TAVAK Araştırma Raporu: Türk Halkının AB’ye Olan İnancı Azalıyor

Türkiye Avrupa eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı tarafından hazırlanan, 6. 'Türk Halkının AB'ye Bakışı Araştırması'na göre, Türk halkının yüzde 64'ü Türkiye'nin AB'ye üye olacağına inanmıyor. Araştırmaya göre, Türkiye’nin AB’ye üyeliğinde en büyük engeli Almanya olarak görülüyor.  Araştırmaya katılanların yüzde 56’sı Türkiye’nin AB’ye ihtiyacı olmadığını belirtirken, üyelik önündeki en büyük sorun ise İslamofobi olarak görülüyor.

TAVAK, ‘Türk Halkının AB’ye Bakışı Araştırması’nı geçtiğimiz gün açıkladı. 1 hafta boyunca aralarında İstanbulAnkara ve İzmir’in de bulunduğu 10 ilde yaşayan bin 198 kişiye AB soruldu. 

Araştırma sonuçlarına göre, Türk halkının yüzde 64’ü AB üyeliğine inanmıyor.

Geçen yıl bu oran yüzde 48'di

2015 yılı araştırmasında ilk defa yüzde 43’lük bir kitle Avrupa Birliği’ne tam üye olacağımıza inandığı ortaya çıkmıştı ve o yıl ‘hayır olamaz’ diyenlerin oranı yüzde 48 olarak ölçülmüştü.

Yüzde 56 Türkiye’nin AB’ye ihtiyacı olmadığını belirtiyor, yüzde 59’a göre üyelik önündeki en büyük sorun İslamofobi

Milliyet'ten Arif Balkan'ın aktardığı bilgiye göre, ankete katılanlar, AB üyeliği konusunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, eski ve yeni Başbakanlar Ahmet Davutoğlu ile Binali Yıldırım’ın çalışmalarının yeterli olup olmadığı yönündeki soruya ise yüzde 38’lik bir kesim ‘Yeteri kadar çalışmıyor’ yanıtını verirken, ‘Elinden geleni yapıyor’ diyenler yüzde 15 olarak belirlendi.

Türkiye’nin AB’ye üyeliğinde en büyük engeli hangi ülke oluşturuyor?

Bu soruya 2014 ve 2015’te olduğu gibi yüzde 56’lık bir kesim Almanya yanıtını vermiş.

Türk halkına göre, Türkiye’nin tam üyeliğine engel olarak gördüğü ikinci ülke ise yüzde 23’le Fransa.

Araştırmada saptanan bir diğer çarpıcı sonuç ise, AB üyeliğinin Türkiye’ye sağlayacağı katkılar konusunda

Ankete katılanların yüzde 66’sı, AB üyeliğinin en büyük katkısını ‘serbest dolaşım hakkı’ olarak görüyor. AB bütçesinden yararlanmayı ön plana çıkaranlar ise yüzde 14 olarak belirlenirken, Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği’nde söz sahibi olma fikri ise yüzde 1’lik bir oranda kaldı.

Türkiye’nin AB dışında en önemli alternatifinin de sorulduğu araştırmada, yüzde 23’lük bir kesim Şangay İşbirliği’ni tercih etti. 

Yüzde 22 ‘Bağımsız politika’ yanıtı verirken, yüzde 18’lik bir kesim de BrezilyaRusyaHindistanÇin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin oluşturduğu BRICS ülkelerini önerdi.

Popüler İçerikler

Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
Green Card Sonuçları Açıklandı: Green Card Başvuru Sonuçları Belli Oldu
Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
YORUMLAR
16.09.2016

En büyük engel islamofobi değil, Ülkemizin sekülar olmaması ve Ataturk'un izinden gitmemesidir!!

16.09.2016

Dostum istediğin kadar seküler ol adamların çıkarları bizimkilerle örtüşmüyor neden bizi istesinler :)

16.09.2016

Hala inancı olan varsa zaten kafayı yemiş demektir.

Bana göre ne avrupa birliğine girelim nede şangay işbirliğine girelim. Hepsinden bağımsız bir politika üretip ülke olarak çıkarımız neyse ona göre hareket edelim. Sonuçta ne asyalıyız nede avrupalıyız. Bazı tarihçilerin dediği gibi biz anadolu olarak kartal yuvasıyız yani 6. kıtayız... Eğitime, Kültüre ve ekonomimize önem vererek ülke olarak daha iyi yerlere gelmeliyiz!

TÜM YORUMLARI OKU (26)