Temizliği Konusunda Gerçekleri Öğrendikten Sonra Kullanmakta Tereddüt Edeceğiniz 25 Mikrop Yuvası Eşya

1. Çarşaflar ve yorganlar:

Bakteriler ve mikropların yatağınızda olduğunu söylesek ne yapardınız? Sadece çarşaflarınızda üreyebilmelerinden ziyade ayrıca bakteriler ölü derilerden de beslenirler.  Bundan dolayı çarşaflarınızı mutlaka her hafta ya da iki haftada bir değiştirmeli ve her gün yataktan kalktıktan sonra hemen yatağınızı toplamayıp havalandırmalısınız.

2. Ağız koruyucusu:

Bazı sporlar aktivitelerini gerçekleştirirken ağız koruyucularını kullanmak zorunludur. Bundan dolayı eğer böyle bir spor ile uğraşıyorsanız bakteriyel enfeksiyon kapmamak için bu ürünleri mutlaka kullandıktan sonra detaylı bir şekilde temizlemeli ve yıkamalısınız. Yıkadıktan sonra ağız koruyucularını koyduğunuz yerin de önemi yüksek. Örneğin sırt çantanıza koyduğunuzda ve sonrasında tekrar kullandığınızda çantanızın içindeki bakteriler bu ürünlerin üzerine yapışacak ve neredeyse hiç yıkamamış gibi bu mikroplara maruz kalacaksınız.

3. Evcil hayvan oyuncakları:

Bu oyuncakların da bakteri taşıdığını varsayarsak mutlaka onları temizlemeli, sterilize etmeli ve bakterilerden arındırılmış bir şekilde evcil hayvanınıza vermelisiniz. Bunun için de ya mutlaka oyuncağı su ve sabun ile temizleyin ya da çamaşır makinesine atın.

4. Kafeteryalar:

Birçok insanın yemek yerken konuştuğunu, hapşırdığını ve öksürdüğünü varsayarsak bahsettiğimiz bakterilerin üremesi oldukça yüksek bir ihtimaldir. Yere sıçrayan yemekler, dökülen içecekler ve daha sayısız durum ise bu mikroplarının gelişimini hızlandırmaktadır. Bundan dolayı eğer kafeterya gibi yerlerde yemek yiyecekseniz, mutlaka ellerinizi dezenfekte etmeli ve oturduğunuz yeri antibakteriyel ıslak mendil ile temizlemelisiniz. Belki de en önemlisi bu ortama girmeden önce ve sonra ellerinizi mutlaka yıkamalısınız.

5. Lamba anahtarları:

Ofislerde ve evlerde belki de herkesin düzenli olarak kullandığı bir şey varsa o da lamba anahtarlarıdır. Günde belki de binlerce kez basılan bu düğmelerde ise bakteri üremesi ve mikrop olması da oldukça olasıdır. Bundan dolayı düzenli olarak lamba anahtarlarınızı antibakteriyel mendillerle silmeli ve düğmeye bastıktan sonra ellerinizi ivedilikle yıkamalısınız.

6. Para:

Para, size ulaşmadıktan önce birçok insanın elinden geçer. Bundan dolayı da elinize temas eden bu mikropları ya da bakterileri fark etmeniz mümkün değildir. Yapılan araştırmalara göre para tuvaletten daha fazla bakteri taşır. Bu yüzden para ile temas ettiğinizde ellerinizi yıkayın, gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza elleriniz aracılığıyla temas etmekten de kaçının.

7. Cep telefonları:

Neredeyse hepimizin elinde sürekli cep telefonları var. Hatta bazılarımız telefonlarını tuvalete bile götürmekteler ve bu şekilde de sayısız mikroba maruz kalmaktalar. Gün içerisinde telefonunuzu kullanırken yemek yer, öksürür ve farklı birçok yüzeye dokunursunuz ve bu şekilde de birçok bakteri ve mikrop türüyle de temas edersiniz. Size önerebileceğiniz tek şey telefonunuzu antibakteriyel mendil ile silin ya da günde en az bir kez dezenfektan bir sprey aracığıyla temizleyin. Özellikle de yemek yerden telefonunuzu kullanmamaya çalışın. Ellerinizi ise bol bol yıkayın. Ve belki de en önemlisi, telefonunuzla tuvalete girmeyin.

8. Alışveriş arabaları:

Hepinizin de bildiği gibi alışveriş arabalarına günde belki de binlerce insan dokunur. Sizden önde kimin kullandığını bilme şansınız ise yok denecek kadar azdır. Bu yüzden en azından kullandığınız yerleri dezenfektan mendil ile temizleyin ve bu işlemi yapsanız bile alışveriş boyunca elinizi ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize götürmemeye dikkat edin. Ayrıca alışveriş bittikten sonra ellerinizi sabun ve su ile yıkayın.

9. Tuzluk ve biberlikler:

Bu mutfak araç gereçlerini kullanan herkes tuzluk ve biberliklerin üzerine potansiyel bir bakteriyi ya da virüsü bulaştırmış olabilir. Bundan dolayı bu araç gereçlerin düzenli olarak sterilize edilmesi gerekmektedir.

10. Musluk vanaları:

Musluk vanalarını sürekli temiz tutmak oldukça zor bir işlemdir. Çünkü ellerinde bakteri ve mikrop olma olasılığı olan herkes ellerini yıkamak için bu vanaları kullanır. Bundan dolayı ellerinizi yıkadıktan sonra bu vanaları sabunlu su yardımıyla temizlemelisiniz. Ayrıca üzerine dezenfektan sıkabilir ve antibakteriyel mendil ile temizleyebilirsiniz.

11. Klavyeler:

Bilgisayar klavyeleri ise bu bakterilerin üremesi için başka bir objedir. Örneğin, bilgisayarınızda çalışırken yemek yerseniz, yediğiniz yemeğin kırıntıları klavyenizin arasına girebilir ve siz de bakterilere yol açmış olursunuz. Ayrıca öksürmek, hapşırmak gibi durumlarda da mikroplar üremeye başlarlar. Bundan dolayı klavyenizi düzenli olarak dezenfekte etmelisiniz.

12. Mutfak tezgahları:

Meyve sebze ve diğer bütün gıda ürünlerinizi koyduğunuz bu tezgahlarda bakterilerin üremesi oldukça kolaydır. Bazı araştırmalara göre ise mutfak tezgahlarının üzerilerinde normal yüzeylere oranla çok daha fazla bakteri bulunmaktadır. Bu yüzden tezgahları çamaşır suyu ve suyun birleştirildiği bir karışım ile düzenli olarak silin.

13. Diş fırçalıklar:

Birçok insan bu fırçalıkları yıkamaz ya da yıkama gereksinimi hissetmez. Bundan dolayı da bakteriler kolayca üreyebilirler.  Ayrıca bu kirlilik durumu doğrudan diş fırçanızı da etkileyebilir. Her 2-3 günde bir mutlaka diş fırçalığınızı sabunlu su ya da bulaşık makinesinde yıkamalısınız.

14. Sırt çantaları:

Sırt çantalarımızın içerisinde kitaplar, kıyafetler ve çeşitli araç gereçler gibi birçok farklı alandan ürün vardır. Haliyle bu ürünlerin her biri farklı yüzeylerle temas etmiş ve mikrop ile bakteri üremesine mahal vermiş olabilirler. Bundan dolayı da mutlaka haftada bir kez sırt çantanızı yıkamalı ve eğer yıkayamadıysanız da antibakteriyel jellerle temizlemelisiniz.

15. Menüler:

Restoranlara önünüze gelen bu menülere birçok insanın dokunduğunu hesap edersek bakteri ve mikrop yuvasıdır desek yalan olmaz! Bu yüzden bu menülere dokunduktan hemen sonra mutlaka ellerinizi yıkmalısınız. Unutmayın ki ellerinizi yıkamazsanız, o ellerinizle biraz sonra yemek yiyeceksiniz.

16. İnternet kafeler ve bilgisayar laboratuvarları:

Unutmayın ki bu tarz yerlere gün içinde binlerce insan geliyor ve sadece bu kadar toplu bir ortamda bulunmanın dışında; bilgisayar ekranı, klavyeler, oturacağınız koltuk ve kullanacağınız farenin üzerinde bakteri veya mikrop olma olasılığı çok yüksektir. Bundan dolayı eğer böyle bir ortamda olmak durumundaysanız kesinlikle elinizi yüzünüze, gözünüze ya da ağız ve burnunuza götürmeyin. Ayrıca elleriniz sıcak su ve sabun ile iyice yıkayın.

17. Kumandalar:

Herkesin kontrol etmek istediği şeylerden biri de televizyonda neyin açık olacağı ve haliyle de kumandalardır. Her ne kadar evde olduğunuzu düşünseniz de aslında ellerinizi de terlemesiyle ve sizin de dahil birçok insanın temasıyla bakterilerin oluşmasına mahal vermiş olabilirsiniz. Bundan dolayı kumandaları mutlaka günde iki kez antibakteriyel mendil ya da dezenfektan yardımıyla silin.

18. Kahve makineleri:

Bazılarımızın evinde yer alan bu ürün de tuşlu olan bütün ürünler gibi bakteri ve mikroplara oldukça açık bir üründür. Bundan dolayı sirkeli su veya dezenfektan ile düzenli olarak silinmelidir. Ayrıca mikropların üremesini engellemek için de sürekli temiz tutulmalıdır.

19. Kesme tahtaları:

Kesme tahtaları yüksek miktarda bakteri barındırabilirler. Bunun nedeni birçok insanın sebze-meyve gibi ürünler ile çiğ etleri aynı tahtada kesmesinden kaynaklanır. Mutlaka bu iki farklı ürün için iki farklı kesme tahtası edinmeli ve sonrasında sadece sudan geçirmekten ziyade iyi bir şekilde temizliğini sağlamalısınız.

20. Küvetler:

Küvetler bu listede belki de en çok şaşıracağınız yerlerden bir tanesi olabilir. 'Kendimizi temizlediğimiz bu yerde nasıl olur da bakteri ve mikrop olur ?' dediğinizi duyar gibiyim. Bundan dolayı mutlaka ya beyaz sirke ya da güçlü dezenfektan etkisi olan ürünle bu yerleri düzenli olarak temizlemelisiniz.

21. Diş fırçaları:

Diş fırçalarınızı düzenli olarak değiştirmediğiniz takdirde bakterilerin üremesi oldukça kolaydır. Bundan dolayı mutlaka bu duruma önem vermeli ve temiz diş fırçaları kullanmalısınız.

22. Bulaşık süngerleri:

Uzun süre kullanılan bulaşık süngerleri içerisinde yağ ve küf gibi pislikleri barındırarak hem bakteri üremesine olanak sağlar hem de yıkadığınız bulaşıkların tam olarak temizlenmemesine neden olur. Bundan dolayı düzenli olarak bulaşık süngerlerinizi değiştirmeyi unutmamalısınız!

23. Bulaşıklık:

Yıkadığınız mutfak araç gereçlerini bulaşıklığa yerleştirdiğinizde akan su, bulaşıklığın altında birikir. Bu suyun birikmesiyle harekete geçen bakteriler, üremeye başlar ve bundan dolayı da bu suyu düzenli olarak dökmeli ve bulaşıklığınızı da yıkamalısınız.

24. Halılar, yerler ve kilimler:

Yere düşen hiçbir yiyeceğinizi tüketmemelisiniz. Ayrıca halılar ve kilimler düzenli olarak temizlenmezlerse bir tuvalet yüzeyinden 4 bin kat daha kirli olabiliyorlar.

25. Ve son olarak; kapı tokmakları, tırabzanlar ve köşe tutamakları:

Her birimizin dokunduğu bu objeler düzenli olarak dezenfekte edilmeli ve kullandıktan sonra mutlaka ellerinizi sabun yardımıyla yıkamalısınız. Ayrıca beyaz sirkeli su ve ya çamaşır suyu ile bu yüzeyleri temizlemek olası bakteri ve mikrop oluşumlarını yok edecektir.

Peki siz bu yüzeylerden en çok hangisine şaşırdınız? Yorumlarda buluşalım....

Popüler İçerikler

Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
YORUMLAR
24.03.2020

hijyen kursunda öğrenmiştim,tuvalletn daha pis yerlerde 1. yuruyen merdıven tutma yerleri,2 kutu içecekler.(depolarda yerlerde millet ayaklarıyla ustlerine basıyor,sıçanlar ,böcekler vs.)kutu içecekelri asla pipetsiz içmeyin.bardaga dökeceksenizde önce iyice bir silin..

24.03.2020

Ya da o kadar da kafaya takmayabilirsiniz ;)

24.03.2020

yıkamazsan pis olma ihtimali çok yüksek yerler işte

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ