TDK'nın Ciddiye Almadığı Tepkilere Karşılık Hukuki Boyuta Taşınacak Kadın Mücadelesi

Güçlü ve mücadeleci kadınlar, iyi ki varlar!

Feyza Altun yine elini taşın altına koydu ve yüzümüzü güldürdü...

Feminizmin en çok tartışılan konularından biri dildeki cinsiyetçilik; bunun en bariz örneği de TDK'nın kadına yönelik "tanımlamaları" diyebiliriz.

Zihnimiz dili oluştururken, dil de zihnimizi yönlendirir. Düşüncemizi aracılığıyla kuracağımız 'dil' dediğimiz sistemde eğer cinsiyetçilik varsa (mesela TDK'ya göre 'erkek' kelimesi 'mert, dürüst' anlamıyla tanımlanmışken, 'kadın' kelimesi ise 'hizmetçi' kelimesiyle denk düşüyor) düşüncelerimizin de cinsiyetçilikten kurtulması zorlaşır.

Örneğin "kirli" kelimesinin, dili ve anlamları meşru hale getiren, bu konuda ülkemizin otoritesi Türk Dil Kurumu'nun sitesinde "regl olmuş kadın" anlamına gelmesi cinsiyetçidir.

Zira biyolojisinin getirdiği doğal, sıradan bir olayı yaşayan kadın neden 'kirli' olsun. 

Maalesef ki açıklama gereği hissediyorum: Kadınlara özgü olan regl olayını, 'kirli' olarak nitelemek, kadını aşağılamak değil de nedir?

Daha da kötüsü, böylesine bir cinsiyetçiliğin ve kadın düşmanlığının TDK gibi bir kurum tarafından meşrulaştırılıyor olması...

Örneğin flört etmeyi seven/çapkın erkeklere yönelik bu tarz ithamlar yokken, kadınlara yönelik bir çok aşağılayıcı 'tanım' var. 

Ayrıca gerçeklikten de uzak. 'Müsait' kelimesi ne zamandır belirtilen aşağılayıcı bir amaçla kullanılıyor Allah aşkına?!

Kötü yola sapan erkek için böyle değersizleştiren, hatta metalaştıran bir kelime yokken, kadınlar için TDK'nın seçtikleri bitmek bilmiyor!

Maaşallah her kelimenin yan anlamında kadına bir hakaret var.

Bu kelimeler kadınları belli davranış kalıpları içerisinde de hapsediyor.

Örneğin; kadın hoppa olamaz, neşeli, eğlenceli kadın 'serbest' olur. Yani 'serbest' olmak iyi değildir. Kadın dediğin 'serbest' değil, bunun zıttı olarak 'bağlı, kısıtlı' olmalıdır. 

Mesaj bu.

Bu aşağılama ve kadına düşmanlığın, cinsiyetçiliğin dolaylı yoldan meşrulaştırılmasına karşı elbette kadınlar tepkilerini gösterdiler.

Sosyal medyada büyük ses getirdiler. Fakat herhangi bir kazanım gerçekleşemedi. Olay tabir-i caizse unutuldu gitti.

Bugün Avukat Feyza Altun Instagram hesabından paylaştığı bu gönderi ile TDK sözlüğündeki cinsiyetçi tanımlar içeren her kelimeyi bulmak için takipçilerine çağrıda bulundu.

Bunun da bir sebebi vardı elbette.

Zamanında yine tepkisini sosyal medya hesaplarından göstermişti.

Özellikle 'kirli' kelimesine...

Bu arada Feyze Altun'u daha önceden de tanıyoruz. Yine bir mücadeleyi sadece sosyal medyada bırakmamış ve mahkeme salonlarına taşımıştı.

Çocuklu kadınların sosyal hayattan dışlanmasına ve izole edilmesine tepki olarak duruşmalara küçük bebeği ile katılmıştı.

Kadınlara yönelik fırsatların eşitlenmesi yönünde daha önce de mahkeme salonlarında zafer kazanmış olan Feyza Altun, bu sefer de TDK'nın cinsiyetçi tanımlamalarına savaş açtı.

Zamanı gelmişti...

"TDK'ya resmi başvuru yaptım. Bu iş Birleşmiş Milletler CEDAW komitesinde biter." açıklamasıyla paylaştığı gönderide, TDK'nın cinsiyetçi tanımlarını kaldırana kadar işin peşini bırakmayacağı açık!

'Üstelik kurumunuz toplum tarafından verilen hiçbir tepkiyi ciddiye almamış, bu tanımların karşılığı olan aşağılayıcı, ötekileştirici, ayrımcı, toplumsal cinsiyet rollerini körükleyen ve kadınlara karşı nefreti körükleyen bu tanım ve örneklerin DEĞİŞTİRİLMESİNİ, bu mümkün değilse de KALDIRILMASINI bu tanımlardan zarar gören bir KADIN VE HUKUKÇU olarak arz ve talep ederim.'  👏🏻

Feyza Altun'a mücadelenin hukuki kısmına öncülük ettiği için çok teşekkür ediyoruz!

Birleştikçe güçleneceğiz!  👏

Popüler İçerikler

Milyonlarca Emekliyi Bekleyen Tehlike! Emekli Maaş Zammında Sıfır Zam Endişesi
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Yaptığı Açıklamalar Gündem Oldu: ''Uyanın Fenerbahçeliler Uyanın!''
DEM Partili Batman, Mardin ve Halfeti Belediyelerine Kayyum Atandı
YORUMLAR
18.01.2017

Son fotoğraf ne kadar da güzel.Başbuğ Atatürk'ün yolunda,tam da onun istediği gibi özgür,ayakları yere basan,korkusuz Türk kadını !

18.01.2017

"İyi de bunlar zaten halk arasında kullanılan tabirler" diyenlere bir şey demek istiyorum. Zaten bizim amacımız da halk arasında kullanılmamasını sağlamak. Eğer TDK bu sözcükleri cinsiyetçi şekilde tabir etmezse zamanla kullanımı da azalacaktır. Bir kelimenin önceden cinsiyetçi anlamıyla kullanılıyor olması bu durumun doğru olduğunu göstermez. Onlar kadını 'müsait, esnaf, kirli' şeklinde aşağıladılar diye yeni nesil de mi aşağılasın? Bu kadına ne kadar teşekkür etsek azdır. Uzun zamandır çoğumuz bundan şikayetçiydik.

19.01.2017

Dil bilimciler ne güne duruyor? Bilimi kendi anlayışımıza göre yapamayız, yaparsak bilime saygısızlık olur. Ayrıca insan; sözlüğe bak(ıl)arak mı, yoksa toplum içinde mi yetiş(tiril)iyor? Sorun senin toplumundaysa önce toplumunu düzelt, sözlükteki anlamı atarak hiçbir şey elde edemediğin gibi Türkçeye de zarar verirsin.

20.01.2017

Bu habere olumsuz ve kızgın işaret atan herkes şerefsizdir.Teşekkürler.

21.01.2017

Cinsiyetçi küfür.

TÜM YORUMLARI OKU (82)