Teknolojinin Doğadan İlham Alarak Geliştirdiği Biyomimetik Biliminden 24 Çarpıcı Örnek

Kuşlara özenip uçma hayalini nasıl kurup uçakları icat ettiysek doğaya olan bu hayranlığımız diğer icatlarımıza da her fırsatta yansımaya devam ediyor. Biyomimetik bilimi ile doğanın işleyişindeki sistem hayatımızı kolaylaştıracak teknolojiler için ipucu sunabiliyor. Burada bazılarını versek de biyomimetiğin binlerce örnekleri şu anda hayatımızı kolaylaştırıyor, gelecekte de biyomimetiğin öneminin azalmayacağı tartışılmaz.

Kaynaklar: 1 2 3 4 5 6 7 8

1. Helikopter ve Yusufçuk

Bir yusufçuğu ilk gördüğümüzde helikoptere ne kadar da benzediğini fark etmemek pek olası değil. Biz ona yerel dilde helikopter böceği desek de o helikopterlerden önce de vardı. Uçuş stili ve denge sistemiyle helikopter firmaları yusufçuğu tasarımlarına adapte etmişlerdir.

2. Hızlı Tren ve Balıkçıl Kuşlar

Japonya'nın hızlı trenlerini tasarlayan Eiji Nakatsu adlı mühendis, trenin daha hızlı gidebilmesi için balıkçıl kuşlardaki yöntemi fark eder ve bunu hızlı trene uygular. Gökyüzünden diklemesine suya çok hızlı dalabilen bu kuşların gagalarının hızı artırdığı tespit edilmiş. Eiji Nakatsu'nun aynı zamanda bir kuş bilimleri uzmanı olduğu bilinir.

3. Concorde ve Yunus

Ses hızını aşmayı başarabilen İngiltere-Fransa ortak yapımı Concorde uçaklar ilk uçuş denemesini 1969'da yapmıştı. Tasarımında yunusların burun kısmı etkili olmuş, bunun nedeniyse havanın bu sayede dış yüzeyde yaptığı sürtünmeyi azaltmasıymış. Kuyruk yüzgeci suyun yüzeyinde motor görevi gören yunusların bu özelliğinden de esinlenen mühendisler Concorde'un motorlarını arkaya yerleştirmişler. Bu uçakların 2003 yılında üretimi durmuştu.

4. Velcro Bandı ve Dulavrat Otu

Bir gün İsviçreli mühendis Georges de Mestral'ın kıyafetlerine bu bitkiler takılır. Mestral, kıyafetlerini bu bitkiden ayırmanın hiç de kolay olmadığını görünce hemen aklına bir fikir gelir ve bunu giyim endüstrisinde kullanmaya karar verir. Aynı kenetlenme sistemini oluşturur ve Velcro bantları şimdi astronot kıyafetlerinde de kullanılır hale gelir.

5. Robot Teknolojisi ve Böcekler

Günümüzde hızla gelişen robot teknolojisi daha çok böceklerin sistemlerini inceleyip elektronik sisteme uyarlama uğraşındadır. Artık bir karınca ve sinek büyüklüğünde robotlar yapılabilmektedir. Sinekler gibi uçabilen, karıncalar gibi istenilen her yere girebilen, örümcekler gibi tavanda yürüyebilen robotlar şu an yapılabiliyor ve gelişmiş ülkelerin önemli endüstri kuruluşları da bu çalışmalara büyük önem veriyor.

6. Sonar ve Yunus

Saniyede 200 bin titreşimli ses dalgaları yayabilen yunuslar bu özellikleri sayesinde rotalarındaki cisimlerin hızlarını, büyüklüklerini, şeklini bilebilirler. Sonar sistemi de aynı prensibe dayanarak icat edilmiştir.

7. Aerospace Uçağı ve Kedi Balığı

Sesten hızlı uçabilen Mc Donald Douglas'ın ‘Orient Express' modeli, kedi balığının hidrodinamiğe elverişli şeklini esas alarak uçarken karşılaştığı hava direncini en az seviyeye çekmeyi başarmıştır.

8. Gemi Pruvası ve Yunus

Yunusların burun çıkıntısını örnek alan tasarımcılar yunusların bu sayede suyu daha iyi yardıklarını tespit etmişler ve gemilere de bu yöntem uygulanmıştır. Bu aynı zamanda önemli miktarda enerji tasarrufu da sağlıyor.

9. Radar ve Yarasa

Zayıf bir görme kapasitesine sahip yarasaların yaydığı titreşimler engellere çarpıp geri döner ve bu yöntemle hareket tarzlarını belirlerler. Radarın çalışma şekli de aynı sisteme dayanır.

10. Uçak Kanatları ve Yusufçuk

İlk uçaklar yapılırken mühendisler havadaki akımların neden olduğu titreşimlerin uçağa zarar vermemesi için uçak kanatlarının uçlarını ağırlaştırmışlardı. Yusufçuğun kanatlarındaki hücreler de yoğunlaşarak aynı sistemi görüyor.

11. Denizaltılar ve Nautilus

Nautilus isimli deniz canlısı suya dalmak istediğinde vücudunda bulunan içi boş odacıkları su ile doldurur. Yüzeye çıkmak istediğinde ise, ürettiği özel bir gazı bu dalış hücrelerine pompalar ve suyun boşalmasını sağlar. Denizaltılarda da Nautilus'taki gibi dalış odaları yapılmakta, içeri alınan suyun boşaltılmasında ise su motorlarından faydalanılmaktadır.

12. Münih Olimpiyat Stadı ve Yusufçuğun Kanatları

Yusufçuk yine başrolde. Milimetrenin 3000'de 1'i kalınlığındaki kanatları bu kadar ince olmasına rağmen dayanıklılığıyla dikkat çeker. Dayanaklı olma sebebiyse kanatlarının bine yakın bölmelerden oluşması. Bu bölmeler sayesinde uçarken yırtılmalar yaşanmamaktadır. Münih Olimpiyat stadının çatısı da aynı yöntemle inşa edilmiştir.

13. Teleskoplar ve Arı Peteği

Teleskoplar, gök cisimlerinden gelen ışıkları daha iyi çekebilmek için altıgen şeklindeki aynaları kullanırlar. Bu şekil geniş bir görüş alanı, yüksek kalite ve genel yapının kuvvetli olmasını sağlıyor. Tıpkı peteklerinde olduğu gibi arıların da gözleri altıgenlerden oluşuyor ve incelemelerde arılar ve peteklerinden yararlanılmıştır. 2024'te Şili'deki Atacama Çölü'ne inşa edilecek dünyanın en büyük teleskobu da aynı yöntemle yapılacak.

14. Yüzme Paletleri ve Balinalar

Balinalar çifte bölmeli ve geniş bir kuyruğa sahiptir. İki ayağı birleştiren paletler ise yüzücünün suyun içinde bir balina gibi aşağıdan yukarı kıvrılarak yüzmesini sağlar. Bu, hızlı dalış için ideal stildir.

15. Kar Ayakkabısı ve Tavşan Ayağı

Karda daha rahat yürüyebilmemizi sağlayan kar ayakkabılarının tasarımında tavşan ayaklarından esinlenilmiştir. Tavşanların arka ayaklarının geniş, uzun ve yayvan olması kardaki hareket kabiliyetlerini arttırıyor, aynı sistemin kullanıldığı kar ayakkabılarıyla da insanlar karda daha rahat hareket edebiliyor.

16. Lotus Bitkisi ve Dış Cephe Kaplama Malzemesi

Bonn Üniversitesi'nden Dr. Wilhelm Barthlott, mikroskop altında yaptığı incelemelerde, en az temizlik gerektiren yaprakların en pürüzlü yüzeylere sahip olduğunu fark etmiştir. Dr. Barthlott, bunların en temizi olan Lotus bitkisi üzerinde, bir çivi yatağı gibi minik noktalar olduğunu buldu. Bir toz ya da kir zerresi yaprak üzerine düştüğünde, belli belirsiz biçimde bu noktalar üzerinde iki yana sallanır. Bir damla su, bu minik noktalar üzerinde yuvarlanınca zayıf şekilde tutunmuş olan kiri alıp götürür. Bitki, kendi kendini temizleyen bir yaprağa sahiptir. Bitkinin bu özelliği araştırmacılara ilham kaynağı olmuş ve LOTUSAN adında, 5 yıl kendisini temiz tutacağı garantisi verilen dış cephe malzemesi üretilmiştir.

17. Güneş Panelleri ve Ayçiçeği

MIT’den üç öğrenci güneş enerjisinden faydalanmak için kurulan güneş panelleriyle ilgili bir araştırma yapmışlar. Amaç bu panellerle daha çok enerji elde edebilmektir. Bunun için doğadan seçilebilecek en güzel materyali, Ayçiçeği'ni (Günebakan) seçerler. Bütün gün Güneş'i en iyi alabileceği açıyla duran bu bitki gibi güneş enerjisi panellerinde de benzer bir yapı oluşturmak amacıyla incelemelerini sürdürmüşlerdir. Bunu bir çiçek yaparken yönlendirilebilen bir güneş paneli neden yapamasın fikriyle bu panellere Güneşi algılayabilecek parçacıklar yerleştirilmiştir. Bu mekanizmanın yaptığı tek şey güneşli ve gölgeli kısımlar arasındaki sıcaklık farkını anlayarak yön belirlemesidir. Bu parçalar hiçbir elektriksel güce veya kaynağa ihtiyaç duymamaktadırlar. Tamamen pasif olan bu sistem sayesinde elde edilen enerji miktarı artmıştır.

18. Jet Uçakları ve Mürekkep Balığı

Bir jet motoru bir ucundan havayı emerken diğer ucundan büyük bir hızla dışarı bırakır. Motorlarının egzozlarından yüksek hızla çıkan hava özel kanallar aracılığyla yere doğru püskürtülür. Bu sistemle Hamier uçaklar dikey iniş-kalkış yapabilirler. Mürekkep balığında cep benzeri iki açıklık bulunur. Bu açıklıklardan alınan su, kuvvetli kaslardan oluşan esnek bir torbaya alınır. Torbada arkaya doğru açılan kanaldan kasların kasılmasıyla kesedeki su büyük hızla kanladan atılır ve düşmanlardan kaçabilmek için 32 km'ye varan hızlara ulaşabilir.

19. Tekne Yüzeyleri ve Köpekbalığı Derisi

Almanya Bremen’deki Uygulamalı Bilimler Üniversitesi araştırmacıları gemi yüzeylerine yapışan su yosunları, midyeler gibi unsurların paslanmayı hızlandırdığı ve suyun geri itme kuvvetini artırmasından dolayı köpekbalıklarının deri yüzeyini örnek almışlardır. Köpekbalığı derisine söz konusu maddelerin yapışmadığı görülmüştür. Çünkü derideki sert pullar birbiri üzerinden yalıtım yaparak altındaki elastiki deriyle birlikte bu sistemi destekliyordu. Bilim insanları köpek balıklarının bu özelliğini silikondan bir deri ile tasarlayınca gemi endüstrisindeki önemli bir sorun da çözülmüş.

20. Mercedes'in Oto Kontrol Sistemi ve Tavuklar

Mercedes, tavukların oto kontrol sisteminden yararlanmıştır. Tavukların başlarının düzenli bir şekilde ritmik hareket etmesinden ilham alan Mercedes, çok konuşulan bir reklam filmiyle de bu özelliğini tanıtmıştı.

21. Tasarımda da doğadan örnek almaya sıkça başvurulabiliyor. Mercedes'in balıktan esinlendiği bir otomobil tasarımı.

22. Corvette'in köpekbalığından esinlenerek tasarladığı otomobil.

23. Robotlar ve İnsan

Geçtiğimiz günlerde Google tarafından satın alınan Boston Dynamics'in insansı robotunun laboratuvar dışındakini testini izlemiştik. Robot teknolojisi her yönüyle insansı özelliklere daha da yakın olma uğraşına devam ediyor.

24. Uçaklar ve Kuşlar

Sonbahar da geliyorken gökyüzünde daha sık göreceğimiz bir manzara. Kuşların V şeklinde uçma nedenleri enerji tasarrufunu sağladığı içindir ve bu uçak tasarımlarına da ilham olmuştur.

Bu durum 2 Dakikada Bilim programında detaylı bir şekilde açıklanıyor.

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
YORUMLAR
13.09.2015

Sübhanallah diyenler gelmeden yorumlarda yer kapın . Çünkü bunlar hep EVRİM

13.09.2015

ahahah ya ilk insandan beri uçmayı hayal ederiz bırak kanadı tüy bile çıkartamadık

13.09.2015

maddelerin bazilari dogru ama bazilarida cok zorlama ve sallama. en basitinden yasadaki radar degil. sonar. sesle algilar. radarin gecmisi daha farkli. ilk radyo antenlriyle calismalar yaparken yakindan ucak gectiginde sinyalde sicramalar tespit ediliyor. tamamen rastlanti sonucu bulunan bir sey. bu sicralamarli gorunce radyo sinyalleriyle ucaklari tespit edebilcekleirni farkedip uzerine gidiyorlar.

13.09.2015

dogada hic parabolik radar antenine benzer bir yapi gordunmu. dedigim gibi bazi maddeler dogru ama bazilari ya cok zorlama yada tamamen alakasiz. ornegin 1 ve 10. igor sikorsky nin ilk gelekopter tasarima bakarsaniz, helikopterin ucmasini mumkun kilan yeniligin kuyruk rotoru oldugunu gorursunuz ki bir helikopterle yusufcugun uzun kuyruk disinda hic bir benzerligi yok ama bu helikopterde kuyruk rotoru icin eklenmis bir uzanti. keza kuyruk rotosuz cift pervaneli rus helikopterleride var. 10 icinde aerodinamigin ilk zamalardan beri bilinen ilk kurali on tarafin agir olmasidir. keza kanat tasarimlarindada on taraf kalin oldugu icin ucak ucabilir. bu havacilikda ucaklardan once planor zamanindan beri bilinen bir sey. hatta ucabimesi icin hazerfen celebi bile bu kurali kullanmak zorunda. yok galatadan yere cakilan deli olarak tarihe gecmisti.

15.09.2015

Teknoloci doğadan ilham değil, Teknoloji doğadan ibret alıyor.

TÜM YORUMLARI OKU (47)