Tema Vakfı Genel Müdür Yardımcısı: 'Her Yere Gelişigüzel Ağaç Dikilemez'

Peşi sıra gelen orman yangınları, halkımızı ağaç seferberliğine yöneltse de yanan arazinin kendine gelmesi için en az 1.5 yıla ihtiyaç duyuluyor. TEMA Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hikmet Öztürk, 'Her yere gelişigüzel ağaç dikilemez, doğa size hangi türü istediğini söylüyorsa, o bölgede o ağaç dikilir' diyor.

"Hemen ağaçlandırma olmaz"

Yangından ortalama 1.5 yıl sonra ekime başlanabileceğini belirten Öztürk, 'Eğer uygun fidan yoksa, o fidanın da fidanlıkta büyütülmesi gerekir. Bir fidanın büyütülüp sahaya ulaşması için de ayrıca ortama 8-10 aya ihtiyaç vardır. Temmuz ayında çıkan yangını ele aldığımızda yaklaşık ekim/kasım aylarına kadar saha incelemesi yapılacaktır. Nerede ağaçlandırma çalışması yapılacağı, nerede kendiliğinden topraktaki tohumlarla gerçekleşecek çimlenme yapılacağı belirlenecek. Tohum için ocak-şubat aylarını beklemek gerekecek. Büyüme periyodu 10 ay ise, 2022 kasım-aralık en erken dikim tarihi olarak karşımıza çıkacaktır. Kızılçam için konuştuğumuzda, nisan-mayıs ayında kozalak hasadına başlamak gerekir. Kozalaktan tohum çıkarma işlemi devreye girer. Bu da yanan alandaki ekim süresinin 2.5 yıla uzaması anlamına gelir' diye konuştu.

"30-50 yılda büyüyor"

Kızılçamın diğer türlere göre hızlı büyüdüğünü söyleyen Öztürk, 'Bu ağaçların tekrar, yanmadan önceki büyüklüklere ulaşması yaklaşık 30-50 yıl alabilir. Bu, toprağın özelliğine, derinliğine, yağış miktarına, bulunduğu konuma göre değişiklik gösterir. Fidanlar dikilen bölgelere göre farklılık gösterir. Bütün yanan alanlar ağaçlandırılmaz, fidan dikilmez. Yeterince yaşlı ağaçların bulunduğu ve toprakta yeterli yaşayabilir tohum olduğu görünen alanlar, o tohumlar çimlenerek yeniden orman oluşturduğundan, gelişimi için bırakılabiliyor' dedi.

"Ağaç turunu doğa belirler"

'Doğa size hangi türü istediğini söylüyorsa o bölgede o ağaç dikilir' diyen Öztürk, 'On binlerce yıldır o bölgede hangi ağaç türünün yaşayacağını doğa kendisi belirlemiştir. Başka ağaç türünü getirdiğinizde, adaptasyon sorunları, hastalık ve büyüme gerilikleri gibi sorunlar ortaya çıkar. O nedenle kural eski orman nasılsa benzer yapıda ormanın kurulması beklenir. Öte yandan ağaçlandırma çalışmaları yapılırken, mümkün olan yetişme ortamlarında karışık ormanlar kurulabilir' değerlendirmesinde bulundu.

"Topluma büyük görev düşüyor"

Öztürk, 'Türkiye’de yangın istatistiklerine baktığımızda hemen hemen yangınların yüzde 95’ini insan hata ve kasıtlarıyla çıktığını görüyoruz. Burada en önemli nokta, ormanların bizim yaşam kaynağımız olduğunu görmemizde saklı. Yangınların sönmesinden ziyade yangının çıkmasını engellemek gerekmektedir. Orman yanıcı maddenin en yüksek olduğu varlıktır. Yangında, ekosistem olarak tahrip olur. Bu nedenle ateş ile ormanı buluşturmamamız gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz' dedi.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
02.08.2021

TEMA vakfına yapılan yardımlar doğrudan Orman Bakanlığına gidiyor . İnsanlar bakanlığa güvenmediği için TEMA öne sürülüyor .Kısacası TEMA'ya yardım yapıyorsanız bu kafanıza fırlatılacak keyif çayı olacak ,ağaç - orman değil.

02.08.2021

Adam haklı. yoksa açıldığı günden itibaren kendilerine bağışlanan 10000000 katrilyon trilyon tane ağacı dikmiş olurlardı. Şu kurum kadar sahtekarını görmedim ben.. Bunlar söyledikleri kadar ağacı dikmiş olsalar ülkede ev yapacak yer kalmamalıydı..

02.08.2021

O zaman neden hemen kampanya başlattınız yangın başlar başlamaz? Sonra bi de bağış yapanlar aptal ilan edildi şu an ağaç dikilmez diye. Bağışlar yangın bölgelerindeki halk için kullanılsın.

TÜM YORUMLARI OKU (9)