TBMM'ye Sunuldu: 'Cumhur İttifakı' Neler Getiriyor?

AKP ve MHP arasında bir süredir yürütülen siyasi partilerin ittifak yapabilmelerine olanak tanıyan düzenleme TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a sunuldu. Peki 26 maddelik bu düzenleme kritik 2019 seçimleri öncesinde neler getiriyor? İşte yanıtı...

Cumhurbaşkanı Erdoğan MHP ile ittifakın adının 'Cumhur İttifakı' olduğunu açıklamıştı

AKP ile MHP İttifakının Adı Belli Oldu: 'Cumhur İttifakı'

AKP ve MHP arasında yapılan 9 toplantının ardından ortaya çıkan taslakta öne çıkan maddeler şu şekilde:

Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde pusulalar aynı zarfa koyulacak.

Kolluk güçleri sandık çevresine sadece sandık kurulu başkanı veya üyelerden birinin çağrısı üzerine gelebiliyorlardı. Teklifle, seçmenlerin şahsen yapacakları ihbar üzerine de kolluk güçlerinin sandık çevresine gelebilecekler.

YSK, hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerin muhtarlık seçimleri hariç, oy kullanmalarını sağlamak için seyyar sandık kurulu kurulmasına karar verebilecek.

Sandık kurulu başkanları artık kamu görevlileri arasından kurayla seçilecek. Yürürlükteki düzenlemede iyi ün yapmış kişiler sandık başkanı olabiliyordu.

Oy verme kabinlerinin şekliyle ilgili zorunluluk kaldırılıyor. YSK oy serbestliğini ve gizliliğini sağlayacak şekilde daha ekonomik ve kullanışlı kabin yaptırma imkanı tanınıyor.

Oy pusulasında siyasi partilerin ittifak protokolünde belirledikleri ittifak unvanı yazılacak. İttifakın unvanı belirlenmemiş ise oy pusulasına yalnızca "İttifak" ibaresi yazılacak.

16 Nisan referandumu sürecinde tartışma konusu olan mühürsüz zarf da karara bağlandı. Teklife göre, üzerinde sandık kurulu mührü bulunmamasına rağmen filigran, amblem ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarfların geçerli sayılacak.

Teklifte mühürsüz oy pusulalarıyla ilişkin de düzenleme yer aldı. YSK, oy pusulalarının sahteliğinin iddia edilmemesi ve yetkili seçim kurulları tarafından gönderildiği hususunda şüphe bulunmaması halinde, sandık kurullarınca sehven mühürlenmemiş pusulalar geçerli sayılacak.

İttifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamının yüzde 10’u geçmesi halinde, bu siyasi partilerin her biri barajı geçmiş sayılacak.

İttifak yapan siyasi partilerin milletvekili sayısının hesaplanmasında ittifakın toplam oyu esas alınacak.

Bu oy miktarına göre önce ittifakın elde ettiği toplam milletvekili sayısı belirlenecek, bu sayı ittifakı yapan siyasi partiler arasında aldıkları geçerli oy sayısı esas alınarak paylaştırılacak.

Popüler İçerikler

Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
YORUMLAR
21.02.2018

ülkücüler hala türk-islam birliği vatan bütünlüğü diye konuşsunlar akp yanlısı ülkücülerden bir bok olmaz ne türklük yakışır size ne de vatan.

22.02.2018

Türk–İslam birliği denen şey Türklüğü yozlaştırmaktan başka bir işe yaramadı.

21.02.2018

Koalisyin hikimitliri ilkimizi zirir viriyir bitiriciz

ulan bahçeli ne kaypak bir adamsın sen. ittifak ayağına yine barajı geçicen aq

TÜM YORUMLARI OKU (30)