Taşeron işçiler proje bazlı işlerde belirli bir alanda uzmanlaşmış ve bağlı bulunduğu şirketten işi yaptıracak şirket tarafından tutulan işçileri kapsamaktadır. Daha çok kamu kurum ve kuruluşlarında yapılan ihaleleri kazanan özel şirketlerin kendi bünyesinde getirilen taşeron işçiler, kamu kurumuna bağlı olarak çalışsa da kamu çalışanı yani memur olarak nitelendirilmez ve kamu işçisi olarak adlandırılır.
Taşeron işçinin diğer işçilerden farkı çalıştığı iş yerinde kadrolu işçi olarak çalışmamaktır ve sözleşme veya proje sürecinde o iş yerinde çalışmaktadır. Ayrıca diğer kadrolu çalışanların işvereni kamuyken taşeron işçinin işvereni daima özel sektöre ait şirketlerdir.
Ayrıca taşeron işçilerde belli bir şirkete ait çalışanlar oldukları için çalışma ortamlarında sağlık ve güvenlik gibi çeşitli haklara sahiplerdir.
Taşeron İşçilerin çalıştığı Sektörler
Okuldan, hastaneye veya çeşitli devlet birimlerine kadar birçok alanda rastladığımız taşeron işçilerin belirli net bir sektörü yoktur. Adli makamlar, polis ve askeriye gibi güvenlik güçleri ve idari kadrolar haricinde tüm sektörlerde çalışan taşeron işçiler;
Sağlık, temizlik, park bahçe düzenleme, çöp toplama, şoförlük, aşçı, yönlendirme elemanı, büro ve bilgi işlem çalışanı gibi birçok alanda çalışabilme imkanına sahiptirler.
Taşeron işçi işçinin emeğini sömürmek için bir kılıftır. Devletin kendi vatandaşını kendisinin kazıklaması ayıp kaçacağı için araya bir aracı koyup ona kazıklatmasıdır.