Tekstil Sektöründe Kriz Büyüyor: 300 Bin Kişi İşten Çıkarıldı

Türkiye’nin yıllardır lokomotif sektörlerinden olan tekstilde kriz gittikçe derinleşiyor. Hazır giyim sektöründe köklü firmalar konkordato ilan ediyor, iflas kararları peş peşe geliyor. Tekstil sektöründe sadece son 2 yılda 300 bin kişinin işini kaybettiği tahmin ediliyor. Sektör temsilcileri, yaşanan krizin artık geçici bir durum olmadığını ve geniş çaplı yapısal reformların acilen hayata geçirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

Türkiye, uzun yıllardır Avrupa’nın hazır giyim ihtiyacını karşılayan ülkelerin başında geliyordu.

Çin’in seri üretimi tekstil firmalarını zora sokarken, doların baskılanması, maliyetlerin artması ve ucuz krediye ulaşım imkânının kısıtlanması sektördeki krizi derinleştirdi.

Türkiye Gazetesi’nden Kaan Zenginli’nin haberine göre, son 20 yılın en büyük krizini yaşayan tekstilde, son iki yılda işini kaybeden vatandaşların sayısı 300 bine yaklaşmış durumda.

Hazır giyim sektöründe yıllardır hizmet veren köklü firmalar bir bir konkordato ilan ederken, ayakta durmaya çalışan bazı firmalar ise fabrikalarını Mısır’a taşıyor.

“Yaşananlar artık yapısal bir krize dönüştü”

Tüm bu göstergeler, sektör temsilcilerinin ortak bir noktada buluşmasına neden oluyor. Yapılan açıklamalarda, “bu yalnızca bir ekonomik dalgalanma değil, yapısal bir kriz” ifadeleri öne çıkıyor.

Ucuz iş gücüne dayalı modelin tükendiği, finansman sıkışıklığı, maliyet patlaması ve ihracat gerilemesinin sektörde domino etkisi oluşturduğu belirtiliyor. Modernizasyon yatırımlarının yıllardır ötelenmiş olması, küresel rekabette teknik ve yüksek katma değerli üretimin gerisinde kalınması, yıllardır bir marka çıkarılamaması ve fasonculuğun sürdürülmesi, bugünkü çöküşün temel sebepleri arasında gösteriliyor.

Dilerseniz ayrıntılara buradan da göz atabilirsiniz!

Bu görsel Google yapay zeka destekli bir not alma uygulaması olan NotebookLM ile oluşturuldu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Asgari Ücret Tespit Komisyonuna Katılmayan Türk-İş'in Yeni Asgari Ücret İçin Beklediği Rakam Belli Oldu
Oran Belli Oldu! Ankara’da Toplu Ulaşıma Zam Geldi
DMM Koordinatörü Furkan Torlak Görevinden İstifa Etti: Mehmet Akif Ersoy'un Çocukluk Arkadaşıydı
İçeriğin Devamı İçin Tıklayın

Popüler İçerikler

Avrupa Merkez Bankası'ndan Halka "Evde Nakit Para Saklayın" Çağrısı
Kenan İmirzalıoğlu AKP Milletvekili Olarak Siyasete mi Atılacak?
Tansiyon İlacının İçinden 'Farklı' Madde Çıktı! On Binlerce Tansiyon İlacı İçin Piyasadan Toplatma Kararı
YORUMLAR
14.12.2025

Bütün bunlar NASıl oldu diye soruyorlar bir de.

14.12.2025

halbuki dış politikamız süper iç politikamızı zaten konuşturmam azını kırarım ekonomimiz allllaha şükür EGOnomist başkanımız var emin ellerde. enflasyon sürekli düşmeee eğiliminde ama bir türlü eğilmiyor, bi eğilse ohooooo neler olacak neler uçcas. geri kalan hırsızlık,dolandırıcılık,yolsuzluk,yandaşcılık,çetecilik, hepsi allllaaaaa şükür Dezenformasyon merkezinde AK koyunlar tarafından gerçekleri yüzümüze tokkkat gibi çarpıyorlar. eee öbür tarafımızıda düşünüyorlar cehenneme gitmeyelim diye dinimizde teminat altında. yaa siz çok nankörsünüz kusura bakmayında.

14.12.2025

En temel sebep; %99'unun Patron firmaları olmaları ve bu patronların çoğunun ilkokul terk olması, tüm önemli pozisyonlarda akrabaları çalıştırmaları ve profesyonel danışmanlığı kökünden reddedip buna bütçe ayrımamaları. Bu çöküşü başlatan ilk konu. Sonra maliyetin dolarla dönmesi, doların fırlaması, düzgün maaş ve kaliteli ham madde yerine bütün bütçelerin reklam giderlerine ayrılması, markalaşma ne demek bilmemeleri, yabancı markalara türk tekstil sektörünü peşkeş çekmeleri..

14.12.2025

40 yıldır büyük ithal markaların fason üretimini yaparak zenginleştiler. Başka hiç bi katkıları etkileri olmadı milyar dolarlık sektöre. Sandılarki bu çark böyle sonsuza kadar döner. Sonra işte geldi Çin - Hindistan 1/10 fiyata daha kaliteli üretim vererek ezdi geçti burayı. Son derece müstahak..

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ