TCMB'den Talimat: İhracat Bedelinin Yüzde 25'i Bankaya Satılacak!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ihracat bedeli için uygulama talimatı yayınladı. Buna göre, ihracat bedelinin yüzde 25'i düzenlendiği tarihteki işlem kuru üzerinden TCMB'ye satılmak üzere belgeyi düzenleyen bankaya satılacak.

İhracat bedelinin yüzde 25'i TCMB'ye satılmak üzere belgeyi düzenleyen bankaya satılacak

İhracat bedeli kabul belgesine veya Döviz alım belgesine bağlanan ihracat bedelinin yüzde 25'i düzenlendiği tarihteki işlem kuru üzerinden TCMB'ye satılmak üzere belgeyi düzenleyen bankaya satılacak.

TCMB talimatının kapsamını ihracat genelgesine göre dolar, euro ve sterlini cinsinden İhracat Bedeli Kabul Belgesi veya Döviz Alım-Satım Belgesi'ne bağlanan ihracat bedeli dövizler olarak belirledi.

Banka nezdinde Merkez Bankası adına dolar, euro ve sterlin hesaplar açılacak ve bankanın bu Uygulama Talimatı kapsamında satın aldığı dövizler saat 17:00'ye kadar TCMB'ye bildirilerek toplu bir şekilde söz konusu hesaplara aktarılacak.

Uygulama talimatını TCMB Başkanı yürütecek.

Banka tarafından Merkez Bankasının hesabına aktarılan dövizler, TCMB işlem kuru üzerinden satın alınacak.

Döviz alış işlemleri karşılığı TL tutarları TCMB tarafından bankanın EFT merkezine masrafsız olarak gönderilir. Saat 17.30'a kadar sonuçlandırılamayan işlemler için ise TL tutarlar bankanın TCMB nezdindeki zorunlu karşılık hesabına aktarılacak.

Uygulama talimatı bugün yürürlüğe girdi. Uygulama talimatını TCMB Başkanı yürütecek.

Amaç: Rezerv artırmak

Bloomberg'den Aslı Kandemir'in haberine göre, söz konusu tedbir, şirketleri yurtdışı satışlarından elde ettikleri gelirlerin bir kısmını yerel para biriminde tutmaya zorlayarak Türkiye'nin döviz rezervlerini artırmayı amaçlıyor.

"Bu uygulama bizi biraz zorlayacak"

Katıldığı yayında açıklama yapan İKMİB Başkanı Adil Pelister yeni uygulama hakkında şunları söyledi:

İhracatçılarımız dönem dönem bazı zorluklar yaşadı. Merkez Bankası’nın uygulamaya soktuğu yüzde 25 TL karşılığındaki dövizi bozdurma olmasaydı daha iyi olurdu ama ihtiyaçlardan kaynaklandı. 3 tane ülkede zorunluluk yok, diğer ülkelerde çalışmalarda bu zorunluluk var. İhracatçımız zaten parayı yurtiçine getiriyor. Bozdurmasak bile hammadde bakımından yüzde 70 ortalama bağımlılığımız olduğundan, biz bu bedellerin karşılığını yurtdışına yollamak zorundayız. Bu uygulama biraz bizi zorlayacak.

Sosyal medyada da gelişmeye tepkiler gecikmedi

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
YORUMLAR
03.01.2022

Haraç kesmek olmuyor mu bu?

03.01.2022

Yesinler sizin serbest piyasanızı...

03.01.2022

Mafya devleti yine iş başında değnekçilerin işini isparkla elinden aldınız arazi mafyalarının işini gönül belediyeciliğiyle ellerinizie aldınız şimdide global haraç kesmeye başladınız bununda kesinlikle kanunda karşılığı yok desekte başkanımızın ağzındam çıkan her söz yasa olduğu için nafile

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ