Telefonların Radyasyon Yaydığı Gerçeğini Biliyoruz, Peki Ya Kapalı Halde de Yaymaya Devam Eder mi?

Şüphe götürmez bir gerçek, cep telefonları hayatımızın bir parçası olmuş durumda. Ama sağlığımızı da arka plana atmamamız gerekiyor...

Elimizden düşürmediğimiz, günlük hayatta adeta uzvumuz haline gelen cep telefonlarının radyasyon yaydığını bilsek de kullanmaya devam ediyoruz.

Neden derseniz, bu artık bir ihtiyaç olmanın da ötesine geçti. Ev telefonu kullanımı ise neredeyse bitmiş durumda. Peki, cep telefonu kullanımı sırasında radyasyon alımını en aza indirmemiz mümkün mü? Mesela cep telefonları kapalı durumdayken de radyasyon yaymaya devam ediyor mu?

Sadece açıkken radyasyon yaydığını düşündüğümüz telefonlar kapalıyken de radyasyon yayıyor maalesef...

Radyasyon etkisini azaltmak için uyurken uçak moduna almak, veri ve wifi kapatmak, konum araçlarını devre dışı bırakmak veya tamamen telefonu kapatmak radyasyona maruz kalmamak için birçoğumuzun uyguladığı yöntemler arasında.

Her ne kadar bu yöntemler radyasyon etkisini azaltmak için tercih ediliyorsa da durum pratikte pek de öyle olmuyor. Yani radyasyon alımına tam gaz devam!

Kapatmak dışında diğer uygulamalarda asgari miktarda radyasyon yaymaya devam eden telefonlar sanılanın aksine kapatınca tamamen radyasyon etkisini yok etmiyor.

Eski telefonlarda kapatmak batarya çıkarma işlemine eş olduğu için radyasyona engel olabilirken akıllı telefonlarda kapalı olsa bile arka planda işlem yapmayı her koşulda sürdürüyor. Yani kapatıp yastığımızın yanına koyduğumuz telefonlardan radyasyon almaya devam ediyoruz.

Yine de telefonları kapatmanın radyasyon konusunda hiçbir işe yaramadığını söylemek yanlış olur. Çünkü açık halinden çok daha az bir radyasyona maruz kalıyoruz. Yani telefonunuzu kapattıktan sonra direkt başucunuzda bulundurmak yerine, ek olarak başka bir odada bırakmayı tercih edebilirsiniz.

Tabii, radyasyon yayılımı telefondan telefona da farklılık gösteriyor. O noktaya da dikkatinizi çekmek isteriz.

Kapalı durumdaki cep telefonlarından radyasyonun ne kadar yayıldığını marka ve model etkileyebildiği gibi, telefonun orijinal ya da sahte olması da önemli bir etken. Orijinal telefonlarda radyasyonu azaltmak için kullanılan bir çeşit filtre kapalı halde radyasyon yayılımını azaltırken maliyetli olduğu için sahte telefonlarda bu filtre kullanılmıyor.

Uzun lafın kısası daha az radyasyonla yüz yüze geleyim istiyorsanız, cep telefonu kullanma saatlerinizi azaltmanız bir yana, kapalı haldeyken başka odalarda bulundurmayı da unutmayın.

Ha bir de, her ne kadar gerçekliği ispatlanmamış olsa da radyasyonu emdiği iddia edildiği için yakınınızda bir kaktüs bulundurmayı tercih edebilirsiniz.

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
YORUMLAR

Nasıl yanımızdan uzaklaştıralım ki,...sabah işe gitmek için 3x (10 dk aralıklarla) alarm kuruyoruz.Haliyle duymak için ya yastığın altında duruyor ya da komidin üstünde.

13.01.2020

Çalar saatler var

13.01.2020

Öncelikle cep telefonun yaydığı radyasyon "non-iodizing" denen, hücre yapısını değiştirme gücüne sahip olmayan bir radyasyon türüdür. Çevremizdeki herşey radyasyon yayar.. bilgisayar, televizyon, buzdolabı vs vs, hatta muzdan bir radyasyon yayılır. cep telefonlarını günah keçisi ilan etmenin bir manası yok, yani.

13.01.2020

Vücudumuz, belli bir seviyeye kadar radyasyonu absorbe edebiliyor ve telefon en çok, hücresel veri açıkken radyasyon yayar. Hücresel verinin yaydığı radyasyonu telefon konuşması yapmıyorsak absorbe edebiliyoruz. Uçak modu + wifi açıkken hücresel verinin yaydığı radyasyonun çeyreği kadar yayar. Yani replika bir telefon kullanmıyorsanız ve aramalarda genelde kulaklık kullanıyorsanız korkulacak bir şey yok.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ