Telefonlar 7/24 Dinleniyor mu? Seslenince Yanıt Veren Sesli Asistanlar Onlarla Konuştuğumuzu Nasıl Anlıyor?

Artık neredeyse herkesin elinde en az bir tane akıllı telefon var. Akıllı telefonların artmasıyla kullanıcıların teknolojinin yapabilecekleriyle ilgili endişeleri de artıyor. Herkes kullanmasa da telefonların birçoğunda sesli asistan özelliği bulunuyor. Bu asistanlar verilen komutlara göre çeşitli görevleri yerine getiriyor. Peki, telefonumuzda bir sesli asistan olması her konuşulanın dinlendiği anlamı mı taşıyor? Gelin, detaylara geçelim.

Sesli asistanlar sizi her an duyuyorlar.

Telefonunuzda bir sesli asistan varsa sizi her an duyduğunu bilin. Çünkü sizi duymuyor olsalardı adını söylediğinizde hemen harekete geçmeleri de pek mümkün olmayabilirdi. Siz telefonu o an kullanmıyor olsanız ve hatta elinizde olmasa bile sesli asistanınız sizin için her şeyi duyabiliyor. Onlar için iyi bir dert dinleyici diyebiliriz. Çünkü birçok insan telefonunu yanından ayırmıyor ve kimse sizi dinlemiyor olsa bile akıllı asistanınız mutlaka sizi duyuyor.

Ancak sesli asistanlar sırf sizi duyuyor diye bu verileri kaydettikleri anlamını taşımıyor.

Sesli asistanın sizi duyması, duyduğu her şeyi kaydettiği anlamına gelmiyor. Hatta sesli asistanlar hiçbir veriyi kaydetmiyor ve sadece o an sizi duyarak isteklerinize yanıt veriyor, o kadar. Bu açıdan düşünüldüğünde sesli asistanların herhangi bir tehlikeye sebep olmayacağını söylemek mümkün. Ancak telefondaki hiçbir uygulamanın sesinizi dinlemediğini ve kaydetmediğini söylemek doğru değil. Çünkü bununla ilgili geçmişte yaşanan bazı örnekler var.

Bu noktada insanla sesli asistanı birbirine benzetebilmek mümkün.

İnsanlar sesli asistanın sesi kaydetmediği hâlde nasıl harekete geçtiğini merak ediyor. Aslında sesli asistanlar, bu noktada insanlarla benzer özellik gösteriyor. Yani tıpkı bizim uyuma hâlimiz gibi sesli asistanlar da bir uyuma evresi yaşıyor ve adını söylediğiniz an uyanıyor. Bu komutunuz doğrultusunda asistanınız sizin için hazır hâle geliyor. Bunu yapabilmesi için de sizi sürekli olarak duyabilmesi gerekiyor.

Sesli asistanınız siz komut vermeden harekete geçmiyor.

Her telefon markasının ve modelinin kullandığı akıllı asistanın yapay zekâ sistemi değişiklik gösterebiliyor. Sizi duyduktan sonra istekleriniz için hazır hâle gelen sesli asistanınız, eylem yapabilmek için sizden bir komut bekliyor. Herhangi bir arama, bir uygulamayı açma ya da birine ulaşma konusunda telefonunuzu, sesli asistanınız sayesinde elinize almadan kullanabiliyorsunuz. Tüm bu süreçte asistanınız sizi dinliyor ve duyup anlayabildiği kelimeler doğrultusunda çeşitli işlemler yapıyor. Eğer dilerseniz asistanınızı devre dışı bırakmanız da mümkün.

Birçok insan doğal olarak buna inanmıyor çünkü güvenleri zedelendi bir kere.

Yakın geçmişte telefonların ve sosyal medya uygulamalarının gizlilik verileriyle ilgili önlem almadığı ya da hukuka aykırı davrandığı konuşuldu. Bu sebeple insanlar sesli asistanlara da güvenmiyor ve birçok akıllı telefon sahibi sesli asistanını kullanmamayı tercih ediyor. Çünkü sürekli dinlenen seslerin sonradan kullanılabileceği konusunda endişeye kapılıyorlar. Özellikle konuştukları herhangi bir konu hakkında sürekli olarak bir reklam görüyor olmak, telefon sahiplerini akıllı asistanlar konusunda korkutabiliyor.

Tüm dünyada bu sorunla ilgili olarak güvenlik çalışmaları yapılıyor.

Yaşanan gelişmeler sonrasında tüm dünyada çeşitli önlemler alınmaya başlandı ve verilerin gizliliğiyle ilgili koruma uygulamaları geliştirildi. Telefonlardaki sesli asistanlar için yapılan araştırmalar ve açıklamalar da seslerinizin asla kaydedilmediğini ve asistanınıza verdiğiniz komutların bilginiz dışında asla kullanılamayacağını gözler önüne seriyor. Akıllı telefon kullananların bazıları da bu güvenlik önlemlerini göz önünde bulundurarak sesli asistan kullanmakta bir sakınca görmüyor.

Peki, sesli asistan kullanmak gerçekten gerekli mi?

Sesli asistanlar ilk ortaya çıktığında, birçok insan bu uygulamayı sadece deneme yapmak ve karşısındaki yapay zekâyla iletişim kurabilmek için kullanıyordu. Tabii sesli asistanı kullanmak işlerinizi daha pratik bir hâle getirebiliyor. Eğer farklı bir işle meşgulseniz ve telefonu elinize alamayacak durumdaysanız bu asistanları kullanabilirsiniz. Bunun dışında telefon bizzat elinizde olmasına rağmen asistanınızdan daha hızlı şekilde işlemleri gerçekleştirebilmesini de talep edebilirsiniz. Sesli asistanı kullanmak bir zorunluluk olmadığı gibi aynı zamanda büyük bir gereklilik de değil. Birçok insan sesli asistanı tercih etmeden de telefonunu etkili bir şekilde kullanabiliyor.

Sebebi Yer Çekimi Değilmiş! Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki Astronotlar Neden Havada Asılı Kalıyor?
FBI Aramaları Sirklere Bağlanıyormuş! Tüm Amerika'yı Trolleyen Hacker Grubunun Macera Dolu Hikâyesi
Âdeta Paralı Hapishane... Bu Adam Bir Odada Kaldığı Her Gün İçin Tam 185 Bin TL Para Alıyor!
Eski Sevgili Terörü Yine Bildiğiniz Gibi: Eski Sevgilisinden Netflix Algoritmasını Bozarak İntikam Alan Adam

Popüler İçerikler

İşitme Testine Kürtçe Engeli: Türkçe Bilmeyen Kadına SRT Testi Yapılmadı
Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı