Teknolojiyle İçli Dışlı Olanlarda Yüksek: Son Yıllarda Önemi Daha Çok Artan Dijital Zeka (DQ) Nedir?

Dijitalleşen dünya ile birlikte hayatımıza giren kavramlar ve durumlar da her geçen dün değişiyor. Bu dönemde dijitalleşme ile hayatımıza giren Dijital Zeka (DQ) da en kritik olanlardan biri. Hazırsanız DQ nedir hızlıca bir inceleyelim!

Dijitalleşen dünyada yeni bir kavram olarak karşımıza çıkan Dijital Zeka (DQ) özünde dijital yaşam için gerekli olan bilgi, yetenek ve tüm becerilerin birleşimini anlatmak için kullanılıyor.

Teknolojisinin gerek toplumsal gerek de ekonomik olarak farklı alanlarda hayatımıza girmesi ile Dijital Zeka da çok kullanılan bir kavram haline geldi.

Aslında DQ kişilerin dijital hayatın zorlukları ile yüzleştiği noktalarda gereklerine uygun şekilde uyum sağlama olanaklarını kılan duygusal ve bilişsel yetenekleri kapsıyor.

Bu duygusal ve bilişsel yetenekler de kendi içinde farklı alanlarda konumlanıyor.

Özünde Dijital Zeka 3 farklı seviye, 8 alan ve bilgi, beceri, tutum ve değerlerden oluşan 24 yetkinliğe sahiptir.

Aynı zamanda bu kavram DQ Institute tarafından ortaya konulmuştur.

Bu 8 alandan ilki "Dijital Kimlik" kavramıdır ve kişinin dijital dünyada kimliğini ve itibarını yarattıktan sonra yönetebilme etkinliğine dikkat çeker.

Aynı zamanda bu yeteceğe sahip kişiler online ortamlarda kişilik farkındalığını ve çevredeki etkilerin yönetilmesini başarıyla tamamlar.

Alanlardan bir diğer iki kavram da "Dijital Kullanım" ve "Dijital Korunma"dır.

Dijital Kullanım kavramı daha çok kişinin dijital dünyayı dengeli şekilde kullanması durumunu açıklamak için kullanılırken Dijital Korunma kavramı da online dünyada oluşabilecek siber zorbalıklar ve benzerleri ile mücadele etmeyi kapsar.

Dijital Zeka arasında yer alan kavramlardan diğeri de hackleme, sahtekarlık gibi saldırıları önlemek için güvenlik araçlarını kullanma yeteceğini anlatan "Dijital Güvenlik" kavramıdır.

Dijital Güvenlik kavramı kişinin aslında dijital dünyada kendini, bilgilerini ve cihazlarını koruma yeteneğine odaklanır.

"Dijital Duygusal Zeka" ve "Dijital İletişim" de DQ kavramının altını dolduran beceriler içinde yer alır.

Dijital Duygusal Zeka online ortamlarda iyi ilişkiler kurabilme yeteneğidir. Dijital İletişim de yine teknoloji ve ortamları kullanarak başka kişilerle iletişime geçebilme, bu kişilerle iş birliği yapabilme yeteceğini kapsar.

Son olarak "Dijital Okuryazarlık" ve "Dijital Haklar" da Dijital Zekanın altında yer alan alanlardır.

Dijital Okuryazarlık daha çok dijitalde içerik bulma, yaratma, paylaşma ve değerlendirme yeteceğini kapsarken, Dijital Haklar da özel hayatın gizliliği, fikri mülkiyet hakları gibi kişisel ve yasal hakları anlama ve savunabilme yetenğine odaklanır.

Tüm bu 8 alandaki yeteneklerin kişiye kazandırılması da Dijital Zekayı oluşturur.

Dijital Zeka için küçük yaşlarda eğitimler verilmekte ve bunu kökleştirerek daha kalıcı bir hale getirmeye çalışılmaktadır.

Popüler İçerikler

Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler