Teknolojinin Doğal Afet Üstünde Etkileri: İHA, Uydular, Isı Dedektörleri Depremde Ne İşe Yaradı?

6 Şubat 2023 Pazartesi sabahı saat 04:17'de merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 büyüklüğündeki deprem, ardından getirdiği 7.6 büyüklüğündeki diğer sarsıntıyla birlikte tüm Türkiye'yi sarstı. 10 ilde etkili olan depremin sonunda, büyük bazı ilçeler tamamen tuzla buz oldu. Enkaz altında kalan on binlerce vatandaş için çalışmalar afetin dokuzuncu gününde devam ederken, teknolojinin bu çalışmalardaki önemi yeniden vurgulandı. Teknoloji doğal afetin etkilerini nasıl değiştirebilir? Teknoloji olmasa daha kötüsü mü olacaktı? 

Gelin birlikte bakalım...

Kahramanmaraş Pazarcık'ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından, Elbistan'ın 7.6 ile sarsılması, çevre illeri ve Kahramanmaraş'ı adeta yıkıma sürükledi. Depremin verdiği hasar, katbekat artarak büyüdü.

Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da etkisini hissettirmeye devam eden depremin ardından dokuzuncu günde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Bu sırada kurtarma ekipleri, gönüllüler, enkaz altında kalanlar ve bölgedeki tüm vatandaşlar teknolojinin ne denli önemli olduğunu tekrar vurguladı.

Enkaz altındakileri tespit etmek için kullanılan tüm cihazlar, bölgedeki çalışmalar ve daha pek çok teknoloji afet anında bir canın daha kurtulmasına yardımcı olan nimetlerdi.

Teknoloji doğal afetin etkilerini nasıl değiştirebilir? Afet çalışmalarında kullanılabilecek teknolojiler...

Drone

Yaşanan pek çok olayı görüntüleyebilme kabiliyetinden dolayı dronelar, son derece popüler olmaya başladı. Türkiye ve Suriye'de etkisini sürdüren deprem tahribatının ne denli büyük olduğunu gösteren görüntüler, acil durum ekiplerine genel durum özeti konusunda bilgi sağladı. Yalnızca kuşbakışı görüntü değil, ağır hasarın tespiti konusunda da işe yaradı. Durumun daha da ileri boyuta taşınabilmesi için İspanya gibi ülkeler, Türkiye'ye insansız hava aracı göndereceği konusunda açıklama yapmıştı.

NASA Finder Aracı

9 metrelik molozların altından kalp atışı algılayabilen NASA teknolojisi, deprem gibi afetlerin ardından hayatta kalanları bulabilmek adına son derece önem teşkil ediyor. 2015 yılında FINDER (Afet ve Acil Durum Müdahalesi için Bireyleri Bulma) aracı, Nepal'in Chautara köyünde, 3 metrelik bir tuğla-çamur ve moloz yığını altında gömülü kalan dört kişiyi bulmada yardımcı olmuştu.

Araç enkaz altında nefes alma ve kalp atışı gibi küçük hareketlerin tespitini sağlıyor.

Uydu Haritalama

Yaşanan depremin ardından BM, acil durum haritalama uydu hizmetini etkin hale getirdi. Haritada depremin yol açtığı hasar, gerçek zamanlı bir şekilde gözler önüne serildi. Haritanın bir diğer amacı ise depremin etkisinin ne kadar geniş kapsamlı olduğunu görmek.

Uydu İnterneti (Starlink)

Twitter'ın CEO'su Elon Musk, Kahramanmaraş depremi sonrası yardım edeceğine dair açıklamalarda bulunmuştu. Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna'ya gönderdiği SpaceX Starlink internet hizmetini, Türkiye'ye göndermek için teklifte bulundu. Onay gelmesinin ardından uyduları göndermeye hazır olduğunu ifade etti. Starlink, yörüngedeki konumu dolayısıyla dünyanın en zor şartlarında dahi hızlı geniş bant aralığı sağlıyor. Bu sayede afet anında ya da sonrasında iletişimde kopukluk oluşmuyor.

Sosyal Medya

Belki de teknolojinin bize verdiği en büyük nimetlerden biri olan sosyal medya, kimi durumda her şeyi çıkmaza sürüklese de, doğru kullanımda ihtiyacı olan pek çok vatandaşa yardım sağlıyor. Sosyal medyada yapılan paylaşımlar sayesinde pek çok isim bulunduğu bölgeye yardım çağırarak, enkaz altından kurtarıldı. 

Açık bir iletişim aracı olan sosyal medya, dezenformasyon riskinin yanı sıra afet durumlarında zorda kalanlara yardım etmek ve birlik kurmak için en doğru araçlardan bir tanesi haline geliyor.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

Deprem.io Nedir ve Nasıl Kullanılır? Deprem.io Ne İşe Yarar?
İTÜ'den Büyük Çalışma: İnternetsiz Çalışan Enkaz Dinleme Uygulaması Nedir, Nasıl Kullanılır?
Bu Uygulamalar Hayat Kurtarabilir! Depremde İletişimi Kolaylaştıracak Mobil Uygulamalar

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti