Temeli Atıldı: 7 Başlık ile 1915 Çanakkale Köprüsü Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın da katıldığı 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temel atma töreni 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümünde gerçekleştirildi. 

Törende konuşan Erdoğan, 'Bizim gayemiz Çanakkale'de yedi düvele meydan okuyan dönemin en modern ordularını dize getiren, tarihin akışını değiştiren ecdadımıza layık olabilmektir. Türkiye Cumhuriyeti bizim ilk değil, son devletimizdir' dedi. 'Adeta geçmişten geleceğe köprü kuruyoruz' diyen Başbakan Binali Yıldırım da 'Tarih bugünü kaydediyor. O gün ben de oradaydım diyeceksiniz, torunlarınıza anlatacaksınız. iki kıtayı altıncı kez birleştiriyoruz' ifadelerini kullandı.

1915 Çanakkale Köprüsü'nün orta açıklığı bakımından 'dünyanın en uzun köprüsü' olacağı belirtiliyor. Ancak köprü başta 'geçiş garantisi' olmak üzere bir takım tartışmaları da beraberinde getiriyor.

Gelin yakından bakalım... 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı dolayısıyla düzenlenen törende konuştu.

'Milletimize şükran borcumuzu ödemek için 14 yıldır çalıştık, çalışıyoruz' diyen Erdoğan, 'Şimdi hedefimiz Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmektir.' şeklinde konuştu.

Erdoğan törende ayrıca şunları söyledi:

'Dün, analar babalar, 'Ya şehit ol, ya gazi' deyip, Çanakkale'ye gönderiyorlardı. Bugün, terör örgütlerine karşı Suriye'ye gönderiyorlar. Türk milleti böyle bir millet. Bu milletin önünde kim durabilir?

Bizim gayemiz Çanakkale'de yedi düvele meydan okuyan dönemin en modern ordularını dize getiren, tarihin akışını değiştiren ecdadımıza layık olabilmektir. Türkiye Cumhuriyeti bizim ilk değil, son devletimizdir.'

"Adeta geçmişten geleceğe bir köprü kuruyoruz"

Başbakan Yıldırım da köprünün temel atma töreninde şunları söyledi:

'Çanakkale tarihi yeniden yazıyor. Lapseki'de 102. yıldönümünde Çanakkale'ye yakışan eseri 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temelini atıyoruz. Adeta geçmişten geleceğe bir köprü kuruyoruz. Tarih bugünü kaydediyor. O gün ben de oradaydım diyeceksiniz, torunlarınıza anlatacaksınız. iki kıtayı altıncı kez birleştiriyoruz.'

 'İlk harcı atıyoruz ve ilk adımı atıyoruz. Gelibolu'dan Lapseki'ye 3-4 dakikada varmış olacaksınız' diyen Yıldırım, 'Millete helal olsun. Bu eser 'Çanakkale geçilmez' diyen ecdadımız için. Çanakkale millet için her türlü geçilir. 1915 Çanakkale Köprüsü ile de geçilir.'ifadelerini kullandı.

1915 Çanakkale Köprüsü'nün detayları ise şu şekilde:

1. Köprü, Anadolu yakasındaki Lapseki'nin Şekerkaya ile Avrupa tarafındaki Gelibolu'nun Sütlüce mevkisi arasına yapılacak.

2. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılını taçlandırmak için orta açıklığının 2023 olarak tasarlandığı açıklandı.

Ancak, Cumhuriyetin 100. kuruluş yılını simgelediği açıklanan bu uzunluğun köprünün ihtiyacı olan zorunlu mühendislikten olmadığı, gösteriş amaçlı olduğu yönünde eleştiriler bulunuyor. 

Cumhuriyet'ten Çiğdem Toker 'fazladan imal ve inşa edilecek uzunluğun parasını ihtimal ki yine Hazine ödeyecek' diyor ve ekliyor: 

'Yok eğer şirket, gösteriş amaçlı bu ekstra uzunluğu, Cumhuriyetin 100. yılı onuruna Türk Hazinesi’ne armağan ediyorsa ne mutlu!'

3. Çanakkale Boğazı'nın ilk, Marmara Bölgesi'nin de 5. asma köprüsü olacak...

4. 3 geliş ve 3 gidiş olmak üzere toplam 6 şeritten oluşacak

5. Geçiş ücretini Başbakan Yıldırım açıklamıştı: 15 Euro + KDV.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, hedefin 2023 yılına kadar köprü yapımını bitirmek olduğunu belirtmiş ve eklemişti: 'Çanakkale geçilmez tarihte kaldı. Her türlü geçilir hale geliyor. Denizden, havadan... Şimdi karadan da geçilmiş olacak.'

6. Köprü, 10 milyar liranın üzerinde yatırımla hayata geçirilecek.

1915 Çanakkale Köprüsü’nün yapım sözleşmesi, Güney Koreli Daelim ve Limak-SK-Yapı Merkezi ortak girişimi ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı arasında dün imzalandı.

Bakan Arslan ortaklığın kurduğu “Çanakkale Otoyol ve Köprüsü İnşaat Yatırım ve İşletme Anonim Şirketi”nin kısaltmasının “ÇOK İYİ AŞ” olduğuna dikkat çekerek, “Çok iyi olmuş. Çok iyi olacak. Çok iyi olmak zorunda' dedi.

Herkesin Aklındaki Soru: Hiç Geçmediğimiz Köprülerin Parasını Neden Biz Ödüyoruz?

7. Geçiş garantisi tartışması: "Günlük 45 bin araç garantisi verildi; her eksik vergilerimizden ödenecek"

Cumhuriyet gazetesinden Çiğdem Toker dün yayımlanan yazısında şöyle diyor:

Köprü bugün hizmete girmiş olsa, otomobiliyle geçen herkes 64 TL ödeyecek. Kritik konuyu Kamu Özel İşbirliği modeli ile yaptırılan bütün projelerde olduğu gibi, verilen garantinin tipi ve niceliği oluşturuyor. 

Araç garantisi, YİD projelerinde, “geçmeyen araç sayısı kadar paranın Hazine’den çıkması” demek.

Geçiş ücretinin otomobil başına 15 euro+KDV olduğunu hatırlatan Toker yazısına şöyle devam ediyor: 

'O gün açıklanmayan kritik bilgiyi öğrendik. Henüz imzalanmamış- sözleşmeye göre Karayolları Genel Müdürlüğü şirketlere, Çanakkale köprüsü bittiğinde günlük 45 bin araç garanti etmiş. Bu sayının altındaki trafiğin parası, vergilerimizden ödenecek.'

1915 Çanakkale Köprüsü sosyal medyanın da gündeminde...

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
YORUMLAR

"çanakkale geçilmez" sözünün derin anlamını bir köprü için espri malzemesi yapan bu şuursuz insanlardan tek rahatsız olan ben değilmişim şükür...

17.03.2017

7 başlığa gerek yok! Bu ülkenin Başbakanı, Çanakkale geçilmez tarihte kaldı. Her türlü geçilir hale geliyor. Denizden, havadan... Şimdi karadan da geçilmiş olacak. Bu sözü söylemiştir! şöyle ki, gemilerde "jurnal" adı verilen bir seyir defteri bulunur. gemi limandayken ya da seyir halindeyken yaşanan gelişmeler bu jurnal defterine kaydedilir. geminin rotası, hızı, geldiği ve gideceği liman, vardiya değişimleri gibi bilgiler jurnale not edilir. gemi sığ sulardan ve önemli su yollarından geçerken de jurnal sürekli güncellenir. örneğin istanbul boğazından geçerken "0800 istanbul boğazına girildi, 1000 kavaklar geçildi, 1100 hisar geçildi, 1300 istanbul boğazı geçildi" gibi surekli notlar jurnal edilir. ama aynı gemiler çanakkale boğazına geldiklerinde jurnal defterine bunlar yazılmaz. çanakkale boğazı seyri tamamlandığında jurnale "0900 çanakkale çıkıldı" yazılır. ya da "1500 şehitler abidesi 2 milden selamlandı" şeklinde not düşülür. O boğazdan geçen her gemi için geçerlidir!

17.03.2017

Güzel bir bilgi teşekkür ederim. Gemilerle bağınız nerden öğrenebilirmiyim ? Seneye deniz ulaştırma okuyacamda ilgimi çekiyor

17.03.2017

"Çanakkale geçilmez tarihte kaldı. Her türlü geçilir hale geliyor. Denizden, havadan... Şimdi karadan da geçilmiş olacak." Bu nasıl söz lan? Sen orada kanını akıtan 250 bin yiğitin geçilmez dediği yere tamamen farklı anlamla da olsa bunu nasıl dersin?

TÜM YORUMLARI OKU (76)