Tek Tokatla Bir Atı Deviren Osmanlı'nın Delibaş Askerleri ve Osmanlı Tokatı

*BONUS* Tek Tokatla Bir atı Deviren Osmanlı Askerleri (Osmanlı Tokadı)

Osmanlı tokatı; Osmanlı ordusunda görevli askerlerin silahsız savunma ya da saldırı durumunda kullandıkları bir vuruş türüdür.

Sadece Düşmanları Değil Atları Tokatlamak İçin de Eğitim Alıyorlardı.

Osmanlı tokadı elin her iki yanıyla da yapılabilen ve muhatabını sersemleten, duruma göre bayıltan istenildiği takdirde de öldüren bir saldırıdır.

Bu tokatların muhatabı genel itibarıyla düşman askerleri olsada, Savaş atlarını etkisiz hale getirmek içinde kullanılırdı.

Çocuk Yaşlardan İtibaren Yağlı Mermerleri Tokatlayarak Eğitim Alıyordı.

Osmanlı Tokadı zannedildiği üzere her Osmanlı’nın değil, yalnızca alanında uzman askerlerin uygulayabildiği bir tekniktir. Osmanlı Tokadını ‘delibaş’ isimli askerler yıllar süren eğitim sonucu atabilirlerdi.

Delibaş’ların çocukluktan itibaren pirinç ve hamurla beslenip vücutlarının güçlü ve diri kalmasını sağlanır ve yine erken yaşlardan itibaren her gün yüzlerce kez yağlı ellerle mermere vurarak gelişimlerini tamamlarlardı.

Peki Bu Ata Kültürü Tokat Nasıl Atılıyordu?

En çok yüzün her iki yanına ve enseye; Bilek veya dirsek kırılmadan, omuzdan güç alınarak, büyük bir hızla atılırdı.

Ama, asıl Osmanlı tokadı Yüzün her iki yanına veya enseye atılabildiği gibi, burnu hedef alacak şekilde, yüzün tam ortasına, avuç içini germeden, aya, burun ucuna denk gelecek şekilde atılırdı.

Bu şekilde,kafatasının göz çukurları arasında kalan kısmı kırılarak beynine saplanır,böylece ölüme yol açardı. Böyle bir tekniğin uygulanmadığı durumlarda bile,hızlı ve çok sert biçimde atıldığı ve çok kuvvetli bir tokat olduğu için, boyun kırılmasına yol açarak da öldürebiliyordu.

Kulağa Atılanı da Varmış

Bir diğer stiliyse Kulak hizasına vurulan Osmanlı tokatıdır. Kulağın içinde bulunan denge sıvısı ve mekanizmasını sarsmaya yönelik yapılan vuruştur. kulakta kemik-kıkırdak dokusunu parçaladığından tokadı yiyen kişi yüksel bir ihtimalle can verirdi.

Neden Tokat!

Osmanlı tokadı genellikle savaşlarda birebir ve yüzyüze yapılan mücadeleler esnasında sık sık yaşanan silahın elden düşmesi ya da kırılması durumunda kullanılmıştır.

Usulüne Uygun Biçimde Kavgada Kullanılıyor

Osmanlı kültüründe bir kavgada taraflar asla birbirlerine yumrukla müdahale etmezlerdi. Yüze kalıcı zararlar verme ihtimalinden dolayı birine yumrukla saldırmak son merhalede yer alır ve yumrukla ilk saldıran ayıplanırdı.

Osmanlı tokadı, kavgadaki taraflarca yeri ve  zamanı bilinen kurallara göre usulünce tercih edilirdi. Kavgada büyük olan karşısındakini sesi etraflıca duyulan şiddetli bir tokatla uyarır ve bu durum genellikle yeterli olurdu.

Arkeolojik Kazılarda Delibaş Askerince Tokat Kombo yiyen Asker ve At İskeletleri Bulunmuş

Osmanlı tokadı gerçeğine yapılan arkeolojik kazılar sonrasında da rastlanmıştır. Osmanlı’nın savaştığı topraklarda yapılan araştırmalarda bulunan bir çok at ve insan kafatasında tokat izlerinin olduğu gözlemlenmiştir.

Popüler İçerikler

Cristiano Ronaldo'nun Fransa Ligi İçin Söyledikleri Fransızları Çok Kızdıracak
Çok Sevilmişti: TRT Tabii'nin Gassal Dizisinin 2. Sezon Çekimleri Başladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Boykot Çağrısı: "Fahiş Fiyatlı Ürünleri Boykot Edin"
YORUMLAR
22.06.2017

Soy adınızdan belli neyi ne yaptığınız sıkışınca sanırım göç ettiniz

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ