Tehlikeli Bir Takıntıya Dönüşmeden Önce Retroaktif Kıskançlığın Önüne Geçmek İçin Etkili Yöntemler

Saplantılı bir hal aldığında toksik ilişkilere yol açabilecek olan bu rahatsızlık, güven ve özgüven problemi yaşayan kişilerin korkulu rüyası. Peki, vücuda adeta bir zehir gibi yayılan bu kıskançlığın önüne nasıl geçebiliriz? Anlatıyoruz. 👇

Her ilişkide zaman zaman kıskançlıklar yaşanabilir. Fakat retroaktif kıskançlık işin çok farklı bir boyutu.

'Geriye dönük kıskançlık' olarak da bilinen bu rahatsızlık, partnerinizin geçmişine takıntılı olarak elden gelmeyen bir şey için evham yapma ve kıskanma durumunu ifade ediyor. 

Retroaktif kıskançlığa dair daha fazlasını burada anlattık. 👇

İlişkilerin Sonunu Getiren Yeni Nesil Bir Psikolojik Rahatsızlık: Retroaktif Kıskançlık

1. Duygularınızı kabullenin.

Herhangi zor bir duygu ile başa çıkmanın ilk adımlarından biri onu kabul etmektir. İyi hissettirmeyebilir ancak kıskançlık normal bir duygudur, meşru bir histir.

Retroaktif kıskançlık yaşamak sizi kötü birisi yapmaz, ama istenmeyen hisleri deneyimlemenize sebep olabilir. Kaygılı hissedebilirsiniz, gelecek hakkında endişe duyabilirsiniz ya da partnerinizle beraberken stresli olursunuz. Bu hisleri doğrulamak ve kabullenmek de önemli. Eğer yokmuş gibi davranırsanız, işler daha kötü bir hal alabilir.

2. Kendinizi partnerinizin yerine koyun.

Partnerinizi seviyorsunuz ve sağlıklı bir ilişkinizin olmasını istiyorsunuz. En azından bu his, partnerinizin geçmişine dair beslediğiniz hislere bir nebze iyi gelebilir. 

Ancak bir de kendi geçmişinizi düşünün: Sizin de eski sevgilileriniz/flörtleriniz oldu, değil mi? Peki şimdi nasıl hissediyorsunuz? Sizin geçmiş ilişkilerinizde ne yaşanmış olsa da, partneriniz şu anda sizinle olma seçimini yaptı. Siz de onun için bunu yapmayı bir deneyin.

3. Stalk iyi değildir!

Çoğu insan partnerlerinin sosyal medyalarını karıştırma ya da onların eski sevgililerinin hesaplarını gizlice takip etme isteğine karşı koyamıyor. 

Sevgilinizin şu anki paylaşımlarını takip etmek ayrı, ta geçmiş yıllardaki paylaşımlarına kadar giderek takip etmek çok ayrı bir şey. Çoğu insanın bunu yapması, bu hareketi doğru ve sağlıklı kılmıyor.

4. Partnerinizle konuşun.

İş kıskançlık gibi karmaşık duygulara geldiğinde, açık iletişim en doğru çözüm yoludur.  

Hislerinizi doğru şekilde aktarmak zor gelebilir, özellikle yanlış anlaşılmak istemiyorsanız. Bunu olabildiğince açık ve saygılı bir şekilde anlatmayı deneyin. Hislerinizi paylaştığınızda partneriniz içinizi ferahlatacak bir çözüm ile gelebilir. Ve sadece içinizdekileri söylemek bile size daha iyi hissettirecektir.

5. Size söylenenlere güvenin.

Hislerinizi partnerinizle paylaşmak o an için iyi hissettirebilir, ancak bir süre sonra şüphe geri dönecektir. 

Kimsenin tam olarak ne düşündüğünü bilebilme yetimiz yok. Bu yüzden güven ilişkilerde çok büyük bir öneme sahip. Eğer partnerinize güveniyorsanız, size söylediklerine de içtenlikle güvenin.

6. Aslında ne hakkında endişe duyduğunuzu biliyor musunuz?

Kıskançlığa sebep olan asıl şeyi bulmak size yardımcı olabilir.

Belki de sizinle tanışmadan önce partnerinizin nasıl biri olduğunu merak ediyorsunuz ya da size ilgi duymalarını sağlayan şeyin ne olduğunu bilmek istiyorsunuz. Belki de kıskanmanızın sebebi, tüm bu detayları bilmiyor olmanızdır...

Açık açık neyi merak ettiğinizi ve niçin merak ettiğinizi partnerinizle konuşun.

7. Ne kadar değerli olduğunuzu unutmayın.

Özgüven eksikliği ve kendiniz hakkındaki yıpratıcı düşünceler kıskançlığı besler. Partnerinizin eski sevgililerinin nasıl göründüğüne kafayı takabilir, kıyaslamalar yapabilirsiniz.

Bir anlığına durup, ne kadar özel olduğunuzu ve sahip olduklarınızın değerini bir düşünün. Ne zaman kendiniz hakkında şüphe duyarsanız, bir anlığına durarak zamanınızı ne kadar değerli olduğunuzu düşünmeye ayırın.

8. Etraflıca bir düşünün.

Partnerinizin harika biri olduğunu düşünüyorsunuz ve onu kaybetmekten korkuyorsunuz. Onu bu kadar harika yapanın ne olduğunu bir düşünün. Aile, arkadaş ve sevgililerin kişisel gelişime pek çok katkısı vardır.

Minnettar hissetmek, partnerinizin geçmişini kabullenmenize ve daha az kıskançlık hissi hissetmenize yardımcı olur.

9. İşin uzmanına danışın.

Partnerinizin geçmişine takılı kaldıysanız ve denediğiniz hiçbir şey işe yaramıyorsa, bir terapist ile görüşmek iyi olabilir.

Bazı insanlar kıskançlığı obsesyon derecesinde yaşayabiliyor. Profesyonel yardım almak süreci hem partneriniz hem de sizin için kolaylaştıracaktır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Evlilikle İlgili Yaptığı Paylaşımla 'Biraz Fazla mı Amerikan Dizisi İzliyorsun?' Dedirten Twitter Kullanıcısı
Yüz Yıl Önce Amerika'da Okulların Nasıl Göründüğünü Gözler Önüne Seren Fotoğraflar
Karşılıklı Güvenin Esas Olduğu Bir İlişki İsteyen Her Çiftin Birbirine Sorması Gereken 15 Önemli Soru

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı