Teknoloji Suçluların Kabusu Oluyor: Kimlik Tanımlamada Kullanılabilecek Kulak İzi Taraması!

Gelişen teknoloji her geçen gün bizleri şaşırtıyor. Şimdi de kulakların, parmak izi yerine kullanabileceğini öğreniyoruz. Detayları sizler için Daily Mail'den derledik.

İnsanların kimliğini belirleme konusunda kulakların da en az parmak izi kadar iyi olduğunu biliyor muydunuz?

Hatta bilim insanlarının söylediğine göre suçluların yakalanmasında ve kişilerin cep telefonlarının kilidini açmakta kullanılabiliyor. 

Hayatımız boyunca organlarımız büyümesine rağmen, uzmanların araştırmalarına göre kulaklarımız sahip olduğu emsalsiz özellikler sayesinde oldukça yararlı belirleyiciler oluyorlar.

Southampton Üniversitesi profesörü ve "The Effect of Time on Ear Biometrics" kitabının yazarı Mark Nixon, bir insanın kulaklarını kullanarak kimliğini belirlemenin, yüz tanıma teknolojisine olacak birçok katkısını açıkladı.

'Kulakların istikrarlı ve zengin bir yapısı var. Yüz ifadesindeki değişimlerden etkilenmiyorlar ve başın yanlarında ortaya sağlam bir şekilde yerleşik haldeler. Kulaklar genellikle iris, retina ve parmak izi ile karşılaştırılır. Ayrıca belli bir mesafeden de kolaylıkla görülebilir.'

Parmak izleri zorlu ve tekrarlanan işler sırasında silinebilir veya nasıl tutabilir. Bu nedenle de kimlik belirleme konusunda kulaklar daha güvenilir olabilir.

Fakat kulakları kapatan saçlar ve farklı açılardan oluşan farklı kimlikler gibi bazı sınırlamalar vardır. Bu nedenle de kulak izleri, insanların kimliğini belirleme konusunda tamamen parmak izinin yerine geçemese de, suçları ortaya çıkarma konusunda değerli bir gelişme olabilir.

Bu sırada araştırmacıların, insanların kulak, avuç içi ve diğer vücut kısımlarının benzersiz şeklini tanıyabilecek bir alıcı geliştirdikleri açıklanmıştı.

Bodyprint olarak adlandırılan bu teknoloji, parmak izi okuyucu ve kızılötesi kamara gibi uzman donanım ihtiyacını ortadan kaldırarak standart dokunmatik ekran özelliğini biyometrik tarayıcıya dönüştürüyor.

Bodyprint teknolojisi Christian Holz, Senaka Buthpitiya ve Marius Knaust tarafından icat edildi. Algoritmanın detayları ise Bodyprint: Biometric User Identification on Mobile Devices Using the Capacitive Touchscreen to Scan Body Parts adlı makalede bulunuyor.

Popüler İçerikler

Tugay Kerimoğlu’ndan Galatasaray Taraftarını Yıkan İddia: “Muslera Galatasaray’dan Ayrılabilir”
Celal Şengör ve İlber Ortaylı'dan Bakan Yusuf Tekin'e Sert Sözler: "Anlatamıyoruz Bu Herife"
Milyonlarca Çalışan İçin Pazarlık Masasına Gelecek Asgari Ücrette "İlk Rakam 24 Bin 58 TL Olacak" İddiası