TCMB Sıkılaşmada Zorunlu Karşılıklara da El Attı: Merkez Bankası'nın Kredi Hamleleri Sürüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) sıkı para politikası duruşunu destekleyici ilave sıkılaşma adımları kapsamında, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılıklara da düzenleme getirdi.

TCMB, enflasyonla mücadelede para politikasındaki sıkılaştırma adımlarına yönelik büyümde oranları geçtiğimiz günlerde değiştirmişti.

Detayları burada.

Gece Yarısı Karar: Merkez Bankası'ndan Yeni Sıkılaştırma Adımı

TCMB yeniden kredi büyümesine yönelik hamlede bulundu. Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanırken, belirlenen kredilerin aylık yüzde 2 büyüme oranını aşan kısmı için TL cinsinden zorunlu karşılık "1 yıl süreyle bloke" olarak tutulacak.

TCMB, 'ilave sıkılaşma adımlarına yönelik'  yaptığı duyuruda, kredi büyümesine yönelik uygulamaların etkinliğini artırmak üzere çalışılarak menkul kıymet tesisine ek, kredi büyümesi oranlarındaki düzenlemeyle 'zorunlu karşılık' tesis çalışmaları yapıldığını açıklamıştı.

Zorunlu karşılık, "munzam karşılık" da deniyor, bankalardaki mevduatlara karşılık Merkez Bankası'nda bulundurulmak zorunda olunan belli orandaki tutardır. Bu oranı Merkez Bankası belirler ve kredilere karşılık da tutulmasına yönelik düzenlemeler bulunuyor.

Son dönemde ekonomi yönetimi bankalardaki kredi büyümesinin enflasyonla mücadelede engelleyici etki gösterdiğine yönelik çalışmalar yaparak, 'para arzını' yani piyasadaki para bolluğu ve dolayısıyla tüketimi kısarak enflasyonu düşürmeyi amaçlıyor.

Bu hamlelerle bankaların kredi verme iştahının sınırlanması hedefleniyor.

Popüler İçerikler

DEM Partili Batman, Mardin ve Halfeti Belediyelerine Kayyum Atandı
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Trabzonspor Derbisi Öncesi Kritik Açıklamalar!
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Derbi Öncesi Çok Konuşulacak Açıklama: ''Hakemlerle İlgili Kaygım Var''
YORUMLAR
07.03.2024

Şükür etmeye devam mı ? 👀👀

07.03.2024

krizi aşmak istiyorlarsa önce yandaşlarından vergi alacak. devletin devamı esas ise kişileri zenginlestirdikleri yeter. ayrıca çiftçi hayvancılık mazot ve bir sürü sıkıntı içinde boğulmadan desteklenmeli. üretim artmalı. hep bana hep bana al sana makarna devrini kapatmalilar

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ