Teknoloji Devi Microsoft’un Japonya Merkezinde Yapılan Deneyden Çıkan Sonuç: Haftada 3 Gün İzin Kullanılmalı!

Çok çalışmak mı az çalışmak mı? Biz düşüneduralım, bu sorunun hepimize ders olacak yanıtı bulundu bile.

Bu deneyi araştırırken şu çalışmadan, burada yer alan makaleden ve şu kapsamlı yazıdan faydalandık.

Haftanın beş günü çalışmak bir yana, çoğu çalışan altı gün çalışıyor, sadece bir gün izne sahip.

Bu her ülkede aynı değil, bazı ülkelerde kişilerin çalışma saatleri yerine yaptıkları işe yoğunlaşılıyor fakat genel eğilim ne kadar çok çalışma o kadar yüksek verim olarak benimsenmiş durumda. İşverenler altı gün çalışan kişinin yedinci gün çalışmasını da istiyor muhtemelen ama burada kanunlar devreye giriyor.

Yani iş dünyasının geneline baktığımızda durum hiç de iç açıcı değil. Hal böyleyken teknoloji devi Microsoft'un yaptığı deneyden bahsetmek kaçınılmaz oldu.

Şöyle düşünelim, dünyanın bir teknoloji madeni olsaydı onun başındaki şirket Microsoft olurdu. Yaşayan her bireyi etkileyen bir şirketten, her milletten yüzlerce çalışandan bahsediyorsak şirketin çalışanlarının verimi ve mutluluğuna dair yaptığı çalışmanın önemi de ortaya çıkıyor.

Microsoft Tokyo'daki çalışanlarına nasıl bir etki yaratacağını ölçmek için haftada 2 gün yerine 3 gün izin verdi.

Buna da Çalışma Reformu Projesi adını verdiler. Proje şöyle işliyor, bir ay boyunca kişiler hafta sonu izin kullanırken bir de Cuma günlerinde izinli oluyorlar ve bu izin gününde ofis dışında kişilere herhangi bir görev de verilmiyor.

Çalışmanın amacı, bu deney sonucunda verim artışına ek olarak maliyetlerdeki değişimleri de gözlemek.

O halde sondan gidelim, şirketin Japonya ofisinde neler değişiyor: Bu ayın sonunda izin kullananların oranı %25 azalıyor, kişiler hafta sonları için verilen ek izin gününde tüm işlerini halleniyor ve ailelerine, hobilerine vakit ayırıyorlar.

Çalışanların ofiste olmadığı süreler arttıkça kullanılan elektrik ve kağıt da bir anda düşüşe geçiyor.

Çalışanların verimliliği bir yana, gider kalemleri birer birer azalıyor. Peki verimlilik ne alemde, bir gün daha fazla izinli olan çalışanların şirketlerine bağlılıkları, çalışma şevkleri değişiyor mu? Yanıt tahmin ettiğiniz gibi. Bir ay boyunca yapılan satışlar %40 artıyor. 

Çalışmanın bir aylık sonuçları bunlar, birkaç ay yahut bir yıllık süreçte ne olacağını kestirmek zor. Bu haliyle çalışanların hemen hepsi 3 gün izinli oldukları yeni düzenden memnun olduklarını söylüyorlar.

Daha az çalışsa da kişilerin verimliliği zamlarla, hediyelerle artmayacak ölçüde yükseliyor, çok ilginç. Değil mi?

Aslında değil. Günde 10-12 saat çalıştırılan, birkaç kişinin yaptığı işi tek kişiye yaptırmaya çalışılan bir çalışma düzeninde bizlere garip geliyor olabilir ama çalışanına kıymet veren şirketlerin yapması gereken tam da bu.

Peki asıl soru, sizce sonuçlar böyleyken bizde bu uygulama hayata geçer mi?

Popüler İçerikler

TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
Polisten Pedofili Operasyonu: Fotoğraf ve Video Yayınlayan 156 Kişi Gözaltına Alındı
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
YORUMLAR
04.11.2019

Ne için para kazaniyoruz? Sabah sekiz aksam sekiz 12 saatimiz işte geciyor. Yol 1 saat, yemekti cart curttu 1 saat. Oldu aksam 10-11. Eee sonra ne yapacaz. Hangi sosyal hayati yasayacaz. Sosyal bir hayata zaman mi kalacak? İster asgari ucret al,ister maasin 10bin olsun. Bu parayi nasil harcayacaz? İsti,yemekti,yoldu,uykuydu derken bana 24 saat icinden geriye 1 saat kalıyor. O da kalirsa tabii. Eee peki biz bu hayati ne icin yaşıyoruz. Bizimkisi takvimleri devirmek. Olmayan bir hayat icin...

04.11.2019

Para ticarette maaşla hiç bir şey olmaz

05.11.2019

Haberle alakali degil REKLAMLA alakali Telefonda asagi dogru kaydiriken reklamin sabit kalip okuma alanini isgal etmesi ve gitmemesi faşistliktir! ONEDİO ekibi kusura bakmada bokunu çıkartmanın alemi yok bırak insan gibi içeriği okuyalım.

05.11.2019

Telefon için; Opera kullan, reklam engelleyiciyi aç, Pc için Opera ya da chrome adguard eklentisi kullan. Ancak böyle temiz bir sayfa okuyabiliyorsuz.

insanlarımız yeterince dinlenemiyor başka şeylere vakit ayıramıyor bu sebeple mutluluk endeksi aşırı düşük amk, hobilerimizle ne zman arkadaş ve ailelerimizle ne zman vakit gçireceğiz bunun yanında ev işleri falan derken ebenin hörekesi diyoruz

TÜM YORUMLARI OKU (34)