Teknoloji Devleri Tepkili: Trump'ın 'Göçmen Politikasına' Facebook, Tesla, Google ve Twitter'dan Ağır Eleştiri

ABD Başkanı Trump geçtiğimiz günlerde daha önce görülmemiş bir yasağa imza attı ve ülkeye 7 adet Müslüman ülkeden gelen göçmenlerin girişini yasakladı. Yasak hızlıca devreye sokuldu ve birçok vatandaş hafta sonu ABD'ye gitmek isterken havalimanlarında mağduriyet yaşadı. ABD sınırları içinde bulunan yabancı uyruklu vatandaşların durumu ise mahkeme kararı ile askıya alındı.  

Gelişmelerin gergin bir şekilde sürmeye devam ettiği hafta sonunda ise Google, Apple, Facebook, ve Airbnb gibi büyük firmaların CEO'ları Trump yönetiminin bu yasağını sert dille eleştirdi ve çok uluslu veya farklı dinlere mensup çalışanlarına gereken yasal, hatta maddi desteği sunacaklarını belirtti. 

Trump yönetiminin bu kararnamesi tepki çekmeye devam ediyor. Çok uluslu çalışanları ve yöneticileri ile ünlü ABD teknoloji sektörü de bu durumdan etkileneceğe benziyor.

Trump'ın tepki çeken kararı mahkeme tarafından askıya alınmıştı. Detaylar için 👇

Trump'ın Tepki Çeken Mülteci Kararnamesine Yargı Freni... Peki Şimdi Ne Olacak?

Facebook CEO'u Mark Zuckerberg konuyla ilgili tepkisini gösteren ilk yöneticilerden biri oldu.

Facebook üzerinden geçtiğimiz Cuma günü bir paylaşım yapan Zuckerberg 'Birçoğunuz gibi ben de Başkan Trump'ın imzaladığı son talimatnameler ile ilgili endişeliyim,' dedi ve Trump'ın ABD'ye genç yaşta kariyer için getirilmiş göçmenleri koruyacağı konusundaki üstü kapalı sözü ile ilgili iyimser olduğunu ekledi.

Google CEO'su Sundar Pichai bu kararnameyi eleştirdi ve karardan etkilenen çalışanlarına bir an önce ABD'ye dönme çağrısı yaptı.

Economictimes'in haberine göre şirket geneline gönderdiği bir e-postada Pichai; 'Bu kanunun ve Google'cılara ve onların ailelerine etki edebilecek, veya ABD'ye harika yetenekler getirmeyi engelleyecek herhangi diğer kanun önergelerinin sonuçları konusunda üzgünüz. Bu kararnamenin çalışma arkadaşlarımız bazındaki bedelini görmek acı verici,' dedi.

San Francisco Havalimanı'nda yeni kararnameye karşıt protestoya katılan Google eş-kurucusu Sergey Brin, "Bir mülteci olduğum için buradayım" dedi.

Microsoft yöneticisi Brad Smith etkilenen bütün çalışanlara yasal destek sunacaklarını bir şirket e-postası ile duyurdu.

'Biz göçmenlik kanunlarının, insanların ifade ve dini özgürlüklerini kısıtlamadan halkı koruyabileceğini ve koruması gerektiğine inanıyoruz.'

Hindistan doğumlu CEO Satya Nadella ise e-postanın giriş paragrafında 'göçün şirketimize, ülkeye, ve dünyaya getirdiği pozitif etkileri gördük' dedi.

Apple CEO Tim Cook: "Desteklediğimiz bir politika değil."

Tim Cook da çalışanlarına Cumartesi günü bir e-posta göndererek görüşlerini dile getirdi ve o da gerektiği anda etkilenen bütün Apple çalışanlarına yasal destek sunacaklarını ekledi.

'Aranızdan çoğunun dün gelen ve Müslüman ağırlıklı 7 ülkeden göçmenliği kısıtlayan başkanlık kararnamesiyle ilgili derin endişelerinin olduğunu duydum. Endişenizi paylaşıyorum. Bu bizim desteklediğimiz bir politika değil.' 

Uber CEO'su Travis Kalanick, evine dönemeyen bütün şoförlerine tazminat ödeyeceklerini açıkladı.

Trump'ın ticari danışma kurulu üyesi olduğu için Kalanick bu günlerde eleştiri oklarına maruz kalmıştı fakat şirket genelinde gönderdiği bir e-postada şunları dile getirdi; 

'Her hükümetin kendi göç kontrolü vardır, insanların dünyanın her yerinden gelip Amerika'yı kendi evi haline getirmeleri ABD'nin kurulduğu günden bu yana politikası olmuştur,' dedi ve konuyu Trump'la katılacağı toplantıda dile getireceği sözünü verdi. 

Fakat geçtiğimiz hafta taksi şoförleri grev yaparken kendi şoförlerini çalıştıran Uber kullanıcıların tepki toplamış ve uygulamanın telefonlardan silinmesi için Twitter üzerinde bir etiket açılmıştı.

Öte yandan benzer taşıma şirketi Lyft, göç yasağına geçici bir baskı kurmayı başaran ACLU (Amerikan Sivil Hakları Birliği) isimli kar amacı gütmeyen kuruluşa 1 milyon dolar bağışladı.

'Biliyoruz ki bizim topluluğumuzun bireylerin, ailelerinin ve arkadaşlarının çoğunu etkiliyor. Yanınızdayız.... Sizlerin de birbirinize destek olmanızı, birlikte, bir aile olmanın gücünü kanıtlamaya devam etmenizi rica ediyoruz. 

Bu icraatların karşısında taviz vermeden duruyoruz ve ekibimizin değerlerini tehdit eden konular karşısında sessiz kalmayacağız,' dedi kurucular John Zimmer ve Logan Green.

Netflix CEO'su Reed Hastings: "O kadar Amerikan karşıtı ki, hepimizi üzüyor"

Görüşlerini bir Facebook gönderisi ile paylaşan Hastings; 'Trump'ın hareketleri tüm dünyadaki Netflix çalışanlarına zarar veriyor ve o Amerikan karşıtı ki, hepimizi üzüyor.'

'Daha kötüsü bu hareketler Amerika'yı daha güvenli yapmak yerine daha az güvenli bir hale getirecek (nefret ve müttefiklerin kaybedilmesi dolayısıyla). Çok üzücü bir hafta ve şu anda Amerika'da kariyer hedefi bulunan 600.000 yaşamın tehdit altında olmasıyla daha da olmaya devam edecek. Amerikan özgürlük ve fırsat değerlerini korumak için kol kola verme zamanı.' ifadelerini kullandı

Airbnb ise etkilenen mültecilere ücretsiz kalacak yer vereceğini açıkladı ve CEO Brian Chesky "Etkilenenlere destek olmalıyız," dedi.

Düşüncelerini şahsi Twitter hesabı üzerinden dile getiren Brian Chesky; 'ABD'ye girmesine izin verilmeyen herkese ücretsiz barınma' sağlayacaklarını söyledi.

'Açık kapılar ABD'yi bir araya getiriyor. Kapıları kapatmak ABD'yi daha da bölecek. İnsanları birbirine bağlayacak yollar bulmalıyız, ayıracak yollar değil.'

Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk"'Ülkenin karşılaştığı zor durumlara değinmenin en doğru yolu bu değil" dedi.

Trump'ın ekonomik danışma ekibinin bir parçası olan Musk daha diplomatik konuşmayı seçti ve 'etkilenen kişilerin herhangi bir yanlış yapmadıklarını ve reddedilmeyi hak etmediklerini' söyledi.

Twitter CEO'su Jack Dorsey kararnamenin insani ve ekonomik boyuttaki etkisinin 'ciddi ve üzücü' olduğunu söyledi.

Şirketin resmi Twitter hesabından bir temsilci tarafından atılan tweet'te şunlar yazıyordu:

'Twitter bütün dinlere mensup göçmenler tarafından inşa edilmiştir. Onlar için dik duruyoruz ve onları destekliyoruz, daima.'

CEO Dorsey ise ülkedeki Suriyeli göçmenlerin %11'inin iş sahibi kişiler olduğu istatistiğini paylaştı.

Y Combinator yöneticisi Sam Altman ise teknoloji sektörünün liderlerini Trump yönetimine karşı durmaya çağırdı.

'Bu yönetim, ilk değişiklikten özellikle etkilendiklerini ve diğer göçmen karşıtı eylemlerle ilgilenmek istediklerini zaten göstermiştir' diye yazdı blog yazısında. 'Dolayısıyla itiraz etmek zorundayız ya da hareketsiz kalmamız idarenin haklarımızı elimizden almaya devam edebileceğine dair bir mesaj gönderir.'

CEO Jeff Bezos konu ile ilgili herhangi bir açıklama yapmamış olsa da şirketin insan kaynakları müdürü etkilenen çalışanlara yasal destek sunulacağını açıkladı.

'Kurulduğu günden bu yana, Amazon eşit haklara, tolerans ve çeşitliliğe kendini adamış durumdadır ve her zaman böyle kalacaktır.' sözleri çalışanlara gönderilen mesaja eklenmişti.

Dropbox CEO'su Drew Hosuton yasağı 'Amerikan karşıtı' olarak değerlendirdi.

core0.staticworld.net

Attığı tweet'te 'Dünyanın en korunmasızlarını etkileyen başkanlık kararnameleri Amerikan karşıtıdır. Dropbox bütün ülkelerden bütün dinlerden gelen insalara kucak açar.' dedi.

Risk sermayedarı Chris Sacca ve Nest kurucusu Tony Fadell da tepkilerini ACLU'ya bağış desteği yaparak gösterdi.

Salesforce CEO'su Marc Benioff da Twitter üzerinden "Kalplerimizi kapattığımzıda ve insanları sevmeyi bıraktığımızda gerçekte kim olduğumuzu unuturuz," dedi.

Paypal firmasının milyarder yatırımcısı ve Trump'ın yakın danışmanlarından biri Peter Thiel ise yasağın din ile ilgili olduğunu inkar etti.

Thiel'in sözcüsü Forbes'e yaptığı açıklamada 'Peter dini bir ölceği savunmuyor ve yönetim böyle bir durumu empoze etmedi,' dedi.

Thiel 1970'li yıllarda ADB'ye Almanya'dan göçmen olarak gelmişti ve Trump ve teknoloji devleri arasında birçok görüşmeye ön ayak oldu.

Popüler İçerikler

Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
YORUMLAR

Şirketler ve CEO'lar tabiki de karşı çıkarlar bu duruma. Çünkü kapitalizm din,dil ayrımcılığı yapmaz. Tek istenilen daha fazla satış ve daha fazla kardır. Kapitalistler mallarını herkese satmak ister. Bu yüzden tabiki de insancılık ayağına yatacaklardır. "HEY MÜSLÜMANLAR BİZ SİZLERİN YANINIZDAYIZ BİZİM MALLARIMIZI ALIN" diyeceklerdir. Kapitalizmin tek ayrımcılık yaptığı nokta paradır. Kısacası yukarıdaki patronlardan 3-4 tanesi hariç hepsi "Şiddetle Kınıyoruz" cu kafasındadır.

30.01.2017

Kardeş yukarıda ki bir kaç tanesi harici hangi kuruluş üretim yapıyor. Hepsi sanal hizmeti sunuyor. Şu an google browser da yazmakta olduğun yorum gibi. Bu arada hangi mal bu çağda reklam ile böyle bir duruş ile mal ve hizmet satın alıyor. Kalitesine bakılıyor, hizmetine bakılıyor. Çünkü kaynaklar çok fazla artık. Kapitalizm dediğiniz şey bu değildir. Üretmek ve satmak insani bir hizmettir.

30.01.2017

cok merak ediyorum böyle bir durum türkiyede olsa bizim büyük sirketler malum kisinin arkasinda mi olurlardi yoksa tepki mi gösterirlerdi?...

31.01.2017

Tüm dünya sana karşı birleştiyse demek ki doğru yoldasın Trump Reis. Yıllardır bu milleti Kuzey Dakotalı, Güney Dakotalı diye bölmeye çalışan Centrel Parkçılar Kanal New York Projesi ile Washington`a yapılacak 3. havalimanını çekemedikleri için çatlıyorlar.

TÜM YORUMLARI OKU (15)