TCDD Çorlu'daki Tren Kazasının 7 Nedenini Açıkladı: 'Şirkete Atfedilecek Bir Kusur Yok'

Çorlu ilçesinde 8 Temmuz 2018’de menfezin altındaki toprağın yağmur nedeniyle kayması sonucu tren raydan çıkmış, 25 kişi hayatını kaybederken 340 kişi de yaralanmıştı. Kazaya ilişkin Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu tarafından hazırlanan raporda, facianın yedi nedeni açıklandı.

1. Menfezler yetersiz

En önemli sebep, menfezdeki balast (demiryoluna döşenen tabaka) ile dolgunun erozyona uğramasıydı. Menfez kapasitesinin yetersizliğinden ötürü yağmur birikip gölleşti, önce balast aktı, ardından erozyon yaşandı ve rayların altı boşaldı. Bu husus hatlardan sorumlu yol bakım onarım müdürlüğünce fark edilemedi.

2. Raylarda kırılma meydana gelmediği için sinyalizasyon sistemi devreye girmedi

3. Yol bakım onarım şefliği aşırı yağış hususunda farkındalık oluşturamadı

4. Aşırı yağıştan sonra şeflik hat üzerinde kontrol yapmadı

5. Teknoloji ve malzemeler eski

Hattın bakım-onarımında yeni teknoloji değil, klasik yöntem ve malzemeler kullanıldı. Raporda, “İklim değişikliği dikkate alındığında, toprak dolgu yerine yeni teknolojilerle üretilen malzemeler, çimento enjeksiyonu gibi yöntemlerin dikkate alınmasının daha uygun olacağı kanaatine varılmıştır” deniliyor.

6. Meteoroloji mühendisi ve birimi yok

Devlet Demiryolları dönüşüm çalışmalarını henüz tamamlayamadı. Kendi içinde ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile koordineli çalışmaları beklenen düzeye getiremedi. TCDD’de meteoroloji mühendisi ve hava koşullarını anlık değerlendiren teknik birim bulunmuyor.

7. Kaza noktasında aylar önce planlanan duvar yapılmadı

Mayıs 2018 tarihli Senelik Umumi Muayene Raporu’nda kaza mahallinde balast tutucu duvar yapılması gerektiğine dair tespit yapılmasına rağmen bir çalışma yapılmadı.

"Hız ihlali yok"

TCDD Teftiş Kurulu Müfettişi Yasin Demir, TCDD Taşımacılık Anonim Şirketi yönünden rapor hazırladı. Raporda trenin olay yerini saatte 110 kilometre hızla geçtiği ve hız ihlalinin olmadığı belirtildi.

"Makinistlerin görevi icralarında kusur yok"

Makinistlerin mesleki yeterliliklerinde ve görevi icralarında eksiklik ya da kusur bulunmadığı vurgulandı. Lokomotifin 2017 yılında dört, 2018’de beş kez bakıma girdiği, vagonların ise 2016 ve 2017’de birçok kez onarım gördüğü anlatıldı.

"Tam olarak kaç yolcu olduğuna dair net bir ifade kullanmak mümkün değil"

Dolayısıyla şirkete atfedilecek kusur olmadığı savunuldu. Yolcu kapasitesinin 360 olduğu, olay anına kadar 342 biletin satıldığı belirtildi. Raporda, '342 yolcudan daha fazlası olduğu anlaşılmış ise de tam olarak kaç yolcu olduğuna dair net bir ifade kullanmak mümkün değildir' denildi.

Açıklanan rapor sonrası sosyal medyadan farklı tepkiler geldi...

Popüler İçerikler

Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
YORUMLAR
12.03.2019

1. Tespitin son cümlesi. Bu husus hatlardan sorumlu yol bakım onarım müdürlüğünce fark edilemedi. sayilan kusurlarin hiçbiri TCDD ye ait değil trene binenler suçlu ile ayni manada yaziklar olsun ülkede ne güvence kaldi ne h u z u r . . .

12.03.2019

yok ya ne alakası var adamlar ne yaptı bu ihmalleri de yolcular kontrol etseymiş. aklımızla oyun oynuyorlar resmen herkes aptal bi bunlar akıllı.

ülkemin kıyameti sanırım işe tanıdıklarla girip yalakların yükselmesiyle cahillerin iş bilmeynlerin elinden çıkan bu gibi oluşum yapılarda kontrol mekanizmasının çalışmaması rahat etme derdi mevki makam aşkı ortalığın bok olmasına fazlasıyla yeterli. bu rapor bile ihmaller zincirinin başını açıklar nitelikte şirket suçlu değil tcdd suçlu değil tek suçlu Mikail As. sanırım...

TÜM YORUMLARI OKU (14)