Tekirdağ'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Tekirdağ'da Ne Yenir?

Marmara Bölgesi'nin Trakya yakasında bulunan Tekirdağ, bölgenin en gelişmiş şehirlerinden biridir. Güneyde Marmara Denizi ve Çanakkale, doğuda İstanbul, batıda Edirne, kuzeyde Kırıklareli, kuzeydoğuda ise Karadeniz ile çevrilidir. 2014 seçimleri öncesinde Marmara Ereğlisi, Çorlu, Şarköy, Çerkezköy, Saray, Hayrabolu, Muratlı ilçelerinden oluşmaktaydı. Seçim sonrası ise Ergene, Kapaklı, Süleymanpaşa ilçe olarak eklendi. Marmara Bölgesi'nin gözde şehirlerinden olan Tekirdağ doğal ve tarihi güzellikleri ile yaz- kış ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Peki Tekirdağ'da gezilmesi gereken yerler nerelerdir? Tekirdağda ne yenir? İşte Tekirdağ rehberiniz...

Konumu itibari ile Tekirdağ, birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış ve önemini hiçbir zaman yitirmemiştir. Bu şehirde insan yerleşimi ile ilgili en eski kalıntılar Karansılı köyü çevresindeki Kuştepe, Yatak ve Malkara ilçesine ait Balıtepe'de yapılan kazı çalışmaları sonucunda bulunmuştur. Bu kalıntılar Paleolitik Çağ'dan Antik Çağ'a kadar uzanmaktadır. Saray ilçesindeki Güngörmez ve Güneş kaya vadilerinde yer alan mağaralarda Eski Taş Devri'ne ait kalıtılar bulunmaktadır. Doğu Roma Dönemi ve Osmanlı Dönemi'ne tanıklık eden bu şehrin gezilmesi gereken yerlerini ve mutfağını sizler için derledik...

TEKİRDAĞ'DA GEZİLECEK YERLER NERELERDİR?

Tekirdağ; sahilleri, doğal ve tarihi güzellikleri ile yaz- kış ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Tekirdağ'a gidildiğinde görülmesi gereken yerler ise şunlardır:

  • Namık Kemal Evi: Türk edebiyatının değerli bir ismi olan Namık Kemal, bu evin yakınlarında doğmuştur. Namık Kemal Derneği tarafından 1992 yılında temeli atılan bu ev, Namık Kemal'e adanmıştır. Evin içerisinde etnografik eserler ve şaire ait eserler sergilenmektedir.

  • Rakoczi Müzesi: Macar prensi II. French Rakoczi müzenin bulunduğu yerde 15 yıla yakın bir süre yaşamıştır. Macar hükümeti tarafından 1932 yılında restore edilmiştir. 

  • Hora Feneri: Sultan Abdülmecit döneminde inşa edilen bu fener, Şarköy ilçesinde bulunmaktadır. 1661 yılından beri Marmara denizinden geçen gemilere yol göstermektedir. Bu tarihe tanıklık etmiş fener kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biridir.

  • Şarköy Sahili: Türkiye'nin en uzun kumsallardan biri olma özelliğini taşır. Yaz aylarında yakın çevreden gelen ziyaretçiler tarafından oldukça sık ziyaret edilmektedir.

  • Çorlu Kalesi: Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde bulunan bu kale Bizans döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir.

  • Uçmakdere: Ganos fay hattının oluşturduğu bu vadi yamaç paraşütçüleri ile ünlüdür. Aynı zamanda vadinin bulunduğu köy Türkiye'nin en güzel üzümlerinin yetiştiği yerdir.

TEKİRDAĞ'DA NE YENİR?

Trakya ve Rumeli lezzetlerini sofrasına taşıyan Tekirdağ, her damağa hitap etmektedir. Tekirdağ'da tadılması gereken yemekler ise şunlardır:

  • Tekirdağ Köftesi: Tekirdağ'a gelenlerin yemeden gitmediği bir köftedir. Köftenin yanına Tekirdağ'a özgü acı sos, zeytinyağlı ve limonlu piyazı, soğanı ve ızgarada pişmiş biberi ile servis edilir.

  • Sini Mantısı:  Trakya mantısı olarak bilenen bu mantının yapılışı diğerlerinden oldukça farklıdır. Tepsiye yerleştirilen mantılar fırında pişirildikten sonra üstüne tavuk suyu dökülür. Tavuk suyu dökülen mantılar tekrar ocakta pişirilir.

  • Cizleme: Krepe benzetilen cizleme lezzetini hava kabarcıklarından alır. Hava kabarcıkları ne kadar çok olursa lezzeti de o kadar fazla olur.

  • Manda Yoğurdu: Tekirdağ'ın Saray ilçesinde yetiştirilen mandanın sütünden özel olarak hazırlanır. Kahvaltıların vazgeçilmezi manda kaymağı da Tekirdağ'ın yemeklerinin yanında özel bir yeri vardır.

  • Bulama: Tekirdağ dışında başka bir yerde zor bulunan bir pekmez türüdür. Üzün şırası pekmeze dönüştürülür ve çöven otu ile karıştırılır.  Yapımı oldukça zordur.

  • Zennik: Tepsi veya sini böreği olarak da bilinir. Tekirdağ yöresine ait böreklerdendir

  • Yoğurtlu Borani: Ispanak, pazı ve etten yapılan bu meze çeşidi Tekirdağ sofralarının vazgeçilmez lezzetlerindendir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Dünyada Sadece Tekirdağ'da Karşılaşabileceğiniz Birbirinden Fantastik 21 Şey
İstanbul'dan Kaçmak İçin; "Trakya'dan Yakın Yerler"

Popüler İçerikler

Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi