TEMA’dan Çarpıcı 'Kaz Dağları' Raporu: Yüzde 79’u Madencilik İçin Ruhsatlandırılmış

Kaz Dağları yöresine ilişkin madencilik raporunu yayımlayan TEMA Vakfı, bölgedeki 1 milyon 697 bin hektarlık alanın yüzde 79'unun maden alanı olarak ruhsatlandırıldığını açıkladı. Bu oran Kaz Dağları yöresinin dörtte üçünün madencilik için feda edilmesi anlamına geliyor.

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), Kaz Dağları'nda binlerce ağacın madencilik için kesilmesiyle başlatılan 'Su ve Vicdan Nöbeti'nin birinci yıl dönümünde bölgedeki duruma ilişkin raporunu paylaştı.

"Kaz Dağları madencilik nedeniyle varoluş mücadelesi veriyor" denilen rapora ulaşmak için 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Bölgenin dörtte üçü maden için ruhsatlandırıldı

Raporda, Biga Yarımadası ve Kuzey Ege’yi kapsayan 1 milyon 697 bin 62 hektar alanın ‘Kaz Dağları Yöresi’ olarak tanımlandığı, yörenin 1 milyon 294 bin 335 hektarının ruhsatlandırıldığı kaydedildi.

Orman varlığının yüzde 80’i madencilik tehdidi altında

Bölgede toplam 1.294.335 hektarlık alanın yüzde yüzde 41’inin aktif ruhsat sahalarına tahsis edildiğini ve bu aktif ruhsatların yüzde 57’sinin işletme, yüzde 43’ünün arama ruhsatı statüsünde olduğunu belirten TEMA, ruhsatların farklı arazi kullanım türlerine göre dağılımına bakıldığında, çalışma alanındaki orman varlığının yüzde 80’inin ‘‘madencilik yapılabilecek alan’’ olarak belirlendiğini kaydetti.

TEMA’nın 39 sayfalık raporuna göre, bir ekosistem bütünü olan Kaz Dağları Yöresi’ndeki tüm orman varlığının sadece yüzde 20’si herhangi bir ruhsat sınırına dahil değil.

Tarım alanları da madencilik baskısı altında

Raporda bölgenin yüzde 43’ünü oluşturan tarım alanlarının da madencilik baskısı altında olduğu vurgulandı.

Kaz Dağları Yöresi’nin içinde kalan Çanakkale ve Balıkesir Türkiye’nin en önemli tarım ve hayvancılık üretim sahaları arasında. Bölgede nüfusun yüzde 30’a yakını geçimini tarımsal üretimden sağlarken Çanakkale, Türkiye salçalık biber üretiminde ve nektarin üretiminde birinci, şeftali üretiminde ikinci, elma (golden) üretiminde dördüncü sırada yer alıyor. 

Buğday ve çavdar üretiminde Türkiye’de birinci, bakla, bezelye ve yulafta ikinci, mısır üretiminde üçüncü sırada yer alan Balıkesir’in Edremit ilçesi aynı zamanda Türkiye’nin en popüler zeytinyağı üretim havzası.

Rapora göre, Kaz Dağları Milli Park Alanı'nın yüzde 80'i Troya Milli Parkı’nın ise yüzde 10’u ihale ruhsat alanında kalıyor.

Kaz Dağları yöresinde çok sayıda gen koruma sahası, kent ormanı, muhafaza ormanları, tohum meşcere alanı, tabiat parkı, tabiatı koruma alanı, milli park, özel çevre koruma bölgesi ve doğal sit alanı gibi farklı koruma statüleriyle korunan alan var.

Bu alanların yüzde 55’inin madencilik yapılabilecek alanlar olarak belirlendiğini belirten TEMA, bu büyüklüğün yüzde 73’ünün ihale alanlarında bulunduğunu yüzde 26’sınin aktif ruhsat alanlarına tahsis edildiğini ortaya koydu.

Kaz Dağı Milli Parkı'nda bilim insanlarınca bugüne kadar 101 familyaya ait 800 civarında bitki türü tespit edilirken bu türlerin 77’si dünyada yalnızca Türkiye’de, 32’si ise dünyada sadece Kaz Dağları’nda bulunuyor.

"Kaz Dağları Yöresi madencilik faaliyetlerinden korunması gereken bir dünya mirasıdır"

Raporun sonuç ve öneri kısmında ise şu görüşlere yer verildi:

  • Milyonlarca yılda oluşmuş doğal varlıkların ve binlerce yıllık kadim kültürün söz hakkı raporda gösterilen madencilik ruhsatlarının faaliyete geçmesiyle yok olacaktır.

  • Raporun ortaya koyduğu sonuçlar hem Kaz Dağları Yöresi'nde hem de Türkiye genelinde ekolojik temelli, bütüncül, tarımsal üretimi önceliklendiren “arazi kullanım planlamasına ve koruma yaklaşımına” ihtiyaç olduğunu göstermektedir.

  • Sahip olduğu özellikler ile Kaz Dağları Yöresi madencilik faaliyetlerinden korunması gereken bir dünya mirasıdır. Geleceğimizin mirası doğal varlıklar madencilik faaliyetlerine tamamen kapalı doğa koruma statüleri ile korunmalıdır.

TEMA ve VOA

Popüler İçerikler

Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
Doğu Ekspresi Seyahatinin O Kadar da Romantik Olmadığını Söyleyen Adam Bilinmeyenleri Anlattı
'Atatürk' Yorumu Büyük Tepki Çekmişti: İlber Ortaylı'dan Daron Acemoğlu'na Tarih Dersi!
YORUMLAR

Hep söylüyorum en büyük vatan hainliği budur !

biz varken dış güçlere gerek yok

27.07.2020

Allah aşkına, bu işlemleri kimin onayladığı ve proje ortakları ve proje bütçeleri açıkça kamuoyuna paylaşılsın ki vatanımızı mahvedenleri biz de tanıyalım !

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ