Görselde Budapeşte'deki meşhur St. Stephan Bazilikası...
Elbette bu verdiğimiz örnekler son derece genel hatlarıyladır. Ülke mimarilerine ve tarihi dönemlere göre mimari özellikler değişmektedir.
Ancak Tayvan'da geleneksel Hristiyan mimarisinin ve hatta modern mimarin sınırlarını zorlayan bir kilise tasarımı yapıldı.
Çin'in yeni yılı olan 8 Şubat'ta açılması planlanan ayakkabıdan kilise, Tayvan'ın turistik bölgesi Chaiyi Valiliği'nin fikri.
Pan, 'Bu bölgenin romantik bir havasının olmasını istiyoruz. Her kadın kendisini gelinlikle hayal eder' diyor.
Hikayeye göre 1960'larda Tayvan'ın fakir bölgelerinde yaşayan 24 yaşındaki Wang soyadlı bir kız, kangrene yakalanıyor ve her iki bacağı da kesiliyor.
Bunun üzerine Wang'ın planladığı düğünü de hayal oluyor. Wang'ın hayatı boyunca evlenmediği ve ömrünün kalanını da bir kilisede geçirdiği anlatılıyor.
Topuklu ayakkabı şeklindeki kilisenin de Wang'ın hatırasını yüceltmeyi
amaçladığı ifade ediliyor.
Ancak şu ana kadar sosyal medyadan gelen tepkiler pek de yetkililerin
arzu ettiği şekilde değil.
Tayvan'da popüler olan sosyal medya sitesi PPT'de yorumlarını paylaşan bir kadın 'bu kilisenin hangi standartlara göre yapıldığını birisi bana izah edebilir mi?' diye soruyor.
Ayakkabı kiliseye destek çıkanlar da var: Lao Fu Qing: 'Numarası uyarsa neden giymeyesin ki? Ben şahsen beğendim. Pek çok modern kiliseden daha güzel gözüküyor.'
Kaynaklar
Ve mimarlık yavaşça ortamı terk eder... Hadi başka bir amaç için tasarlanmış olsa yine bir nebze kabul edilebilir olurdu da, kilise nedir ya ? Her toplum için din kutsaldır, dini mekan mimarlığının da aşılmaması gereken kuralları, kültüre bağlı olarak belirli standartları vardır. Evlilik törenleri için kullanacak olmaları da işin sıvaması olmuş.
İncilde standart kilise çizimimi var? Mimari detaylarımı yazıyor? Şu anki mimari dışındakileri yasaklayan hükümmü yazıyor? Hepsinin cevabı hayır. Adamlar ne güzel düşünmüşler. Astolan dinlerini yaymak, inanan sayısını çoğaltmak. Hanefi mezhebinden müslüman olarak keşke bizim din içinde böyle ilgi uyandırıcı mimariye sahip mescitler, camiler yapılsa isterim.
güzel sevdim illada ibadet yerleri bir birinin kopyası olacak deyil ya zaten gelen akım turistlere nezerde tutulub