Tek Eğlencemizdi! Tüm Ülkeyi Birbirine Kenetleyen Eurovision Şarkı Yarışması'ndan Neden Ayrıldık?

İlk olarak 1956 yılında yayımlanan ve Avrupa Yayın Birliği'ne üye ülkelerin katılımı ile gerçekleşen Eurovision Şarkı Yarışması, ülkemizin de 1975 yılından beri içerisinde bulunduğu bir platform.

1975 yılından beri Eurovision sahnesinde tam 34 kez yer alan Türkiye, ilk performansını Semiha Yankı'nın seslendirdiği 'Seninle Bir Dakika' adlı eser ile gösterdi.

Yarışmada sonuncu olmanın ardından 1976 ve 1977 yılında yarışmaya katılmayan Türkiye, 1994 yılına kadar kötü puanlarla yarışmaya devam etse de asıl mücadelesini 1997'de başlattı.

Şebnem Paker ve Grup Etnik'in 'Dinle' performansı ile 121 puan toplayıp 3. olan Türkiye, 1.liğe kadar uzanacak Eurovision macerasının fitilini ateşledi.

Bu güzel derecenin ardından kötü şarkı ve sanatçı seçimleri ile eski derecelerine geri dönen Türkiye, 2003 yılında çok büyük bir galibiyet kazanacak ve Eurovision'un iddialı ülkeleri arasında yer alacaktı.

Sertab Erener'in 'Everyway That I Can' performansı ile tam 167 puan toplayan ve 1. olan Türkiye, sonraki yıllarda bu başarısını aratmayacak dereceler elde etti.

Öyle ki maNga 2.liği, Hadise, Kenan Doğulu ve Athena gibi isimler 4.lüğü sırtlamıştı. Yani her şey Türkiye lehine ilerliyordu.

2012'de son kez katıldığımızdan haberdar olmadığımız Eurovision maceramızda Can Bonomo 'Love Me Back' performansı ile 7. olmuştu ve maceramız da burada bitmişti.

Peki, Türkiye neden bir anda tam da başarılı sonuçlar elde etmeye başlayınca Eurovision'dan çekilmişti?

TRT Genel Müdürlüğü'nün açıklamasında Türkiye'nin Eurovision'dan çekildiği, fakat hala Avrupa Yayın Birliği'ne dahil olduğu için istediği zaman katılım gösterebileceği belirtiliyordu.

Fakat söz konusu mola günümüz itibariyle tam 9 yıldır sürüyor.

Yapılan resmi açıklamada yarışma kurallarındaki değişiklikler ve 'haksızlıklar' nedeniyle katılmama kararı alındığı belirtilmişti.

2000'li yıllarda yalnızca izleyici oylarıyla yapılan puanlama sistemi, 2011'den itibaren %50 izleyici, %50 jüri oylaması şeklinde değişti ve Türkiye bu durumun bazı ülkeler için büyük ayrıcalık olduğunu iddia etti.

Türkiye'nin Eurovision'dan çekilmesinin temel nedeni haksızlığa uğradığını düşünmek olsa da hâlâ Avrupa Yayın Birliği üyesi olduğu için en azından yarışmayı yayınlayabilirdi.

Bakalım bir sonraki Eurovision maceramız ne zaman başlayacak?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Eurovision’a Ne Oldu? Eurovison 2021'in En Bomba Şarkıları Sizlerle
Her Anı Ayrı Güzeldi: 1975’ten 2012’ye Eurovision Yolculuğumuz!
İlk Katıldığımız Yıldan Son Katıldığımız Yıla Kadar Eurovision’da Bizi Temsil Eden 35 Şarkı

Popüler İçerikler

Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
YORUMLAR
12.06.2021

Olan şu... Şebnem paker'in 3. olduğu zaman oylamayı sadece Juri yapıyordu daha sonra o yıllarda sms ile oylamanın maddi getirisine kapılıp tüm oylamayı halk oylamasına çevirdiler. Orada dananın kuyruğu koptu. Yarışmada 1. olan ülkeler avrupaya en çok göç veren ülkeler olmaya başlamıştı. Sertap erener'in 1. olduğu sene başlamıştı sanırım bu olay.. Bizden azerbaycan'a, azerbaycan'dan da bize tam puan çıkıyordu iyi hatırlayın. Almanya bile en çok bize oy veriyordu. Kısaca türkler en çok neredeyse ya da siyasi olarak yakınsa orası bize oyu basıyordu, biz de onlara basıyorduk.. Bu sayede biz 1.2.3.4. olabildik. 2012 yılı itibarıyle eski sisteme döndüler. Can bonomu 7. oldu. Ondan sonra biz çıktık. 2014 yılında bir drag queen birinci olunca da "fıtratımıza ters" düştü..

12.06.2021

Eurovision yarışması tüm avrupanın eğlencesine katıldığı bir festivaldir. İngiltere mesela hep eğlenceli gruplar çıkarırdı, hiç iddiaları olmazdı ama grupları eğlenceli olurdu. Bu yarışmayı tek ciddiye alan bizim gibi ortadoğu ülkeleri sanırım. Bir de internetteki oylamaları çok ciddiye alırız, öyle düşünün... Kısaca sen sms ile siyasi ve çifte vatandaşlarının olduğu ülkelerden sırf aidiyet duygusundan ötürü oy alıyorsun haksızlık değil ama oylama sadece juriye geçince haksızlık öyle mi!

12.06.2021

YOO trt para harcamak ıstemıyor,, yıyıcıler varken ne gerek var harcama yapmaya

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ