Tembel ve sevimli tembel hayvanların özelliklerini biliyor muydunuz? Bilim insanları tembel hayvanların doğaya en az zarar veren hayvan olduğunu söylüyor. Kendi halinde yaşayan bu sempatik hayvanları biraz daha yakından tanımaya ne dersiniz?
Tembel ve sevimli tembel hayvanların özelliklerini biliyor muydunuz? Bilim insanları tembel hayvanların doğaya en az zarar veren hayvan olduğunu söylüyor. Kendi halinde yaşayan bu sempatik hayvanları biraz daha yakından tanımaya ne dersiniz?
Genellikle 50-60 cm arasındadırlar. Başları düz, boyları kısa, kocaman gözlü ve kısa burunları vardır. Bacakları uzundur. Genelde 6-7 cm uzunluğunda kuyrukları bulunur. Ömürleri de 30 – 40 senedir.
Dakikada en fazla yarım metre ilerleyebilirler. Standart çift şeritli bir yoldan
karşıdan karşıya geçmeleri 5 dakika sürer. Ölçülen en yüksek hızları saatte 0.25km'dir.
Memeliler arasında en yavaş hayvan olma rekorunu üç parmaklı tembel hayvanlar elinde bulundurur. Daha sonra dev panda ve üçüncü sırada da iki parmaklı tembel hayvanlar gelmektedir.
İki parmaklılar biraz daha büyüktür, ağacın tepesinde baş aşağı asılı olarak daha fazla zaman geçirebilirler. Tembel olduğuna bakmayın, bayağı akrobatiktirler aslında.
Üç parmaklılar her zaman gülümsüyormuş gibi yüz hatlarına sahiptir. Kafalarını neredeyse tamamen çevirmelerine olanak sağlayan ekstradan iki boyun omurları vardır. Kafalarını 270 derece çevirebilmeleri sayesinde
gelen yırtıcıların kokusunu alabilirler
60 milyon yıl önce görme yetilerini büyük ölçüde kaybeden tembel hayvanlar ona göre evrimleştiler. Yavaş hareketlerinin temel sebebi de aslında budur.
Sadece bitkilerden beslenen tembel hayvanlar, bazı bitkileri yaklaşık 1 aylık bir sürede sindirir. Beslenme şekilleri nedeniyle doğaya en az zarar veren canlılardan biridir.
Ağaçlarda yaşama nedenleri yırtıcıların olası saldırılarından kaçmaktır. Ağaçlarda yaşaya yaşaya baş aşağı asılarak uyumayı öğrenmişlerdir.
Sonuçta bunlar da hayati ihtiyaç. Ancak maalesef tembel hayvanların %60’ı dışkılamak için ağaçtan indikleri zaman bir yırtıcıya yem olur.
Kendi hızlarına göre oldukça hızlı çiftleşirler. Bunun nedeni ağaçtan indikleri süreçte başlarına gelenler de olabilir tabii.
Ancak kürklerinin marifeti bununla da bitmez. Köklerinde küçük böcekler ve hamam böcekleri bulabilirsiniz. Kürklerinde bulunan mantarların sıtma ve meme kanseriyle mücadele etme gücü de vardır.
Yağmur ormanlarındaki su baskınlarına karşı havada kalabilmek için iyi yüzücüler olarak evrimleşmişlerdir. Su altında 40 dakika boyunca
kalabilirler.
Bu içerik Hypatia Bilim'in videosundan esinlenerek hazırlanmıştır.
en sevdiğim ve ilgimi çeken canlılardan biri.. yavaşlıklarının nedeninin görmeme olduğunu öğrenince üzüldüm.. hep hareket etmeyi sevmediklerini düşünmüştüm.. kıyamam... düşünüp üzülecek az şey varmış gibi şimdi bir de buna üzülücemm.. yine de yeni bilgi yeni bilgidir..
genel olarak bakarsan benden daha fazla yeteneği olduğu bir gerçek
e bu benim sevgilim?