Tayvan'da Kadınları Çekmek İçin Topuklu Ayakkabı Biçiminde Kilise Yapıldı!

Son günlerde Tayvan'da en çok konuşulan konulardan biri, Külkedisi Masalı'nı çağrıştıran, camdan topuklu bir ayakkabı biçiminde yapılan kilise.

Genellikle Hristiyan mimarisinde bir katedral ile karşılaştığımızda, göreceğimiz manzara aşağı yukarı bu biçimdedir;

İç mekân tasarımı ise genel olarak bunun gibidir;

Küçük ve ortalama bir semt kilisesi ise bu biçimdedir...

Farklı mimari biçemleri olmakla beraber bir bazilika ile karşılaştığımızda ise göreceğimiz manzara buna benzer olacaktır.

Görselde Budapeşte'deki meşhur St. Stephan Bazilikası... 

Elbette bu verdiğimiz örnekler son derece genel hatlarıyladır. Ülke mimarilerine ve tarihi dönemlere göre mimari özellikler değişmektedir.

Ancak Tayvan'da geleneksel Hristiyan mimarisinin ve hatta modern mimarin sınırlarını zorlayan bir kilise tasarımı yapıldı.

Tayvan'da 16.5 metre yüksekliğinde 11 metre genişliğinde topuklu ayakkabı şeklinde bir kilise inşa edildi. Amaç ise kiliseye daha fazla kadını çekebilmek. 320 renkli lamine cam panelle inşa edilen dev ayakkabıdan kilise yaklaşık 686 bin dolara mal olmuş.

Çin'in yeni yılı olan 8 Şubat'ta açılması planlanan ayakkabıdan kiliseTayvan'ın turistik bölgesi Chaiyi Valiliği'nin fikri.

Bölgesel yönetimin Rekreasyon Alanları sorumlusu Pan Tsuei-Ping, yeni kilisenin rutin ayinlerde değil, daha çok evlilik törenlerinde ve evlenen çiftlerin fotoğraf çekimlerinde kullanılacağını söyledi.

Pan, 'Bu bölgenin romantik bir havasının olmasını istiyoruz. Her kadın kendisini gelinlikle hayal eder' diyor.

Kilise fikri ise eski bir hikayeye dayanıyor.

Hikayeye göre 1960'larda Tayvan'ın fakir bölgelerinde yaşayan 24 yaşındaki Wang soyadlı bir kız, kangrene yakalanıyor ve her iki bacağı da kesiliyor. 

Bunun üzerine Wang'ın planladığı düğünü de hayal oluyor. Wang'ın hayatı boyunca evlenmediği ve ömrünün kalanını da bir kilisede geçirdiği anlatılıyor.

Topuklu ayakkabı şeklindeki kilisenin de Wang'ın hatırasını yüceltmeyi

amaçladığı ifade ediliyor.

Chaiyi Valiliği sözcüsü Zheng Rongfeng, kilisede kadınlara odaklı 100'ün üzerinde obje olacağını söylüyor ve "özellikle kadın turistlerin kiliseyi gelip ziyaret edeceğini umuyoruz" diyor.

Ancak şu ana kadar sosyal medyadan gelen tepkiler pek de yetkililerin

arzu ettiği şekilde değil.

Tayvan'da popüler olan sosyal medya sitesi PPT'de yorumlarını paylaşan bir kadın 'bu kilisenin hangi standartlara göre yapıldığını birisi bana izah edebilir mi?' diye soruyor.

Çin'de yaygın olarak kullanılan Weibo'da ise başka bir kadın "Bu kadar iğrenç bir binayı inşa ederlerken acaba ne düşünüyorlardı? Saygısızlıktan başka bir şey değil" diyor. Bir başka kadının yorumu ise "Ben parmak arası terliği tercih ederim" oldu.

Ayakkabı kiliseye destek çıkanlar da var: Lao Fu Qing: 'Numarası uyarsa neden giymeyesin ki? Ben şahsen beğendim. Pek çok modern kiliseden daha güzel gözüküyor.'

Popüler İçerikler

Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
YORUMLAR
17.01.2016

Ve mimarlık yavaşça ortamı terk eder... Hadi başka bir amaç için tasarlanmış olsa yine bir nebze kabul edilebilir olurdu da, kilise nedir ya ? Her toplum için din kutsaldır, dini mekan mimarlığının da aşılmaması gereken kuralları, kültüre bağlı olarak belirli standartları vardır. Evlilik törenleri için kullanacak olmaları da işin sıvaması olmuş.

18.01.2016

Mimarlıkta dünya üzerinde halihazırda var olan bir figürü birebir yansıtmak hiçbir zaman desteklenmez, başka bir deyişle "şunun şeklinde ev yaptım" yok efendim "bunun aynısından restoran tasarladım" diyemezsiniz, sizin mimari yeteneğinizden şüphe duyulur. Sahip olunan bir düşünceyi yahut sembolik önem taşıyan birtakım kavramları, ilk bakışta "şöyle yapmış" denmesi imkansız olarak, sonradan incelemekle ve o yapının taşıdığı kültürel ve sosyal bağlam kavrandıkça anlaşılacak şekillerde yapıya aktarmaktır mimarlık. Fütürizm, "bir nesneye benzetme çabası" değildir. O bahsettiğin Oscar Niemeyer'in Cathedral of Brasilia'sı büyük ihtimalle, ki o da sırf çılgın tasarımlar yapalım tarzında bir katedral değildir. Parabolik yapısı cennete uzanmayı tasvir eder. Ne kadar çağdaş mimariyle inşa edilirlerse edilsinler, günümüz katedrallerinde asla ama asla cennete ulaşmanın sembolizmi es geçilmez. Ayakkabı ne demek şimdi, anlamsız gelebildi mi bu açıklamamın ışığında ?

18.01.2016

İncilde standart kilise çizimimi var? Mimari detaylarımı yazıyor? Şu anki mimari dışındakileri yasaklayan hükümmü yazıyor? Hepsinin cevabı hayır. Adamlar ne güzel düşünmüşler. Astolan dinlerini yaymak, inanan sayısını çoğaltmak. Hanefi mezhebinden müslüman olarak keşke bizim din içinde böyle ilgi uyandırıcı mimariye sahip mescitler, camiler yapılsa isterim.

Kusura bakmayın ama sanki bu biraz, bitmek üzere olan bir şeyin son çırpınışları gibi. Elde kalan ürünleri satabilmek için, daha gösterişli reklamları tercih etmek gibi... Bende Müslümanım, yanlış anlamayın lütfen :) İslam'a gelince, mescitlerin sade ve temiz olması, insana ilahi hisler uyandırması esas. Bence bu insanı daha çok çeken mimari ilkeler olmalı. Değişmemesini umuyorum. Selamlar...

18.01.2016

güzel sevdim illada ibadet yerleri bir birinin kopyası olacak deyil ya zaten gelen akım turistlere nezerde tutulub

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ