Bu arada da zar deyip geçmeyin, o da kafaya göre rastgele bir kurguya sahip değil. Onun da yüzeylerinde kendine göre bir matematiksel hesaplaması mevcut. Nasıl mı?
Standart bir zar küp yapısından dolayı 6 yüze sahiptir ve iki karşı yüzdeki sayıların toplamı her zaman 7'ye eşittir. Örnek olarak; zarın 1'e denk gelen yüzünün karşı tarafı 6, 2'ye denk gelen yüzünün karşısı ise 5'tir. İnanmadınız mı? Hemen bir zar bulun deneyin kendi gözlerinizle görün.
Peki sizi bir adım şans tahminlerinde öne geçirecek bir ipucuna ihtiyacınız olur mu? Gelsin o zaman; iki zarın toplamının 7 olma olasılığı diğer tüm toplamlardan fazladır. En düşük ihtimale sahip zar toplamları ise 2 ve 12'dir. Bu bilgiyi yorumlamak ve nerelerde nasıl kullanacağınız da size kalsın :)
Acaba tüm dünyada nesiller boyu çokça kullanılmakta olan iskambil kağıtlarının da matematiksel bir altyapı kurgusu olabilir mi?
İskambil kağıtlarının diğer adı nedir? Bilmeyenler ya da aklına gelmeyenler için hemen söyleyelim. 52’lik deste… Bize neler anlatıyor olabilir?
52 rakamının yaşam döngümüzde çok önemli bir yeri var tabi ki… Cevap bir senede kaç hafta olduğunu düşündüğümüzde karşımıza çıkıyor; 52 hafta…
Bilmeyenler için hemen bir hatırlatma daha yapalım; iskambil kartları 13 adetten oluşan 4 farklı seriden oluşur.
İskambil kağıtlarının mevsimlerle ne bağlantısı olabilir tavladaki gibi? Kupa, maça, karo, sinek serileri 4 mevsimi simgeler…
13 ile 4 arasında nasıl bir bağlantı olabilir? 4 mevsimin her birinde 13 hafta olması olabilir mi?
Daha bitmedi devam ediyoruz…
13 adet kartın değerlerini topladığımızda 91 eder. Bu nerede karşımıza çıkıyor. Bir mevsim boyunca toplamda 91 gün var. İnanmamaya devam edenler saysın baksın ;)
Daha derine inmek isteyenlerle biz devam edelim…
91 gün x 4 mevsim olarak hesapladığımızda 364 rakamına ulaşıyoruz. Bir yerlerden tanıdık geldi mi? Evet 365 güne denk geliyor. Ama bir dakika… 364 ile 365 eşit değil… Bir saniye yanlış hesap mı yaptık? Yoksa bütün kurgu çöktü ve bir çuval inciri mahvettik mi?
Durun durun… İskambil kağıtlarının yanında gelen 2 kartımız daha var hatırladınız mı? İşte 52’lik destede yer almalarının nedeni de bu. Joker adını verdiğimiz bu kartlardan biri 364’ü 365’e tamamlar. Diğeri mi? Diğeri de 4 yılda bir artık yıldan gelen gün sayısını tamamlar.
Bildiğiniz ama farkında olmadığınız bu tip birçok kurgu hikayesi var elimde, onları da belki karşılaştığımızda yüz yüze anlatma fırsatı için ileriye bırakalım.
Bütün bunları neden mi anlattım?
2020’yi yeterince yoğun hissederek yaşadık değil mi? Gelen gideni aratır mı yaşayarak göreceğiz ama en azından 2021’den beklentilerimizi dile getirelim, evrene yaymış olalım ve en azından seneye pozitif başlamış olalım.
Olalım ama son bir soru sormadan da bırakmayalım:
19 - 19 rakamlarının tekrarlanmasından 1919,
20 - 20 rakamlarının tekrarlanmasından 2020,
İkisinin de ortak noktası global salgın…
Ne dersiniz, tekrarlanan rakamlarda olabilir mi gizem?
Instagram