Teknolojinin Olmadığı Yerlerde Hâlâ Cankurtaran Görevi Gören Pusulalar Nasıl Çalışır?

Dünyanın neresinde olursanız olun, elinizde bir pusula varsa pusula Kuzey Kutbu'nu gösterecektir. GPS uydularından ve diğer yüksek teknolojili navigasyon araçlarından çok daha önce, pusula insanlara yön bulmaları için kolay ve ucuz bir imkan sağlıyordu. Peki, bir pusulanın bu şekilde çalışmasını sağlayan nedir? Öğrenmek için buyrun içeriğimize👇

Pusula aslında son derece basit bir cihazdır. Manyetik pusula, neredeyse sürtünmesiz bir dönme noktası üzerinde dengelenmiş küçük ve hafif bir mıknatıstan oluşur.

Bu mıknatısa genellikle pusula iğnesi denir. İğnenin bir ucu kuzey yönü için 'N' ile gösterilir veya renklendirilir. Tüm mıknatısların iki kutbu vardır: kuzey kutbu ve güney kutbu. Bir mıknatısın kuzey kutbu başka bir mıknatısın güney kutbunu çeker.

Dünya, diğer mıknatıslarla bu şekilde etkileşime girebilen bir mıknatıs olarak düşünülür.

Bu nedenle bir pusula mıknatısının kuzey ucu, dünyanın manyetik alanıyla hizalanacak şekilde çizilmiştir. Dünyayı bu şekilde düşünürseniz, mıknatısların 'zıt kutuplar birbirini çeker' kuralına göre pusula iğnesinin kuzey ucunun gömülü çubuk mıknatısın güney ucunu göstermesine neden olduğunu görürsünüz.

Bir pusulanın hafif bir mıknatısa ve sürtünmesiz bir yöne sahip olması gerekir. Çünkü dünyanın, manyetik alanında iğneyi döndürmeye yetecek kadar gücü yoktur.

onedio.com

Pusulanın mıknatısı merkezden biraz eğimlidir. Bu eğriliğe sapma denir ve çoğu iyi harita, farklı alanlarda sapmanın ne olduğunu gösterir.

Dünyanın manyetik alanı pusula kullanımını nasıl etkiler?

Pusula navigasyon için harika bir araç olsa da, her zaman tam olarak kuzeyi göstermez. Bunun nedeni, dünyanın manyetik Kuzey Kutbu'nun ile coğrafi Kuzey Kutbu'nun aynı olmamasıdır. Manyetik Kuzey Kutbu, gerçek kuzey Kutbu'nun yaklaşık 1,6 kilometre güneyinde yer alır. Manyetik Kuzey Kutbu sabit bir nokta değildir.

Yani dünyanın manyetik alanı değiştikçe, Manyetik Kuzey Kutbu hareket eder. Manyetik Kuzey Kutbu, bilim insanlarına göre geçen yüzyılda Sibirya'ya doğru bin kilometreden fazla kaymıştır.

Alandaki bu gibi bozulmalar, bir pusula iğnesinin hem coğrafi Kuzey Kutbu'ndan hem de manyetik Kuzey Kutbu'ndan uzaklaşmasına neden olabilir. Amerika'da yapılan bir jeoloji araştırmasına göre, çok yüksek enlemlerde pusula iğnesi güneyi bile gösterebilir. Pusula kullanıcıları, sapma tabloları veya yerel kalibrasyonlar kullanarak doğru yönü bulabilir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Mayın Nasıl Çalışır ve Tespit Edilir? Mayın Nasıl Patlar?
Son Nefesinize Kadar Anılarınızı Unutmamanıza Neden Olan Seçici Hafıza Nedir, Nasıl Çalışır?
Adet Kanını Emerek Kanın Vajinadan Dışarı Akmasını Engelleyen Tamponlar Nasıl Çalışıyor?

Popüler İçerikler

Acun Ilıcalı'dan Ses Getirecek Proje: Fenerbahçe, Rihanna ve ASAP Rocky ile İş Birliği Yapmaya Hazırlanıyor!
Yenidoğan Çetesi Skandalına Karışan Doktor ve Hemşirelerin İsimleri İfşa Oldu! İşte Skandala Karışan İsimler
Dudak Dudağa Öpüşmüşlerdi: Sıla Doğu ve Dilan Polat'a "Hayasızca Hareket" Suçundan Soruşturma Başlatıldı!