardından hazırladığınız sirkeli su karışımını temizlikte kullanabilirsiniz. TV ünitesinin yapıldığı malzemeye göre uygun diğer temizleyicileri de kullanabilirsiniz. Yumuşak bir mikrofiber bez yardımıyla TV ünitesindeki her yeri silin. Ünitenin zarar görmemesi için silme işleminin hemen ardından kurulamaya geçmelisiniz. Birkaç gün arayla temizlemek toz birikmesini önlemek açısından gerekli olabilir.

Kumaş sandalyeler nasıl temizlenir?

Sandalyeleriniz kumaşsa hele bir de azıcık sakarsanız işiniz çok zor çünkü bu sandalyeler kirlenmeye son derece müsait! Sandalyede biriken tozlara karşı emiş gücü yüksek bir süpürgeyle toz alabilir ve olası yemek lekelerine karşı yumuşak bir bezle sandalyelerinizi temizleyebilirsiniz. Yağ lekesi için beyaz sirkeli su kullanabilir ve yerleşik kötü kokular için karbonattan yardım alabilirsiniz. Toz alma işlemini haftada bir, leke çıkarma işlemini ise ihtiyaç duydukça yapabilirsiniz.

Sıra geldi portmanto temizliğine!

Evde ortak ve çok yönlü kullanılan mobilyaların başında portmanto var. Hem ayakkabıların konulduğu hem ceketlerin asıldığı oldukça kullanışlı bir mobilya bu. Portmantolar kötü kokuya neden olabileceği için bu mobilyayı da düzenli olarak temizlemelisiniz. Ayakkabıları portmantoya ıslak bir şekilde koymamalısınız. İç ve dış kısımlarındaki tozu sık sık almalı ve portmantoyu ıslak bırakmamalısınız. Öncelikle elektrikli süpürge ile toz alma işlemi yapabilirsiniz. Daha sonra lekeleri mikrofiber, nemli kısımları kuru bezle silmelisiniz. Portmantonuz aynalıysa bir cam sil yardımıyla aynasını da temizlemeyi unutmayın. Portmantonuzu gün aşırı silmeyi ve havalandırmayı ihmal etmeyin.

Sehpalardaki bardak lekelerinden kolayca kurtulabilirsiniz.

Sehpaları misafir geldiğinde, akşamları atıştırmalık yerken ve bir şeyler içerken sık sık kullanırız ancak ıslak veya sıcak olarak sehpaya bırakılan eşyalar zamanla lekelere ve hatta sehpada kabarmalara yol açabilir. Neyse ki her derdin bir devası var. Sehpadaki beyaz lekelerden kolayca kurtulmak için bir miktar vazelini lekenin bulunduğu bölgeye sürün ve sabaha kadar bekleyin. Sabah kuru bir bezle sildiğinizde lekelerin çıktığını göreceksiniz. Sehpalardaki beyaz leke oluşumuna göre temizlik sıklığını kendiniz belirleyebilirsiniz.

3 adımda şifonyer temizliği.

Takı, aksesuar, iç çamaşırı... Ne olsa düzenli bir şekilde saklamamıza yardımcı olan şifonyerler adeta süper kahraman. Bu yüzden kahramanımızın temizliğine çok özen göstermemiz lazım. Şifonyer temizliği için öncelikle şifonyerdeki eşyaları bir yere kaldırın. Elektrik süpürgesi ile tüm tozu aldıktan sonra ahşap yüzey temizleyicili karışıma batırdığınız nemli bir bez yardımıyla her yeri silin. Başka bir bez ile nemli kalan kısımları silerek kurulayın. Şifonyeri yılda birkaç kez temizlemeniz yeterli olur.

Dip Köşe Banyo Temizliği: Duş Keyfi, Küvet Sefası Paha Biçilemez Ama Geride Kalanlar Ne Olacak?
Evinizde Stresten Uzak Yaşamak Renk Uyumuyla Mümkün: Ev Dekorasyonunda Renk Teorisi ve 60-30-10 Kuralı
Karbonat, Sirke ve Hatta Amonyak: Koltuk ve Halılardaki Lekelere Savaş Açanlar İçin En Etkili Silahlar
Kış Günü Yıkaması Zor Olan Halı ve Yorgan Gibi Ürünleri Temizlemenizi Sağlayacak Püf Noktalar
Bu Yıl Ev Dekorasyonları İçimizi Açacak! Doğallığın Öne Çıkacağı 2022'nin Ev Dizaynı Trendlerini İnceliyoruz!

Popüler İçerikler

Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi