Tavşan Nasıl Eğitilir? Tavşan Nasıl Alıştırılır?

Leporidae (Tavşangiller) familyasını oluşturan memeli türler olarak bilinen tavşanlar yaklaşık 50 türe sahiptir. Tavşanların yavrularını bakması çok az bir zaman almaktadır ve anne tavşanlar yavruları doğduktan 7 gün sonra onları bırakırlar. Uzun kulaklar ve uzun arka bacaklara sahip olan bu tüylü hayvanların bazıları toprak altında kazdıkları oyuklarda yaşarlar. Yabani tavşan türleri hariç diğer tüm türleri ada tavşanı olarak adlandırılmaktadır. Ada tavşanları genel olarak başka hayvanların yuvalarında veya kendi kazdıkları yuvarlarda yaşarken diğer tavşanlar ot ve çalılık alanlarda yaşarlar. İnsanlar tarafından da sahiplenilen tavşanların nasıl eğitileceği ve nasıl alıştırılacağı merak ediliyor. Peki, tavşan nasıl eğitilir? Tavşan nasıl alıştırılır? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

Dikkat çekici özelliklere sahip olan beyaz tüylü sera tavşanı ise 21. yüzyıla damgasını vuran tavşan türü olarak bilinmektedir. Koku ve duyu özellikleri çok güçlü olan tavşanların özellikle bazı türlerinin kulakları çok iyi duymaktadır. Bu özellikleri sayesinde yabani ortamlarda hayatta kalmaları kolaylaşırken kendi türleri veya başka hayvanların yaklaşmasıyla irkilirler. Bu sevimli hayvanlar insanlar tarafından da bir o kadar tercih edilmektedir. Alışılmış evcil hayvanlar türlerinden farklı olan tavşanların nasıl eğitildiği ve nasıl alıştırıldığı ise internet üzerinden araştırılıyor. Tavşan eğitimine ve tavşanı alıştırma yollarına dair tüm detaylara içeriğimizde sizler için yer verdik...

Tavşan Nasıl Eğitilir? Tavşan Nasıl Alıştırılır?

Tavşan eğitimi oldukça kolay olmakla birlikte eğitime başlamadan önce size alışmasını sağlamalısınız. Eğer tavşanınız size alışmadıysa veya aranızda bir bağ kurmadıysanız tavşanınıza eğitim vermek zor olacaktır. Tavşanınızın size alışması için onun nelerden hoşlandığını bilmeniz gerekmektedir. Özellikle yiyeceklerle arası iyi olan tavşanınıza çeşitli yiyecekler vererek tepkilerini gözlemeli ve en sevdiği yiyeceği öğrenmelisiniz. Aynı şekilde oyuncakları için de aynı işlemi yapabilirsiniz.

Bunun haricinde tavşanlar ürkek hayvanlar olduğu için ona kızmamalı bağırmamalı ve sert davranmamalısınız. Bunun yerine ona her zaman nazik ve sevecen olmalı ounla sık sık iletişim kurmalısınız. Ayrıca tavşanınızın başını ve vücudu yumuşak bir şekilde okşayabilir bunu yaparken onunla yumuşak bir ses tonuyla konuşabilirsiniz. Bununla birlikte tavşanınızı zaman zaman kucağınıza alarakta sevebilirsiniz fakat kesinlikle onu kulaklarından kaldırmayı denemeyin. Tavşanınız eğer kucağınıza gelmekten kaçıyorsa onu zorlamamalısınız ve sabırlı bir şekilde onunla konuşmaya ve sevmeye devam etmelisiniz. Tavşanınız bu süre içerisinde size alışacak ve size tepki vermeyecektir.

Tüm bunların ardından tavşanınızla bağ kurabilirsiniz. Artık eğitime hazırsınız demektedir. Tavşanınıza eğitim vermek için ödüllendirme sistemini kullanmalısınız. Ona öğretebileceğiniz şeyler gelmesi, zıplaması ve kafesine girmesi gibi basit eylemler olmalıdır. Bunun için tok ve net bir ses tonuyla gel, zıpla veya içeri demelisiniz. Tavşanınız eylemi gerçekleştirdiğinde ona en sevdiği besini ödül maması olarak verebilirsiniz. Bu şekilde tavşanınız eylemi ödül ile ilişkilendirecek ve komut verdiğinizde onu gerçekleştirecektir. 

Bunun haricinde tavşanınıza bir de tuvalet eğitimi verebilirsiniz. Tavşanlar tuvalet için bir yer belirlediğinde zaten genel olarak aynı yere tuvaletlerini yaparlar. Bu yüzden tavşanınız kafesinde devamlı olarak tuvaletini nereye yapıyorsa oraya tuvalet kabını yerleştirebilir ve üzerine gazete ve peçete parçaları koyabilirsiniz. Fakat tavşanınız buraya tuvaletini yapmayı bırakırsa tuvaletini yaptığı yeri peçeteyle silerek peçeteyi kabın içine koymalısınız. Tavşanınız tuvaletin kokusundan dolayı zaman içerisinde tuvaletini oraya yapmayı öğrenecektir.

Tavşan Ne Yer, Nasıl Beslenir?

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Tavşan Nasıl Yıkanır? Tavşan Nasıl Temizlenir?
Tavşan Sahibi Olanların İyi Bildiği 11 Şey

Popüler İçerikler

Üç Milyon Emekliyi Bekleyen Tehlike: 2025'te 12 Bin 500 TL Maaş Almaya Devam Edebilirler!
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu